Kubeczkowe ciasto jogurtowe

Ciasto jogurtowe

Kubeczkowe ciasto jogurtowe

Kubeczkowe ciasto jogurtowe

Witajcie moi drodzy ? Dziś mam dla Was przepis na pyszne i proste w przygotowaniu kubeczkowe ciasto jogurtowe ? Kiedyś robiłam je naprawdę często. Potem jakoś o nim zapomniałam 😉 Dobrze, że wciąż mam swój zeszyt ze starymi przepisami, bo to jogurtowe ciasto jest naprawdę pyszne 🙂 Polecam i Wam ten prosty wypiek. Będzie idealny do popołudniowej kawy lub herbaty. A jak o tym mowa, to… Polecam Wam zajrzeć do Caffe Wasyl gdzie znajdziecie pyszne ☕ i herbatki. Jedną z nich po prostu uwielbiamy – „Babcine konfitury” Pyszna i jak pachnie ❤️ Polecam ?? Oczywiście w sklepie Caffe Wasyl macie o wiele większy wybór. Zajrzyjcie i sprawdźcie sami 😉

No nic ja kroję sobie kolejny kawałek ciasta i … wracam do pracy przy komputerze. A Wam życzę miłego dnia i WSZYSTKIEGO NAJLEPSZEGO Z OKAZJI DNIA KOBIET ?

Ciasto jogurtowe i herbata
Jak zrobić szybkie jogurtowe ciasto odmierzane kubeczkiem?

Kubeczkowe ciasto jogurtowe jest naprawę proste w przygotowaniu. Minimalna ilość składników, chwila mieszania i już można piec. Pamiętajcie tylko, by zawsze używać składników w temperaturze pokojowej. Takie jogurtowe ciasta są proste i pyszne, odpowiednio przechowywane długo zachowują swoją świeżość.

Ciasto na jogurcie

Składniki:

Do odmierzania składników używamy kubeczka po jogurcie. Składniki sypiemy/nalewamy do tej samej wysokości, do której był jogurt!

  • 1 jogurt naturalny w kubeczku 180 g
  • 3 kubeczki mąki pszennej
  • 1 kubeczek oleju
  • 1,5 kubeczka cukru
  • 3 jajka M
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • około 3/4 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • cukier puder do oprószenia ciasta (ciasto można też udekorować polewą lub lukrem)

Uwaga! Składniki powinny mieć temperaturą pokojową.

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Formę (u mnie keksówka 31×11 cm) smarujemy tłuszczem i obsypujemy mąką.

Do miski wlewamy jogurt, dodajemy jajka i wszystko dokładnie mieszamy np. widelcem.

Następnie wlewamy olej, dodajemy ekstrakt i mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy składniki tylko do połączenia.

Masę wykładamy do przygotowanej foremki i wkładamy do nagrzanego piekarnika.

Ciasto pieczemy około 45 minut do tzw. suchego patyczka. Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika.

Przed podaniem ciasto wyciągamy z foremki i dowolnie dekorujemy.

Smacznego

W ofercie Caffe Wasyl znajdziecie m.in. takie herbaty i kawy 🙂

Wpis we współpracy reklamowej z Caffe Wasyl

Print Friendly, PDF & Email

3 comments

Skomentuj Ania Anuluj pisanie odpowiedzi