Kubeczkowe ciasto jogurtowe

Ciasto jogurtowe

Kubeczkowe ciasto jogurtowe

Kubeczkowe ciasto jogurtowe

Witajcie moi drodzy 馃槉 Dzi艣 mam dla Was przepis na pyszne i proste w przygotowaniu kubeczkowe ciasto jogurtowe 馃槉 Kiedy艣 robi艂am je naprawd臋 cz臋sto. Potem jako艣 o nim zapomnia艂am 馃槈 Dobrze, 偶e wci膮偶 mam sw贸j zeszyt ze starymi przepisami, bo to jogurtowe ciasto jest naprawd臋 pyszne 馃檪 Polecam i Wam ten prosty wypiek. B臋dzie idealny do popo艂udniowej kawy lub herbaty. A jak o tym mowa, to… Polecam Wam zajrze膰 do Caffe Wasyl gdzie znajdziecie pyszne 鈽 i herbatki. Jedn膮 z nich po prostu uwielbiamy – „Babcine konfitury” Pyszna i jak pachnie 鉂わ笍 Polecam 馃槉馃憤 Oczywi艣cie w sklepie Caffe Wasyl macie o wiele wi臋kszy wyb贸r. Zajrzyjcie i sprawd藕cie sami 馃槈

No nic ja kroj臋 sobie kolejny kawa艂ek ciasta i … wracam do pracy przy komputerze. A Wam 偶ycz臋 mi艂ego dnia i WSZYSTKIEGO NAJLEPSZEGO Z OKAZJI DNIA KOBIET 馃槈

Ciasto jogurtowe i herbata
Jak zrobi膰 szybkie jogurtowe ciasto odmierzane kubeczkiem?

Kubeczkowe ciasto jogurtowe jest napraw臋 proste w przygotowaniu. Minimalna ilo艣膰 sk艂adnik贸w, chwila mieszania i ju偶 mo偶na piec. Pami臋tajcie tylko, by zawsze u偶ywa膰 sk艂adnik贸w w temperaturze pokojowej. Takie jogurtowe ciasta s膮 proste i pyszne, odpowiednio przechowywane d艂ugo zachowuj膮 swoj膮 艣wie偶o艣膰.

Ciasto na jogurcie

Sk艂adniki:

Do odmierzania sk艂adnik贸w u偶ywamy kubeczka po jogurcie. Sk艂adniki sypiemy/nalewamy do tej samej wysoko艣ci, do kt贸rej by艂 jogurt!

  • 1 jogurt naturalny w kubeczku 180 g
  • 3 kubeczki m膮ki pszennej
  • 1 kubeczek oleju
  • 1,5 kubeczka cukru
  • 3 jajka M
  • 1,5 艂y偶eczki proszku do pieczenia
  • oko艂o 3/4 艂y偶eczki ekstraktu waniliowego
  • cukier puder do opr贸szenia ciasta (ciasto mo偶na te偶 udekorowa膰 polew膮 lub lukrem)

Uwaga! Sk艂adniki powinny mie膰 temperatur膮 pokojow膮.

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (grzanie g贸ra-d贸艂, bez termoobiegu). Form臋 (u mnie keks贸wka 31脳11 cm) smarujemy t艂uszczem i obsypujemy m膮k膮.

Do miski wlewamy jogurt, dodajemy jajka i wszystko dok艂adnie mieszamy np. widelcem.

Nast臋pnie wlewamy olej, dodajemy ekstrakt i m膮k臋 z proszkiem do pieczenia. Mieszamy sk艂adniki tylko do po艂膮czenia.

Mas臋 wyk艂adamy do przygotowanej foremki i wk艂adamy do nagrzanego piekarnika.

Ciasto pieczemy oko艂o 45 minut do tzw. suchego patyczka. Czas pieczenia mo偶e by膰 r贸偶ny w zale偶no艣ci od piekarnika.

Przed podaniem ciasto wyci膮gamy z foremki i dowolnie dekorujemy.

Smacznego

W ofercie Caffe Wasyl znajdziecie m.in. takie herbaty i kawy 馃檪

Wpis we wsp贸艂pracy reklamowej z Caffe Wasyl

Print Friendly, PDF & Email

3 comments

Dodaj komentarz