Kubeczkowe ciasto jogurtowe
Witajcie moi drodzy ? Dziś mam dla Was przepis na pyszne i proste w przygotowaniu kubeczkowe ciasto jogurtowe ? Kiedyś robiłam je naprawdę często. Potem jakoś o nim zapomniałam 😉 Dobrze, że wciąż mam swój zeszyt ze starymi przepisami, bo to jogurtowe ciasto jest naprawdę pyszne 🙂 Polecam i Wam ten prosty wypiek. Będzie idealny do popołudniowej kawy lub herbaty. A jak o tym mowa, to… Polecam Wam zajrzeć do Caffe Wasyl gdzie znajdziecie pyszne ☕ i herbatki. Jedną z nich po prostu uwielbiamy – „Babcine konfitury” Pyszna i jak pachnie ❤️ Polecam ?? Oczywiście w sklepie Caffe Wasyl macie o wiele większy wybór. Zajrzyjcie i sprawdźcie sami 😉
No nic ja kroję sobie kolejny kawałek ciasta i … wracam do pracy przy komputerze. A Wam życzę miłego dnia i WSZYSTKIEGO NAJLEPSZEGO Z OKAZJI DNIA KOBIET ?
Jak zrobić szybkie jogurtowe ciasto odmierzane kubeczkiem?
Kubeczkowe ciasto jogurtowe jest naprawę proste w przygotowaniu. Minimalna ilość składników, chwila mieszania i już można piec. Pamiętajcie tylko, by zawsze używać składników w temperaturze pokojowej. Takie jogurtowe ciasta są proste i pyszne, odpowiednio przechowywane długo zachowują swoją świeżość.
Składniki:
Do odmierzania składników używamy kubeczka po jogurcie. Składniki sypiemy/nalewamy do tej samej wysokości, do której był jogurt!
- 1 jogurt naturalny w kubeczku 180 g
- 3 kubeczki mąki pszennej
- 1 kubeczek oleju
- 1,5 kubeczka cukru
- 3 jajka M
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- około 3/4 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- cukier puder do oprószenia ciasta (ciasto można też udekorować polewą lub lukrem)
Uwaga! Składniki powinny mieć temperaturą pokojową.
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Formę (u mnie keksówka 31×11 cm) smarujemy tłuszczem i obsypujemy mąką.
Do miski wlewamy jogurt, dodajemy jajka i wszystko dokładnie mieszamy np. widelcem.
Następnie wlewamy olej, dodajemy ekstrakt i mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy składniki tylko do połączenia.
Masę wykładamy do przygotowanej foremki i wkładamy do nagrzanego piekarnika.
Ciasto pieczemy około 45 minut do tzw. suchego patyczka. Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika.
Przed podaniem ciasto wyciągamy z foremki i dowolnie dekorujemy.
Smacznego
W ofercie Caffe Wasyl znajdziecie m.in. takie herbaty i kawy 🙂
Wpis we współpracy reklamowej z Caffe Wasyl
Zrobiłam. Wyszło smaczne
Cieszę się, że smakowało 🙂
Smakowite, proste ciasto. Wspaniale, że dzielisz się swoimi sprawdzonymi przepisami. 🙂