Proste, pyszne, szybkie w przygotowaniu. Kruche piernikowe ciasteczka. Idealne do kubka ciepłej herbaty czy na święta. Polecam przygotować je z maluchami – będą miały świetną zabawę podczas wycinania piernikowych ciasteczek. A ten zapach podczas ich pieczenia… 😉
Składniki: (na około 2 blaszki)
- 300 g mąki pszennej
- 200 g masła lub margaryny
- 2 żółtka jajek
- 1 i 1/2 – 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 100 g cukru pudru
Dodatkowo: forma do pieczenia ciasteczek – polecam trójboczną formę do pieczenia od Betterware
Przygotowanie:
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy masło (siekam je nożem), żółtka jajek, cukier puder i przyprawę do piernika.
Składniki szybko zagniatamy ręką. Z ciasta tworzymy kulę, wkładamy ją do lodówki w celu schłodzenia (na minimum 30 minut).
Po tym czasie stolnicę lub matę silikonową oprószamy mąką pszenną, wyciągamy część ciasta np. połowę (resztę zostawiamy w lodówce) i rozwałkowujemy na odpowiednią grubość. Wycinamy ciasteczka (dowolny kształt). Ciasteczka układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.
Polecam Wam trójboczną formę do pieczenia od Betterware. Idealna do pieczenia ciasteczek czy pierniczków.
Blaszkę z ciasteczkami wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (środkowy poziom, grzanie dół). Ciasteczka pieczemy około 12-15 minut. Czas pieczenia może być różny w zależności od wielkości/grubości ciasteczek czy piekarnika. Ciasteczka powinny być zarumienione od dołu. Gdy ciasteczka ostygną ściągamy je z blaszki.
Smacznego
fajniutkie 🙂
Dziękuję 🙂
Zjadłabym z wielką przyjemnością 🙂
Polecam 🙂