Kruche mini rogaliki

Kruche mini rogaliki

Dziś mam dla Was przepis na urocze, kruche mini rogaliki. Będą idealne na deser, zbliżające się święta czy sylwestrową domówkę. Po takie słodkie maleństwa chętnie sięgają dorośli i dzieci ? Spróbujcie, polecam.

Jak przygotować mini rogaliki?

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki gęstej śmietany 18%
  • 125 g masła lub margaryny
  • 0,5 łyżeczki cukru wanilinowego

Ulubione dodatki:

  • miód z cytryną MiodoweLove  CD Miody (kupicie na stronie https://pocztamiodowa.pl/)
  • twarożek sernikowo-kanapkowy
  • cukier puder

Przygotowanie:

Składniki na ciasto przekładamy do miski (masło siekamy) i zagniatamy. Z ciasta formujemy kulę i schładzamy ją przez godzinę w lodówce.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).

Ciasto dzielimy na dwie części i każdą rozwałkujemy cienko na kształt koła. Dzielimy wszystko na 16 części (16 trójkątów).

Na każdą część nakładamy wybrane nadzienie i zwijamy na kształt rogalika zaczynając od szerszej części.

Uwagi: Jeśli wybieramy sam miód to należy nałożyć go grubiej, ja dałam około 1/3 łyżeczki, pamiętając że część miodu może nam wypłynąć podczas pieczenia (w tej wersji ciaśniej zwijamy rogaliki). Nadzienie serowe to serek twarogowy wymieszamy do smaku z miodem z cytryną.

Nasze mini rogaliki układamy w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Smarujemy każdy mlekiem i pieczemy do ładnego zarumienienia około 20-23 min. Czas może być różny w zależności od piekarnika. Obserwujemy rogaliki.

Przed podaniem oprószamy je cukrem pudrem.

Smacznego



Post we współpracy reklamowej CD Miody

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz