Kruche mini rogaliki
Dziś mam dla Was przepis na urocze, kruche mini rogaliki. Będą idealne na deser, zbliżające się święta czy sylwestrową domówkę. Po takie słodkie maleństwa chętnie sięgają dorośli i dzieci ? Spróbujcie, polecam.
Jak przygotować mini rogaliki?
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki gęstej śmietany 18%
- 125 g masła lub margaryny
- 0,5 łyżeczki cukru wanilinowego
Ulubione dodatki:
- miód z cytryną MiodoweLove CD Miody (kupicie na stronie https://pocztamiodowa.pl/)
- twarożek sernikowo-kanapkowy
- cukier puder
Przygotowanie:
Składniki na ciasto przekładamy do miski (masło siekamy) i zagniatamy. Z ciasta formujemy kulę i schładzamy ją przez godzinę w lodówce.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).
Ciasto dzielimy na dwie części i każdą rozwałkujemy cienko na kształt koła. Dzielimy wszystko na 16 części (16 trójkątów).
Na każdą część nakładamy wybrane nadzienie i zwijamy na kształt rogalika zaczynając od szerszej części.
Uwagi: Jeśli wybieramy sam miód to należy nałożyć go grubiej, ja dałam około 1/3 łyżeczki, pamiętając że część miodu może nam wypłynąć podczas pieczenia (w tej wersji ciaśniej zwijamy rogaliki). Nadzienie serowe to serek twarogowy wymieszamy do smaku z miodem z cytryną.
Nasze mini rogaliki układamy w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Smarujemy każdy mlekiem i pieczemy do ładnego zarumienienia około 20-23 min. Czas może być różny w zależności od piekarnika. Obserwujemy rogaliki.
Przed podaniem oprószamy je cukrem pudrem.
Smacznego