Kruche migdałowe ciasteczka
Dziś mam dla Was przepis na kruche migdałowe ciasteczka. Pyszne i proste w przygotowaniu. My je uwielbiamy. Zawsze znikają w mgnieniu oka 😉 Domowe ciasteczka migdałowe to świetny pomysł na szybki deser do popołudniowej kawy lub herbaty. Można je też przygotować na zbliżające się święta. Wystarczy wybrać tylko foremki odpowiednich kształtów. U nas ostatnio królowały migdałowe ciasteczka w formie gwiazdek i bałwanków. Dzieci były zachwycone 🙂
Jak przygotować migdałowe ciasteczka?
Składniki:
- 100 g masła (miękkie, wyjęte wcześniej z lodówki)
- 50 g mąki migdałowej Moreso
- 180 g mąki pszennej
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 70 g cukru
- opcjonalnie 2 łyżeczki cukru migdałowego lub waniliowego
- 1 jajko M
Przygotowanie:
Do miski przekładamy miękkie masło, dodajemy jajko i cukier. Miksujemy dłuższą chwilę.
Następnie wsypujemy mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i mąkę migdałową. Wstępnie mieszamy składniki łyżką, a potem zagniatamy ręką na gładkie ciasto.
Z ciasta formujemy kulę. Wkładamy ją do lodówki do schłodzenia na około 45-60 minut.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).
Odrywamy kawałki ciasta i wałkujemy je na podsypanej mąką pszenną macie. Nie wałkujemy za cienko.
Wycinamy dowolne kształty – u mnie bałwanki i gwiazdki.
Ciasteczka układamy w odstępach na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ilość ciasteczek jest zależna od ich wielkości i tego na jaką grubość rozwałkujemy ciasto. U mnie wyszła 1 duża blacha z piekarnika.
Ciasteczka pieczemy w nagrzanym piekarniku około 10-12 minut, do ładnego zarumienienia spodu. Po upieczeniu odstawiamy do przestudzenia.
Smacznego
Wpis we współpracy z Moreso