Kruche cynamonowe ciasteczka (ze wzorem) U nas na święta nie może zabraknąć pysznych kruchych ciasteczek z nutą cynamonu. Moje maluchy je uwielbiają, a i każdy dorosły z przyjemnością po nie sięga. Ciasteczka z tego przepisu wspaniale nadają się do wyciskania na nich najróżniejszych wzorów. Możecie je podarować w prezencie lub poczęstować nimi Mikołaja 😉 Na pewno posmakują mu z kubkiem ciepłego mleka czy kakao 😉 Spróbujcie.
Przygotowując się na Święta nie zapomnijcie kupić zapasu papieru do pieczenia. Polecam w szczególności papier w arkuszach od Stella. Od razu mamy gotowe kawałki papieru idealne do pieczenia ciasteczek, rogalików czy wykładania nim form na makowiec i inne ciasta.
Składniki: (na 2 blaszki ciasteczek, ilość zależy od wielkości ciasteczek)
- 100 g miękkiego masła (dobrej jakości)
- 200 g mąki pszennej (typ 450)
- 70 g cukru pudru
- 1 jajko klasy M
- 2 łyżeczki cynamonu*
*ilość cynamonu można dostosować do własnych upodobań
Do wykonania potrzebujemy:
- papier do pieczenia w arkuszach Stella
- stemple do ciastek, foremkę do wykrawania ciasteczek i wałek
Przygotowanie:
Do miski przekładamy miękkie masło, wsypujemy cukier puder i ucieramy mikserem. Następnie wbijamy 1 jajko, chwilę miksujemy. Odkładamy mikser. Dodajemy cynamon i mąkę pszenną, całość zagniatamy szybko na jednolite, gładkie ciasto. Ciasto wkładamy do lodówki w celu schłodzenia (na około 30 minut). W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).
Matę / blat podsypujemy mąką. Odrywamy kawałek ciasta i rozwałkowujemy podsypując delikatnie mąką wałek. Grubość ciasta od 3-4 mm. Z ciasta wycinamy kółka większe od stempli (u mnie ze wzorkiem po bokach). W każdym kółku odciskamy wzór stemplem.
Ciasteczka układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce w lekkich odstępach (ciastka nie rosną).
Ciasteczka pieczemy na środkowym poziomie piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Czas pieczenia może być różny, obserwujemy brzegi ciasteczek. U mnie ciasteczka zazwyczaj pieką się około 12-14 minut (w zależności od grubości).
Po upieczeniu układamy na kratce, aby przestygły. Później można je od razu jeść lub przechowywać w metalowej puszce.
Smacznego