Kruche ciasteczka

Kruche ciasteczka – idealne dla dzieci i dorosłych

Lubicie domowe ciasteczka? My uwielbiamy. Moje maluchy bardzo często przygotowują je razem ze mną. One zjadają je od razu z miseczki. Ciasteczko w rączkę i jest radość 🙂 Ja wraz z mężem uwielbiamy takie ciasteczka jeść w towarzystwie pysznej kawy lub herbaty. Bez względu na okazję domowe kruche ciasteczka zawsze dobrze smakują. Dlatego w moim domu bardzo często pachnie wanilią, cynamonem i innymi przyprawami, o które lubię wzbogacać mój podstawowy przepis na kruche ciasteczka. Pamiętajcie, że wystarczy dodać jakiś ulubiony dodatek, by za każdym razem wasze ciasteczka smakowały inaczej 🙂 

Jak przygotować domowe kruche ciasteczka?

Do przygotowania domowych kruchych ciasteczek potrzebujemy kilku składników, które każdy na pewno znajdzie w swojej kuchni. Mąka, masło, cukier puder i jajka. Właściwie to wystarczy by przygotować pyszne kruche ciasteczka. Reszta to opcjonalne dodatki, o które można wzbogacić bazowy przepis. Można dodać do ciasta ekstrakt lub cukier waniliowy, by uzyskać waniliowe kruche ciasteczka (to ulubiona wersja moich dzieci), można do części dodać kakao i zrobić dwukolorowe ciasteczka, można wzbogacić je o cynamon, wiórki kokosowe, a nawet dodać do ciasta startą skórkę z pomarańczy. Warto próbować i eksperymentować przygotowując domowe ciasteczka. 

Co jeszcze będzie potrzebne by przygotować domowe ciasteczka?

Poza podstawowymi składnikami, z których zagnieciemy ciasto, do przygotowania domowych ciasteczek przyda się dobry wałek, silikonowa mata lub stolnica i oczywiście foremki do wycinania ciasteczek. Bez nich u mnie ani rusz. Moje dzieci kochają wycinać ciasteczka. Ostatnio zamówiłam nowe foremki Tescoma. Które są idealne do wycinania codziennych lub świątecznych ciasteczek. W ofercie marki Tescoma znajdziecie foremki w wielu wzorach. Od kółeczek, serduszek, kwiatuszków, aż po dynie, samochodziki czy świąteczne mikołaje. Oczywiście czeska firma Tescoma to nie tylko foremki do ciasteczek. Oferta to m.in. świetne patelnie, noże, garnki, formy do pieczenia, gadżety do dekoracji ciast, i wiele innych produktów, które przypadną do gustu każdemu. Ja bardzo lubię np. poręczny wykrawacz do pierogów Tescoma. Zdecydowanie usprawnia pracę 😉

Kruche ciasteczka – przygotuj je z dziećmi

Robiąc kruche ciasteczka nie zapomnijcie zawołać swoich dzieci do pomocy. Zapewniam, że będzie to dla nich wspaniała zabawa. Moje maluchy uwielbiają robić ze mną domowe ciasteczka 🙂

Składniki

  • 300 g mąki pszennej
  • 200 g zimnego masła
  • 100 g cukru pudru
  • 2 żółtka jaj klasy M (użyłam wiejskich, stąd ładny kolor ciasteczek)
  • ulubione dodatki: u mnie niepełna łyżeczka ekstraktu waniliowego (można zamienić na cukier wanilinowy, skórkę startą z pomarańczy, ulubiony aromat itd)

Przygotowanie:

Do miski wsypujemy mąkę, cukier, dodajemy żółtka jaj.

Następnie dodajemy posiekane masło i ekstrakt waniliowy (lub inny dodatek). Całość szybko zagniatamy do połączenia składników.

Z ciasta formujemy kulę. Ciasto wkładamy do lodówki na około 1 godzinę, aby dobrze się schłodziło.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).

Odrywamy kawałek ciasta (resztę zostawiamy w lodówce).

Wałkujemy na lekko podsypanej mąką macie (lub stolnicy) na grubość 3-5 mm. Ja robię ciasteczka z dziećmi i najczęściej po prostu ugniatamy ciasto ręką. A następnie wycinamy foremkami ulubione kształty. Foremki można zanurzyć przed wycinaniem w mące, wówczas ciasto nie przylepia się do foremek. U mnie wszystkie ciasteczka wycinały moje dzieci.

Ciasteczka układamy na wyłożonej papierem do pieczenia dużej blaszce. Z podanej porcji wyszła nam 1 duża blaszka (z wyposażenia piekarnika) i 1 mniejsza.

Ciasteczka pieczemy na środkowym poziomie do zarumienienia. Czas pieczenia uzależniony jest od piekarnika i grubości ciasteczek (średnio około 8-12 minut). Zawsze warto sugerować się wyglądem ciasteczek. Powinny być lekko przyrumienione przy brzegach i na spodzie.

Ciasteczka studzimy na kratce.

Smacznego

Wpis powstał we współpracy z Garneczki.pl

Print Friendly, PDF & Email

6 comments

Pozostaw odpowiedź iza Anuluj pisanie odpowiedzi