Kruche ciasteczka z kremem karmelowym
Dziś mam dla Was przepis na pyszne, kruche ciasteczka z pysznym kremem o smaku karmelowym z solą morską. Uwielbiam ten krem <3 Mogłabym go wyjeść łyżeczką ze słoiczka 😉 Ciasteczka są proste w przygotowaniu 🙂 Idealne do weekendowej kawy, herbaty lub od tak na poprawę nastroju 😉 Mi była bardzo dziś potrzebna taka dawka słodyczy 😉 Jeśli lubicie małe słodkości, to warto zrobić takie kruche ciasteczka z kremem.
Składniki:
- 200 g mąki pszennej + do podsypania
- 110 g masła
- 100 g cukru
- 1 jajko M
Dodatkowo:
- krem o smaku karmelowym z solą morską
- cukier puder
- jajko
Uwaga! Ciasteczka wychodzą dość słodkie. Jeśli wolicie mniej słodkie można pominąć oprószanie cukrem pudrem lub dodać ciut mniej cukru do ciasta.
Przygotowanie:
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy cukier, 1 jajko i posiekane na małe kawałki masło. Wszystko wyrabiamy ręką do uzyskania gładkiego ciasta. W razie potrzeby podczas wyrabiania można dodać niewielką ilość mąki.
Z ciasta formujemy kulę i schładzamy je około 30 min w lodówce.
Rozwałkowujemy na macie podsypanej mąką. Ja wałkuje na okrąg 30 cm. Za pomocą małej szklanki wycinamy kółka. Skrawki ciasta ponownie zagniatamy, wałkujemy i wycinamy kółka.
W środek każdego nakładamy krem i zlepiamy brzegi tworząc a la pierożki.
Każde ciasteczko smarujemy rozbełtanym jajkiem.
Pieczmy w nagrzanym do 180 st (grzanie góra-dół) piekarniku do ładnego zarumienienia, około 18 min. Czas pieczenia może być różny, obserwujemy ciasteczka.
Uwaga: Krem będzie lekko wyciekał podczas pieczenia.
Przed podaniem ciasteczka można oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego
Pyszne ciasteczka ze słonym karmelem 😉
Jakie fajne ciacha i to nadzienie mniaaaam 🙂
😀
Ten krem robi całą robotę. Pycha!
To prawda 😉