Kruche ciasteczka z kremem karmelowym

Kruche ciasteczka z kremem karmelowym

Dziś mam dla Was przepis na pyszne, kruche ciasteczka z pysznym kremem o smaku karmelowym z solą morską. Uwielbiam ten krem <3 Mogłabym go wyjeść łyżeczką ze słoiczka 😉 Ciasteczka są proste w przygotowaniu 🙂 Idealne do weekendowej kawy, herbaty lub od tak na poprawę nastroju 😉 Mi była bardzo dziś potrzebna taka dawka słodyczy 😉 Jeśli lubicie małe słodkości, to warto zrobić takie kruche ciasteczka z kremem.

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej + do podsypania
  • 110 g masła
  • 100 g cukru
  • 1 jajko M

Dodatkowo:

  • krem o smaku karmelowym z solą morską
  • cukier puder
  • jajko

Uwaga! Ciasteczka wychodzą dość słodkie. Jeśli wolicie mniej słodkie można pominąć oprószanie cukrem pudrem lub dodać ciut mniej cukru do ciasta.

Przygotowanie:

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy cukier, 1 jajko i posiekane na małe kawałki masło. Wszystko wyrabiamy ręką do uzyskania gładkiego ciasta. W razie potrzeby podczas wyrabiania można dodać niewielką ilość mąki.

Z ciasta formujemy kulę i schładzamy je około 30 min w lodówce.

Rozwałkowujemy na macie podsypanej mąką. Ja wałkuje na okrąg 30 cm. Za pomocą małej szklanki wycinamy kółka. Skrawki ciasta ponownie zagniatamy, wałkujemy i wycinamy kółka.

W środek każdego nakładamy krem i zlepiamy brzegi tworząc a la pierożki.

Każde ciasteczko smarujemy rozbełtanym jajkiem.

Pieczmy w nagrzanym do 180 st (grzanie góra-dół) piekarniku do ładnego zarumienienia, około 18 min. Czas pieczenia może być różny, obserwujemy ciasteczka.

Uwaga: Krem będzie lekko wyciekał podczas pieczenia.

Przed podaniem ciasteczka można oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

5 comments

Skomentuj Di bloguje Anuluj pisanie odpowiedzi