Kruche babeczki z kremem waniliowym

Kruche babeczki z kremem waniliowym Dziś coś na osłodę dnia. Pyszne kruche babeczki z tradycyjnym kremem waniliowym przygotowanym na bazie żółtek. Idealne do kawy lub herbaty. Tak przygotowane babeczki można ozdobić płatkami migdałów lub małymi świeżymi owocami. Z podanego przepisu można też przygotować 1 tartę. Spróbujcie.

Składniki: (na około 18 szt w zależności od wielkości foremek)
Ciasto kruche:

  • 250 g mąki pszennej
  • 200 g masła lub margaryny
  • 70 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (można pominąć lub dodać aromat waniliowy)

Krem waniliowy:

  • 500 ml mleka
  • 5 żółtek
  • 80 g cukru
  • 40 g mąki (skrobi) ziemniaczanej
  • 0,5 laski wanilii (lub 1 łyżka cukru wanilinowego, ale wówczas dodajemy 1 łyżkę cukru mniej do kremu)

Dodatkowo:

  • płatki migdałowe Helio

Przygotowanie:

Przygotowujemy kruche babeczki. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy pokrojone na kawałki zimne masło, cukier, ekstrakt waniliowy i żółtka. Zagniatamy składniki na gładkie ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i schładzamy w lodówce przez około 1 godzinę.

Foremki na babeczki smarujemy dokładnie masłem. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie na grubość około 3 mm. Wycinamy krążki nieco większe niż średnica naszych foremek i wylepiamy nimi foremki. Pieczemy nasze kruche babeczki przez około 14-15 min w temperaturze 190 stopni (spody powinny się ładnie zarumienić, należy je obserwować, bo każdy piekarnik piecze inaczej). Wyjmujemy zaraz po upieczeniu na kratę kuchenną i wystudzimy.

Przygotowanie kremu waniliowego. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą, jasną masę. Dalej ubijając dodajemy skrobię. Pół laski wanilii kroimy wzdłuż i za pomocą noża wyciągamy ziarenka. Do garnka wlewamy mleko, dodajemy ziarenka wanilii i zagotowujemy. Ubijając dalej żółtka, wlewamy cienkim strumieniem gorące mleko. Całą masę stawiamy na kuchence i mieszając energicznie trzepaczką podgrzewamy do zagotowania, a następnie gotujemy jeszcze około 1 minuty, aż masa zgęstnieje. Uwaga! Masę należy ciągle mieszać, aby się nie przypaliła i nie zrobiły się grudki. Gdyby ewentualnie powstały grudki, należy przetrzeć masę przez gęste sito.

Krem odstawiamy na bok, aż trochę ostygnie, mieszając od czasu do czasu, aby nie zrobił się kożuch. Na kruche spody można wyłożyć już lekko ciepły krem. Babeczki zdobimy płatkami migdałów.

Smacznego

 

Print Friendly, PDF & Email

4 comments

Skomentuj Magdalena Anuluj pisanie odpowiedzi