Kruche babeczki z kremem toffi i pistacjową posypką

Kruche babeczki z kremem toffi i pistacjową posypką

Dziś mam dla Was przepis na pyszny deser do kawy lub herbaty. Kruche babeczki z kremem toffi i pistacjową posypką, to wyborne połączenie smaków. Słodki krem, kruchy spód i chrupiąca posypka z pistacji. Dla mnie i moich znajomych coś cudownego. Jeśli jeszcze nigdy nie dodawaliście pistacji do słodkich deserów, to koniecznie spróbujcie. Ich lekko słonawy smak doskonale komponuje się ze słodkim kremem i nadaje całości charakteru. To taka przysłowiowa kropka nad i. Choć… pistacje kochamy też od tak, jako przekąskę. Ile by ich nie było tylko znika u mnie w mgnieniu oka. Zwłaszcza jak zauważy je mój mąż 😉

Gdzie kupić dobrej jakości pistacje?

Jeśli szukacie dobrej jakości pistacji, to koniecznie zajrzyjcie na stronę PAKMAN Tu znajdziecie same jakościowe, naturalne produkty. Polecam! W szczególności osobą ceniącym zdrowy tryb życia. Moja propozycja dziś na słodko, ale tak jak wspominałam, pistacje to doskonała i zdrowa przekąska. Świetnie sprawdzają się również do owsianek, batoników owsianych itd.

Czy wiedzieliście, że… ?

Pistacje, zwane też zielonymi migdałami, jako jedyne orzechy zawierają luteinę i zeaksantynę. Ponadto ze wszystkich orzechów to właśnie pistacje zawierają najwięcej potasu. Są też doskonałym źródłem białka, błonnika czy witamin z grupy B.

Przepis na kruche babeczki z kremem toffi i pistacjową posypką

Składniki:
Na kruche babeczki:
  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 50 g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • mała szczypta soli

Na krem toffi i pistacjową posypkę:

  • 250 g serka mascarpone
  • 200 ml kremówki 36%
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • około 2 łyżek masy krówkowej (kajmaku) – u mnie wersja z solą morską
  • kilka pistacji Pakman

Przygotowanie:

Jak przygotować kruche babeczki?

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajko, cukier puder, żółtko i posiekane masło. Szybko zagniatamy składniki, robimy z ciasta kulę, owijamy w folię i schładzamy 30 minut w zamrażalniku lub 1 godzinę w lodówce.

Ciasto rozwałkowujemy na lekko podsypanym mąką blacie i wycinamy kółkami ciut większe od średnicy naszych foremek.

Foremki do kruchych babeczek lekko smarujemy masłem i wykładamy ciastem lekko je dociskając do foremki.

Babeczki pieczemy  w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Uwaga! Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika, dlatego babeczki należy obserwować. Powinny się ładnie zarumienić. Czas około 10-15 minut. Upieczone babeczki wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia.

Jak przygotować krem do babeczek?
 
Mascarpone, kremówkę i cukier puder miksujemy aż powstanie gęsty krem. Pod koniec dodajemy masę kajmakową, miksujemy do połączenia.
 
Rady: Kremówkę można wcześniej ubić, a mascarpone zmiksować z cukrem i kajmakiem. I dopiero wówczas wszystko połączyć. Ale ja nie widzę takiej potrzeby i miksuję wszystko razem.
Ilość masy krówkowej (kajmaku) zależy od upodobań smakowych, podobnie jak cukru. Po prostu dodajemy stopniowo i próbujemy. Moja znajoma dodaje więcej masy kajmakowej.
 
Przygotowujemy kruche babeczki z kremem kajmakowym i pistacjową posypką:
 
Kruche spody napełniamy kremem. Pistacje obieramy i trzemy na tarce posypując nimi każdą babeczkę.
 
Smacznego
 
 
 
Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz