Kruche babeczki z kremem toffi i pistacjową posypką
Dziś mam dla Was przepis na pyszny deser do kawy lub herbaty. Kruche babeczki z kremem toffi i pistacjową posypką, to wyborne połączenie smaków. Słodki krem, kruchy spód i chrupiąca posypka z pistacji. Dla mnie i moich znajomych coś cudownego. Jeśli jeszcze nigdy nie dodawaliście pistacji do słodkich deserów, to koniecznie spróbujcie. Ich lekko słonawy smak doskonale komponuje się ze słodkim kremem i nadaje całości charakteru. To taka przysłowiowa kropka nad i. Choć… pistacje kochamy też od tak, jako przekąskę. Ile by ich nie było tylko znika u mnie w mgnieniu oka. Zwłaszcza jak zauważy je mój mąż 😉
Gdzie kupić dobrej jakości pistacje?
Jeśli szukacie dobrej jakości pistacji, to koniecznie zajrzyjcie na stronę
PAKMAN Tu znajdziecie same jakościowe, naturalne produkty. Polecam! W szczególności osobą ceniącym zdrowy tryb życia.
Moja propozycja dziś na słodko, ale tak jak wspominałam, pistacje to doskonała i zdrowa przekąska. Świetnie sprawdzają się również do owsianek, batoników owsianych itd.
Czy wiedzieliście, że… ?
Pistacje, zwane też zielonymi migdałami, jako jedyne orzechy zawierają luteinę i zeaksantynę. Ponadto ze wszystkich orzechów to właśnie pistacje zawierają najwięcej potasu. Są też doskonałym źródłem białka, błonnika czy witamin z grupy B.
Przepis na kruche babeczki z kremem toffi i pistacjową posypką
Składniki:
Na kruche babeczki:
- 150 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 50 g cukru pudru
- 1 żółtko
- mała szczypta soli
Na krem toffi i pistacjową posypkę:
- 250 g serka mascarpone
- 200 ml kremówki 36%
- 2-3 łyżki cukru pudru
- około 2 łyżek masy krówkowej (kajmaku) – u mnie wersja z solą morską
- kilka pistacji Pakman
Przygotowanie:
Jak przygotować kruche babeczki?
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajko, cukier puder, żółtko i posiekane masło. Szybko zagniatamy składniki, robimy z ciasta kulę, owijamy w folię i schładzamy 30 minut w zamrażalniku lub 1 godzinę w lodówce.
Ciasto rozwałkowujemy na lekko podsypanym mąką blacie i wycinamy kółkami ciut większe od średnicy naszych foremek.
Foremki do kruchych babeczek lekko smarujemy masłem i wykładamy ciastem lekko je dociskając do foremki.
Babeczki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Uwaga! Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika, dlatego babeczki należy obserwować. Powinny się ładnie zarumienić. Czas około 10-15 minut. Upieczone babeczki wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia.
Jak przygotować krem do babeczek?
Mascarpone, kremówkę i cukier puder miksujemy aż powstanie gęsty krem. Pod koniec dodajemy masę kajmakową, miksujemy do połączenia.
Rady: Kremówkę można wcześniej ubić, a mascarpone zmiksować z cukrem i kajmakiem. I dopiero wówczas wszystko połączyć. Ale ja nie widzę takiej potrzeby i miksuję wszystko razem.
Ilość masy krówkowej (kajmaku) zależy od upodobań smakowych, podobnie jak cukru. Po prostu dodajemy stopniowo i próbujemy. Moja znajoma dodaje więcej masy kajmakowej.
Przygotowujemy kruche babeczki z kremem kajmakowym i pistacjową posypką:
Kruche spody napełniamy kremem. Pistacje obieramy i trzemy na tarce posypując nimi każdą babeczkę.
Smacznego