Kruche babeczki z borówkowym kremem serowym (na bazie borówki liofilizowanej)

 

Kruche babeczki z borówkowym kremem serowym (na bazie borówki liofilizowanej)

Dziś chciałabym podzielić się z Wami nie tylko pysznym przepisem na kruche babeczki z borówkowym kremem serowym, ale również napisać Wam kilka słów o liofilizowanych borówkach.

Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam borówki. Latem dosłownie nie mogę się nimi najeść. Dodaję je do owsianek, koktajli, ciast, deserów. Są nie tylko pyszne, ale też i bardzo zdrowe. Dlatego z ich właściwości i pięknego koloru (fioletowe kremy, masy, koktajle aż cieszą oczy) powinniśmy korzystać przez cały rok. Moim ostatnim odkryciem są liofilizowane owoce borówki amerykańskiej LyoBio – całe lub sproszkowane. Liofilizacja pozwala zachować właściwości odżywcze borówek, w tym cenne dla zdrowia antocyjany, witaminy i minerały, dzięki czemu także poza sezonem możemy uzupełniać ich niedobory.

Czy wiedzieliście, że…? Dopiero w XX-wieku zaczęto doceniać właściwości lecznicze borówek. Borówka amerykańska stosowana jest w celu poprawy pamięci, zapobiega nadciśnieniu, jest skuteczna w profilaktyce niektórych chorób nowotworowych, może również zapobiegać marskości wątroby i wspomagać pracę oczu.

Główną zaletą liofilizowanych owoców jest fakt, że można używać ich przez cały rok. Mamy do wyboru tu dwie opcje:

  • Proszek (wykorzystuję go najczęściej do kremów, koktajli)

  • Cały owoc (te głównie lądują u mnie w owsiankach, jaglankach czy też zdrowych domowy batonach)

Na stronie LyoBio znajdziecie produkty doskonałej jakości. Firma wykorzystuje do liofilizacji wyłącznie owoce z własnej plantacji. Warto wiedzieć, że do otrzymania 1 kg liofilizatu potrzeba aż 10 kg świeżych borówek amerykańskich, a sam proces polega na suszeniu poprzez mrożenie w temperaturze -40 stopni. Dzięki tej metodzie konserwacji owoce zachowują także swój naturalny smak i aromat. Smak, który naprawdę zachwyca.

A teraz czas na pyszny przepis na kruche babeczki z borówkowym kremem serowym. Krem ten śmiało możecie wykorzystać również np. do deserów. Spróbujcie, prosto i pysznie.

Składniki:

Na kruche babeczki (spody): na około 18 sztuk

  • 300 g mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • szczypta soli

Na krem:

  • 200 g chudego lub półtłustego twarogu
  • 250 ml śmietanki 30% (zimnej)
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 pełna łyżka sproszkowanych owoców borówki amerykańskiej LyoBio

Przygotowanie:

Najpierw przygotowujemy kruche babeczki (spody):

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy szczyptę soli i pokrojone na kawałki schłodzone masło. Masło dokładnie siekamy. Dodajemy cukier puder i dwa żółtka. Szybko zagniatamy ciasto. Można całość sobie ułatwić używając do tego robota kuchennego. Z ciasta formujemy kulę zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na 30 minut do lodówki.

Foremki smarujemy cieniutko roztopionym masłem (przy pomocy pędzelka). Wyjmujemy ciasto z lodówki i wałkujemy na lekko (!) podsypanym mąką blacie/macie na grubość około 3-4 mm. Można też ciasto rozwałkować między foliami spożywczymi, aby zapobiec nadmiernego podsypywania mąką.

Każdą foremkę napełniamy ciastem. Ciasto lekko dociskamy do dna foremek i nakłuwamy je widelcem. Na każdą foremkę z ciastem nakładamy odpowiedniej wielkości kawałek folii aluminiowej, delikatnie dociskając. Następnie nakładamy suchy gruch lub kaszę. Dzięki temu nasze kruche spody zachowają odpowiedni kształt. Tak przygotowane foremki wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 10-12 minut. Można kontrolować stan upieczenia – wystarczy wyciągnąć jedną babeczkę i odchylić kawałek folii.

Uwaga! Po upieczeniu zostawiamy kruche spody aż wystygną i dopiero je wyciągamy z foremek.

Przygotowujemy krem:

Do miski przekładamy nasz ser, dodajemy pełną łyżkę sproszkowanych owoców borówki amerykańskiej i zaczynami ostrożnie miksować. Po chwili dolewamy powoli śmietankę i dodajemy cukier puder, miksując. Masa nie może być zbyt rzadka. Nie musimy wykorzystać całej śmietanki (wszystko zależy od użytego sera), dlatego dolewamy ją stopniowo.

Naszą borówkową masę serową nakładamy do szprycy i napełniamy kruche spody. Dekorujemy małymi listkami świeżej mięty.

Smacznego

 

 

Print Friendly, PDF & Email

8 comments

Skomentuj iza Anuluj pisanie odpowiedzi