Krówkowa kawa deserowa (na zimno). Lato w pełni, upały nie odpuszczają. W takie dni gorącej kawie mówię zdecydowane nie. Najchętniej sięgam po kawy na zimno, które nie tylko budzą do życia, ale też chłodzą i… zastępują deser 😉 I taka właśnie jest moja dzisiejsza propozycja. Krówkowa kawa deserowa (na zimno) jest niezwykle prosta w przygotowaniu i naprawdę smaczna. Przypadnie do gustu wielbicielom słodkości 😉 Moje koleżanki też ją uwielbiają.
Składniki:
- 3 czubate łyżeczki masy kajmakowej (krówkowej)
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (u mnie waniliowej)
- około 1 szklanki mleka
- 1 łyżeczka naturalnego kakao Skworcu
- bita śmietana do podania
- listki świeżej mięty do ozdoby
Przygotowanie:
Około 3/4 szklanki mleka podgrzewamy z masą kajmakową. Mieszamy, aby masa ładnie rozpuściła się w mleku. Dodajemy kawę i kakao, dokładnie mieszamy. Całość studzimy, a następnie dobrze schładzamy – na dłuższy czas do lodówki lub krótszy do zamrażalnika.
Około 1/3 szklanki ziemnego mleka + naszą kawę wlewamy do pucharka lub wysokiej szklanki i dokładnie mieszamy – ja używam do tego spieniacza do mleka. Na wierzch nakładamy porcję bitej śmietany, zdobimy listkami świeżej mięty i od razu podajemy. Jeśli wolicie mocniej schłodzoną kawę można dodać kostki lodu.
Smacznego
Wygląda wspaniale piękne zdjecia
Dziękuję i polecam ?
jezu az slinka leci 🙂
😉 polecam
pyszna musi byc ta kawa
Oj była była 😀
Pysznie wygląda kochana 🙂
Dziękuję 😀
Tą kawą mnie kupiłaś ?
😉
A ja akurat mam troche niewykorzystanej masy kajmakowej. Myslalam, że na straty pojdzie. Ciesze sie, ze jednak nie… Jutro sprobuje
Smacznego 😉
Ale dobra wyszła. Właśnie wypiłam.
Cieszę się 🙂
Jezu magia:) jak z jakiegos pubu czy podobnego:P same ciezej zrobic… lewe rece mam
Proszę spróbować 🙂 Taką kawę naprawdę prosto przygotować 🙂