Krokiety z mięsem i kiszoną kapustą

Krokiety z mięsem i kiszoną kapustą

Lubicie krokiety? My bardzo, choć przyznam szczerze, że ostatnio robię je rzadko. Najczęściej na jakieś święta, spotkania, przyjęcia lub na prośbę męża. On za nimi wprost przepada 😉 Dziś mam dla Was przepis na pyszne krokiety z mięsem i kiszoną kapustą. Krokiety są pyszne i proste w przygotowaniu. Wybaczcie, że nie ma zdjęcia pokazującego wnętrze, ale robiłam wszystko w pośpiechu. Nie raz dostawałam prośby o przepis na domowe krokiety z mięsem i kapustą. Więc… są 🙂 A zdjęcia farszu i krokieta po przekrojeniu dodam Wam następnym razem. Dobrze? 🙂

Przy okazji przepisu… Jak widzicie w mojej nowej kuchni nie brakuje koloru. Ale ten kolor głównie pojawia się za sprawą dodatków takich jak widoczne na zdjęciu szklane deski, talerzyki, małe AGD w miętowym kolorze, kwiaty itd. Reszta kuchni jest bardziej stonowana. Mam piękne białe kafelki pod szafkami, drewniane blaty, stonowany kolor ścian, biały drewniany zegar itd. Często pokazuję fragmenty mojej nowej kuchni na Instastory 🙂 Jak dopnę wszystko na „ostatni guzik”, to pokażę w końcu całość. Ale… jest jeszcze jest kilka rzeczy do skończenia, jak choćby futryny i inne małe drobiazgi. Wciąż zastanawiać się też czy nie dodać czegoś jeszcze? Ostatnio przeglądałam ofertę sklepu https://coloray.pl/ by wybrać jakieś fajne naklejki na ścianę do pokoju dzieci. Ten sklep ma naprawdę bogaty wybór takich naklejek. Przy okazji moją uwagę przykuły wyjątkowe naklejki na kafelki. Jeszcze się nigdzie z takimi nie spotkałam (poniżej przykład).

Przykładowe zdjęcia ze strony: https://coloray.pl/

Co o nich sądzicie? Czy ktoś z Was już z takich naklejek na kafelki korzystał? Zastanawiam się czy takich nie zamówić? (jeśli nie do kuchni, to na pewno myślałam o łazience). Dajcie znać 🙂

A wracając do przepisu…

Przepis na krokiety z mięsem i kiszoną kapustą wcale nie jest trudny. Do farszu śmiało można też użyć mięso z rosołu lub innej zupy. Spróbujcie. P.s. Krokiety polecam podać z pysznym, domowym barszczykiem. Przepis znajdziecie u mnie na blogu 😉

Składniki:

Na farsz do krokietów:

  • około 700-750 g mięsa wieprzowego
  • 500 g kiszonej kapusty
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 liście laurowe
  • 5 kulek ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka majeranku
  • sól i czarny mielony pieprz do smaku

Na naleśniki do krokietów:

  • 450 g mąki tortowej
  • 3 jajka
  • 650 ml wody letniej
  • 1 łyżka oleju
  • 0,5 łyżeczki soli

Dodatkowo:

  • z 2-3 jajka, bułka tarta i olej

Przygotowanie:

Do garnka przekładamy kiszoną kapustę (jeśli jest mocno kwaśna można ją przepłukać), dodajemy 2 liście laurowe, 2 ziela angielskie i zalewamy wodą. Kapustę gotujemy do miękkości. Ugotowaną odcedzamy i drobno szatkujemy.

Mięso kroimy i przekładamy do garnka. Dodajemy 2 obrane ząbki czosnku, pozostałe liście laurowe i ziela angielskie. Zalewamy wszystko wodą i gotujemy mięso do miękkości.

Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na oleju.

Ugotowane mięso mielimy w maszynce do mielenia mięsa. Przekładamy do miski, dodajemy cebulę, przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku (świeże nie te z gotowania mięsa), kiszoną kapustę i doprawiamy całość do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Wszystko dokładnie mieszamy i próbujemy.

Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe dokładnie ze sobą mieszamy (ciasto nie może mieć grudek). Ciasto odstawiamy na chwilę, a potem smażymy cienkie naleśniki. Usmażone układamy jeden na drugi i zostawiamy tak przez chwilę.

Na każdego naleśniki nakładamy nasz farsz, składamy boki naleśników do środka i zwijamy ciasto w krokieta. Krokiety maczamy w roztrzepanych jajkach, a następnie obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na złoto na oleju.

Smacznego

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

8 comments

Skomentuj Agnieszka Anuluj pisanie odpowiedzi