Lato w pełni, nie zawsze mamy ochotę piec, dlatego dziś zapraszam Was na kremowy sernik z limonkową nutą i nektarynkami (na zimno). Pyszny, rozpływający się w ustach z orzeźwiającą limonką. Nic tylko jeść. A do tego naprawdę szybki w przygotowaniu. Mi w miksowaniu pomagała córeczka. Robienie słodkości z takim małym pomocnikiem, to sama radość 😉 Zapraszam Was na kremowy sernik z limonkową nutą i nektarynkami (na zimno) i… życzę Wam miłego dnia.
Składniki: ( na tortownice 26 cm lub kwadratowa tortownica 24×24)
- 1 kg dobrego sera z wiaderka (nie wodnistego)
- 150 ml śmietanki 30%
- 1/4 szklanki mleka (u mnie 2%)
- 2 łyżki żelatyny spożywczej + minimalna ilość wody do zalania żelatyny
- 1 łyżka soku z limonki
- 1 cukier wanilinowy 16 g – u mnie Emix
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 2 nektarynki
- 2 galaretki – u mnie poziomkowe Emix + 900 ml wody
- biszkopty do wyłożenia dna tortownicy
Przygotowanie:
Przygotowujemy blaszkę. Na dno wykładamy papier do pieczenia, zapinamy obręcz (papier powinien wystawać poza formę). Dno wykładamy biszkopcikami.
Do małego garnuszka wsypujemy 2 łyżki żelatyny, zalewamy je minimalną ilością chłodnej wody (tylko do przykrycia żelatyny). Odstawiamy do napęcznienia.
Do większej miski przekładamy cały ser, dodajemy śmietankę i łyżkę świeżo wyciśniętego soku z limonki, krótko miksujemy. Następnie dodajemy cukier, miksujemy do połączenia składników.
Garnuszek z napęczniałą żelatyną podgrzewamy dosłownie chwilę na minimalnym ogniu ciągle mieszając (podnoszę garnuszek z ognia i energicznie mieszam), następnie dolewamy mleko znów chwilkę podgrzewamy (mieszamy cały czas). Kolejno dodajemy 1 łyżkę masy serowej (już nic nie podgrzewamy), mieszamy dokładnie, znów łyżkę masy serowej – mieszamy. I dopiero teraz dodajemy zawartość garnuszka do reszty masy serowej i miksujemy krótko do połączenia składników. Masa powinna być gładka.
Jak postępować z żelatyną wspaniale opisała autorka bloga „Moje Wypieki” (klik)
Na biszkopcikowe dno wykładamy całą masę serową. Na wierzch ciasta (delikatnie wciskając) wykładamy pokrojone w kostkę (lub dowolnie) obrane nektarynki.
Sernik wkładamy do lodówki.
W tym czasie rozpuszczamy galaretki – ja rozpuszczam najpierw jedną, a dopiero później drugą. Każdą galaretkę rozpuszczamy w 450 ml wody (mniej o 50 niż w przepisie na opakowaniu). Wystudzoną już lekko tężejącą galaretkę ostrożnie wykładamy na wierzch sernika (najlepiej łyżką). Wkładamy do lodówki, przygotowujemy w tym czasie drugą galaretkę i postępujemy z nią tak samo.
Sernik zostawiamy na noc w lodówce.
Ciasto podałam na przepięknym talerzyku od Galeria Cuda Świata – antyki&design
Smacznego
ale ten serniczek apetycznie wygląda
Dziękuję 😀
Wyszedł super dodałam tylko 1 galaretkę bo lubimy mniej
Cieszę się, że smakował 🙂 Pozdrawiam 🙂
Pyszny sernik. Robiłam wczoraj z truskawkami
Dobry wieczór, cieszę się że smakował 🙂 Pozdrawiam
Takie ciasta na teraz idealne 🙂
Oj tak 😀
Naprawdę pysznie wygląda ten sernik. Muszę spróbować tego przepisu!
Polecam 😀 Prosto i smacznie 🙂
Jej uwielbiam serniki 🙂
U mnie też wszyscy je uwielbiają 😀
Uwielbiam takie ciasta ?
Polecam spróbować 😀
ćudowne ciasto zjadłam bym kawałek i przy okazji zapraszam na blog pozdrawiam
Dziękuję za zaproszenie 🙂 Na pewno wpadnę w wolnej chwili 🙂