Kremowy sernik w orzechowej otoczce

Kremowy sernik w orzechowej otoczce Pyszny kremowe sernik z dodatkiem skórki pomarańczowej w orzechowej otoczce, to moja dzisiejsza propozycja na deser i nadchodzące święta. Bo czy zawsze sernik musi być pieczony? My uwielbiamy kremowe serniki na zimno. Ten wręcz rozpływa się w ustach i ta pyszna lekko orzechowa otoczka… Koniecznie spróbujcie. Proste, pyszne ciasto na każdą okazję. Miłego dnia moi drodzy 🙂

Składniki:

Na spód i górę:

  • 250 g markizów orzechowych z kremem waniliowym
  • 50 g masła extra OSM Radomsko
  • 2-3 łyżki drobno mielonych orzechów laskowych (opcjonalnie)

Masa serowa:

  • 300 g twarogu sernikowego Hej!
  • 200 g mascarpone
  • 250 g śmietanki 30%
  • 2 czubate łyżki skórki pomarańczowej Bakalland
  • 3/4 szklanki cukru pudru (85 g)
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 10 g żelatyny

#WspierajmyNasze

Przygotowanie:

Dno tortownicy (20 cm) wykładamy papierem do pieczenia.

Markizy rozdrabniamy w blenderze z nożami, odkładamy na bok 3/4 szklanki rozdrobnionych ciastek. Do reszty dodajemy zmielone drobno orzechy (można pominąć) i rozpuszczone ciasto. Mieszamy składniki łyżką do utworzenia tzw. mokrego piasku. Wykładamy na spód formy, mocno dociskając. Formę wkładamy do lodówki.

Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody (tylko do jej przykrycia) i odstawiamy do napęcznienia.

Oba rodzaje sera przekładamy do miski, dodajemy cukier, esencję waniliową i miksujemy tylko do połączenia. Do garnuszka wlewamy trzy łyżki śmietanki 30% i dodaj napęczniałą żelatynę. Podgrzewamy na małym ogniu do rozpuszczenia żelatyny. Uważając by jej nie zagotować, bo straci właściwości żelujące. Do rozpuszczonej żelatyny dodajemy łyżkę masy serowej, mieszamy, dodajemy jeszcze jedną łyżkę, mieszamy i dopiero dodajemy do masy serowej. Miksujemy do połączenia. Dodajemy skórkę pomarańczową, miksujemy.

W osobnej misce ubijamy na sztywno resztę śmietany i dodajemy ją stopniowo do masy serowej, mieszając łyżką.

Masę wykładamy na spód i wstawiamy do lodówki. Gdy masa lekko stężeje wysypujemy odłożone rozdrobnione ciasteczka, lekko dociskamy i tworzymy wierzch sernika. Sernik wstawiamy na noc do lodówki.

Przed podaniem dowolnie zdobimy.

Smacznego

 

Print Friendly, PDF & Email

4 comments

Pozostaw odpowiedź Magdalena Anuluj pisanie odpowiedzi