Dziś zapraszam Was na słodką rozpustę. Kremowy deser z amaretto warstwą kawową i czekoladą, to coś co je się z radością aż do ostatniej łyżeczki. Idealny dla wielbicieli kremowych deserów, smaku dobre kawy o poranku i słodyczy amaretto czy czekolady. Za oknem pochmurno, więc warto umilić tak sobie dzień i wywołać słodki uśmiech na twarzy. Spróbujcie 🙂
A jeśli wolicie po prostu aby budził Was zapach i smak pysznej małej czarnej… polecam zajrzeć do palarni CoffeeNation. Ta kawa naprawdę budzi do życia.
Składniki:
- 150 g kremowego serka śmietankowego
- 2 – 2 i 1/3 łyżki syropu amaretto
- 50 ml zaparzonej kawy – u mnie COLOMBIA SUPREMO – 100% Arabica CoffeNation
- około 4 waniliowe herbatniki waniliowe bez cukru*
- sos czekoladowy
- listki świeżej mięty
*ciasteczka muszą być delikatne i jak najmniej słodkie – ja użyłam od Cukry Nyskie wersje bez cukru
Przygotowanie:
Na dno pucharka kruszymy ciasteczka (moje są bardzo delikatne i kruche), zalewamy je zaparzoną, przestudzoną kawą (nie zimną).
Serek przekładamy do miseczki i mieszamy dokładnie łyżką z syropem amaretto. Serek nakładamy na kawowe ciasteczka. Wierzch całego deseru polewamy obficie sosem czekoladowym. Na wierzch dla wzbogacenia smaku i ozdoby można dajemy listki świeżej mięty. Podajemy.
Smacznego