Kremowy deser waniliowy (na mące kukurydzianej)

kremowy-deser-waniliowy-na-mace-kukirydzianej-1Uwielbiam szybkie, mleczne desery. Dziś zapraszam Was na przepis na kremowy deser waniliowy na mące kukurydzianej. Jest, to moja wariacja na temat domowego budyniu. Do tego kilka pysznych czekoladowych herbatników (u mnie delikatne i bez cukru) i deser gotowy. Spróbujcie, warto czasem sobie umilić jesienne popołudnie.

Składniki: (na 2 porcje)

  • 2 szklanki mleka (500 ml)
  • 3 1/3 łyżki mąki kukurydzianej (u mnie z eSłoneczko)
  • 3  herbatniki o smaku czekoladowym (u mnie bez cukru)
  • 1 łyżka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
  • około 1/2 łyżki cukru trzcinowego
  • 2 żółtka klasy M
  • 1/2 łyżki masła

Przygotowanie:

Około 300 ml mleka wlewamy do garnka z grubszym dnem (u mnie garnek do gotowania mleka z gwizdkiem). Dodajemy 1/2 łyżki masła, cukier waniliowy z prawdziwą wanilią, cukier trzcinowy (ilość warto dostosować do własnych upodobań smakowych), całość zagotowujemy. Pozostałe mleka mieszamy w miseczce trzepaczką (dokładnie) z żółtkami i mąką kukurydzianą. Mieszankę wlewamy powoli do gotującego się mleka, mieszając. Całość gotujemy do zgęstnienia, co jakiś czas mieszając. Ja lubię jak deser ma konsystencję ciut rzadszą od tradycyjnego budyniu (ala krem). Odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Na dno dwóch szklanek wkruszamy po jednym czekoladowym herbatniku. Następnie nakładamy nasz waniliowy krem, wierzch zdobimy pokruszonym herbatnikiem (pół herbatnika na 1 porcję). Deser podajemy lekko ciepły.

kremowy-deser-waniliowy-na-mace-kukirydzianej-2

Smacznego

 

Print Friendly, PDF & Email

7 comments

Skomentuj Magdalena Anuluj pisanie odpowiedzi