Kremowy deser herbaciano-owocowy

Kremowy deser herbaciano-owocowy (3)

Kremowy deser herbaciano-owocowy (2)

Dziś zapraszam Was na delikatny i pyszny kremowy deser herbaciano-owocowy. Idealny dla małych dzieci, jak i dorosłych. Pyszny, dosłownie rozpływający się w ustach… takie małe wspomnienie dziecinnych lat w nowszej smaczniejszej wersji. Spróbujcie.

P.s. Tą pyszną propozycją miałam się z Wami podzielić już dawno… Na początku maja dostałam wspaniałą herbacianą niespodziankę od Teekanne i właśnie wtedy powstał pomysł na ten pyszny deser 🙂 Niestety awaria sprzętu nie pozwoliła mi wówczas podzielić się z Wami przepisem, ale dziś… wracam do Was z tą pyszną propozycją z modyfikacjami, które wzbogaciły tylko jej smak 😉 Mam nadzieję, że Wam się spodoba. A firmie Teekanne jeszcze raz dziękuję za pyszną paczkę-niespodziankę

Paczka od Teekenne

Teekanne - herbaty idealne o każdej porze dnia

Składniki: (na 1 lub 2 mniejsze porcje)

  • 2 saszetki herbaty Strawberry Sunrise Teekenne
  • 1 i 1/2 szklanki wody
  • niespełna 1 łyżka cukru (lub wg uznania)
  • 3 i 1/2 – 4 płaskie łyżki kaszy manny błyskawicznej
  • porcja owoców (w kawałkach) lub ulubiony dżem/konfitura itp. (nie za słodkie)*
  • do podania: listki świeżej mięty i kokosowe chipsy

*u mnie Naturalnie owocowe Truskawki

Przygotowanie:

Do garnuszka/rondelka z grubszym dnem wkładamy 2 saszetki herbaty truskawkowej, zalewamy je przygotowaną wodą. Zaparzamy przez kilka minut, aby uzyskać intensywny smak i kolor lub krótko gotujemy naszą herbatę na małym ogniu. Wyciągamy saszetki, dosładzamy do smaku (u mnie niespełna łyżka), gotujemy mieszając do rozpuszczenia cukru. Następnie dodajemy łyżka po łyżce (dokładnie mieszając) kaszę manną. Gotujemy na małym ogniu ciągle mieszając. Nasz deser nie ma być za gęsty, ma być kremowy i delikatny. Przekładamy do pucharka (lub dwóch mniejszych), na wierzch wykładamy świeże owoce (pokrojone lub zmiksowane na mus) lub nie za słodki ulubiony dżem/konfiturę/Naturalnie owocowe (u mnie to ostatnie). Deser zdobimy listkami świeżej mięty i posypujemy go kokosowymi chipsami.

Podajemy lekko ciepły (będzie bardziej kremowy), zimny zmieni konsystencję na gęstszą.

Kremowy deser herbaciano-owocowy (1)

Smacznego

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz