Kremowe lody śmietankowe w 30 minut – test maszyny do lodów Ariete

Kremowe lody śmietankowe w 30 minut – test maszyny do lodów Ariete

 

Jaki jest Wasz ulubiony deser w letni gorące dni? U nas są to oczywiście lody! Uwielbiamy je, dlatego tak często goszczą w naszym domu. Jednak odkąd zostałam mamą dwójki cudownych maluchów rzadko kupuję gotowe lody. Wolę przygotować je samodzielnie. Dzięki temu wiem co im podaję. Poza tym zawsze można przygotować lody, których nie znajdziemy w ofercie popularnych marek. W końcu tu to my decydujemy co do nich dodamy.

Od długiego czasu zastanawiałam się nad kupnem maszyny do lodów. Jednak takie lodziarki albo były drogie, albo zbyt dużych rozmiarów (mam małą kuchnię), albo czas przygotowania lodów był naprawdę długi. Na szczęście w końcu znalazłam coś idealnego – maszynę do lodów Ariete Gran Gelato 642 i tego lata mogę przygotować lody w 30 minut! Tak, tak. Tylko tyle czasu potrzeba na przygotowanie domowych lodów.

 

Dlaczego warto kupić maszynę do lodów Ariete Gran Gelato 642?

Po pierwsze – bo przygotowanie w niej lodów jest niezwykle proste i intuicyjne, a sam czas bardzo krótki. Od lat przygotowuję domowe lody bez użycia maszynki. I choć oczywiście jest to możliwe, to niestety czas oczekiwania jest dość długi i proces przygotowania wymaga od nas co jakiś czas mieszania składników, aby były kremowe. Tu nie ma takiej potrzeby. Wystarczy zmiksować wszystkie składniki i przelać do urządzenia. Odczekać 30 minut i lody są gotowe!

Urządzenie jest nie tylko bardzo proste w obsłudze, ale też niezwykle łatwe w rozłożeniu i czyszczeniu. Pozwala to na sprawne przygotowanie urządzenia do kolejnego użycia oraz ułatwia jego przechowywanie.

W urządzeniu przygotujecie około 1,5 l lodów. Poza lodami można też przygotować inne mrożone desery – sorbety czy mrożony jogurt.

Jak działa maszyna do lodów Ariete Gran Galeto 642?

  • Wyciągamy aluminiowy kosz z podwójną izolacją i wkładamy go na minimum 12 h (najlepiej na 24 h) do zamrażalnika. Kosz jest mały i nie zajmie nam zbyt dużo miejsca. Ja zawsze po przygotowaniu lodów, umyciu i wysuszeniu kosza wkładam go spowrotem do zamrażalnika. Dzięki temu mogę w dowolnej chwili przygotować domowe lody.

  • Przygotowujemy mieszankę na lody – miksujemy/mieszamy składniki. Jedyne o czym trzeba pamiętać, to to – by nasza mieszanka była zimna. Jeśli chcemy np. stopić czekoladę, to mieszankę trzeba wystudzić i schłodzić w lodówce.

  • Montujemy kosz i resztę elementów (mieszadło, pokrywę). Włączamy urządzenie i wlewamy naszą mieszankę.

  • Teraz już tylko wystarczy odczekać 30 minut i nasze lody są gotowe!

Prawda, że proste? 🙂

 

Gdzie kupić maszynę do lodów Ariete Gran Galeto 642?

 

Ja polecam Wam zajrzeć do sklepu Elktom – promocyjna cena i wspaniałe gratisy do zakupów. Link znajdziecie tutaj Urządzenie do lodów Ariete Gran Gelato 642

 

Kremowe lody śmietankowe – przepis

A teraz czas na obiecany przepis na kremowe lody śmietankowe. Moja rodzina je uwielbia. Lody są tak kremowe, że nawet moja mama doceniła ich smak. A co w tym zaskakującego? To, że moja mama od lat nie jada żadnych lodów, a te naprawdę lubi 🙂 Dlatego całą rodziną polecamy Wam ten przepis i lodziarkę Ariete.

Składniki:

  • 300 ml śmietanki 30% (zimna z lodówki!)

  • 300 ml mleka 3,2% (zimnego z lodówki!)

  • 60 g cukru pudru

  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

  • 1 łyżeczka soku z limonki (można pominąć, my lubimy tą delikatną orzeźwiającą nutę)

Przygotowanie:

Uwaga! Aluminiowy kosz z podwójną izolacją powinien być wcześniej dobrze schłodzony – najlepiej przez 24 h w zamrażalniku (minimum 12 h).

Do miski wlewamy zimną śmietankę i mleko. Dodajemy cukier puder i miksujemy przez chwilę, tylko do napuszenia masy. Pod koniec dodajemy ekstrakt waniliowy i sok z limonki. Krótko miksujemy.

Rada: Jeśli chcecie uzyskać lody waniliowe dodajcie więcej ekstraktu waniliowego i pomińcie sok z limonki.

Wkładamy nasz schłodzony kosz do maszyny, zakładamy mieszadło i pokrywkę. Włączamy maszynę i przez otwór wlewamy naszą mieszankę.

Teraz już tylko wystarczy poczekać 30 minut i nasze kremowe lody są gotowe!

Smacznego

Inne warianty domowych lodów w 30 minut:

  • pod koniec robienia lodów do maszynki można dodać posiekaną drobno czekoladę (białą, mleczną lub gorzką), drobno posiekane orzechy lub inne ulubione bakalie

  • można też dodać do masy kilka malin lub innych owoców, zmiksować, schłodzić przez chwilę w lodówce i wlać taką mieszankę do maszynki do lodów

 

Print Friendly, PDF & Email

13 comments

      • ania says:

        Identyczną to co Pani ma. W instrukcji jest ten sam przepis. W smaku bardzo dobre. Na drugi raz włożę produkty do zamrażarki na jakiś czas może w tedy mi wyjdą ?. Pozdrawiam

      • Patrycja says:

        Proszę o komentarz czy te lody z zdjęcia naprawdę wyszły Pani po pół godzinie w maszynce, już drugi raz robię i cały czas pozostaje mi lejąca śmietana.

        • Magdalena says:

          Tak. A jaką ma pani maszynkę do lodów? Może u pani potrzeba więcej czasu. Czy składniki były z lodówki, a kosz mocno zmrożony?

          • Magdalena says:

            Podany przepis, to lekko zmodyfikowany przepis dołączony do maszynki. Robiłam kilka razy w tej maszynce. Nie próbowałam niestety w innej.

    • Reniutek says:

      Prawdopodobnie to urządzenie nie mrozi tylko miesza i zamrozić ma tylko ten schłodzony kosz z lodówki. Miałam takie byle co kupione w Lidlu ale innej firmy. To moje jak się obracało to niestety jeszcze się tłukło przy obrocie. Stukało pukało ale lodów nigdy nie zrobiło w końcu próbowałam mu przedłużyć czas działania bo myślałam, że za krótko pracuje to się spaliło pieniędzy mi w Lidlu nie oddali tylko mi naprawili to ustrojstwo ale ja już nie chciałam na to patrzeć i przysięgłam sobie, że nigdy w Lidlu urządzenia żadnego już nie kupię co oni często je sprzedają pod nazwą chyba silwer crist czy jakoś tak. Urządzenie które samo z siebie nie mrozi to dziadostwo szkoda nerwów lepiej iść do lodziarni albo do sklepu po lody.

Dodaj komentarz