Pistacje od lat cieszą się uznaniem nie tylko ze względu na swoje walory smakowe, ale także bogactwo wartości odżywczych. Przyrządzany z nich krem przebojem wszedł na domowe i restauracyjne stoły – pasta pistacjowa doskonale sprawdza się jako dodatek do tortów, tart, pączków, a nawet naleśników. Jakie właściwości odżywcze mają orzechy – pistacje? Do czego krem pistacjowy możesz wykorzystać we własnej kuchni? Czy można przygotować go samodzielnie, a może lepiej kupić produkt uznanej marki? Sprawdź!
Pistacje – co musisz o nich wiedzieć?
Orzechy pistacjowe to uwielbiana przez wiele osób przekąska, która charakteryzuje się zielonym kolorem i delikatnym, lekko słonawym smakiem. Pistacje są bogate w różnego rodzaju składniki odżywcze – od witamin z grupy B, poprzez zdrowe kwasy tłuszczowe, aż po minerały, takie jak magnez, potas i fosfor. To także bogate źródło błonnika pokarmowego – składnik ten reguluje pracę jelit, pomaga w utrzymaniu zdrowego rytmu trawiennego, a także przyczynia się do uczucia sytości po posiłku.
Pistacje, podobnie jak i inne orzechy, mogą stanowić doskonałe uzupełnienie codziennej diety. Pasta z pistacji lub masło z pistacji to produkty, które można wykorzystać na wiele sposobów – zarówno jako dodatek do dań słodkich, jak i wytrawnych. Szczególnie dobrze w kuchni sprawdzi się krem pistacjowy o dobrym składzie – bez sztucznych barwników i oleju palmowego.
Poznaj dobroczynne właściwości pistacji. Sprawdź, dlaczego warto włączyć je do swojego jadłospisu.
Babeczki, tarta, pączki z kremem pistacjowym… – pomysły na smaczne i wyjątkowe w smaku desery
Kulinarna moda na pistacje, jak również na krem z pistacji, sprawiła, że w restauracjach, kawiarniach, a nawet food truckach coraz częściej serwowane są dania z jego dodatkiem. Wiele z nich możesz przygotować we własnej kuchni. Delikatne croissanty, francuskie makaroniki z aksamitnym wnętrzem, czy tarta pistacjowa ze świeżymi owocami to desery, które zadowolą nawet najbardziej wytrawnych smakoszy. Potrzebujesz jedynie kremu pistacjowego dobrej jakości i kilku innych składników.
Planujesz rodzinną uroczystość i szukasz pomysłu na wyjątkowy deser? Co powiesz na tort z kremem pistacjowym? To elegancki i przepyszny deser, który możesz podać na urodzinach, weselu, czy innej rodzinnej imprezie. Krem pistacjowy do tortu przygotujesz na bazie mascarpone lub śmietanki kremówki. Smak pistacji wzbogaci odrobina ekstraktu z wanilii lub amaretto. Jeszcze wygodniejszym rozwiązaniem jest zakup gotowego kremu pistacjowego z wysokiej jakości składników od Foods by Ann. To produkt bez oleju palmowego, konserwantów i cukru. Jest całkowicie wegański i bardzo odżywczy.
Jakie desery z dodatkiem pistacjowego kremu przygotujesz we własnej kuchni? Oto kilka propozycji:
- tradycyjne eklerki francuskie z kremem pistacjowym,
- rolada biszkoptowa z pistacjowym wypełnieniem,
- domowe lody pistacjowe na bazie śmietanki kremówki,
- pączki i babeczki z nadzieniem pistacjowym.
Krem pistacjowy – świetny sposób na urozmaicenie codziennych śniadań
Pistacje są zdrowym dodatkiem do diety, dlatego nic nie stoi na przeszkodzie, aby włączyć je także do śniadaniowego menu. Miłośnikom pistacji polecamy szczególnie gofry z kremem pistacjowym, białą czekoladą i malinami, a także naleśniki – zarówno w wersji tradycyjnej, jak i amerykańskiej (popularne pancakes idealnie komponują się z pistacjowym kremem).
Pasta z pistacji to dość kaloryczna opcja, jednak wbrew pozorom świetnie sprawdzi się jako dodatek do bardziej dietetycznych dań. Jogurt z kremem pistacjowym Food by Ann i granolą, a także pistacjowe smoothe z dodatkiem świeżych owoców i odrobiny miodu z pewnością dodadzą Ci energii na resztę dnia. Garść posiekanych pistacji lub łyżka kremu pistacjowego podkręcą też smak klasycznej owsianki.
Wytrawne przepisy z kremem pistacjowym – zaskocz gości oryginalnymi daniami
W oczywisty sposób pistacje kojarzą się z deserami – wbrew pozorom zielone orzeszki świetnie sprawdzą się także jako dodatek do wytrawnych potraw. Możesz zrobić z nich pesto, które potem dodasz do pizzy lub makaronu. Idealne połączenie tworzą pistacje i szparagi. Makaron z pesto pistacjowym, szparagami i sporą dawką parmezanu sprawią, że choć na chwilę przeniesiesz się (przynajmniej w myślach) w odległe rejony Włoch.
Pistacje znakomicie podkręcą też smak ryby, na przykład łososia. Filet z łososia posmaruj kremem pistacjowym od Food by Ann, a następnie zapiecz w piekarniku. To proste i zarazem wyrafinowane danie możesz podawać z pieczonymi ziemniaczkami, lekką sałatką, a także wspomnianymi już szparagami.
W sklepie ze zdrową żywnością Foods by Ann znajdziesz nie tylko apetyczny krem pistacjowy, ale również szeroki wybór innych produktów, które urozmaicą Twoje menu.
Jak przygotować krem pistacjowy w domu? To proste!
Krem pistacjowy można kupić już nie tylko w delikatesach, czy sklepach internetowych ze zdrową żywnością. Ceny są dość zróżnicowane i uzależnione między innymi od kraju pochodzenia produktu. Często idą w parze z jakością, dlatego najdroższe będą kremy o najkorzystniejszym dla zdrowia składzie: bez konserwantów, barwników, oleju palmowego czy wzmacniaczy smaku.
Pyszny krem pistacjowy przyrządzisz również w domu. Jego wykonanie zajmie Ci niespełna 20 minut. Będziesz potrzebować 350 g łuskanych pistacji (niesolonych i nieprażonych), a także sól. Pistacje należy pozbawić łusek i uprażyć na suchej patelni z grubym dnem (trzeba je mieszać, by się nie przypaliły). Prażone orzechy należy wystudzić, a następnie drobno zmielić, aż do uzyskania kremowej konsystencji. Kiedy pistacje zaczną wydzielać tłuszcz, dodaj szczyptę soli i miksuj dalej. Finalnie krem powinien mieć konsystencję masła orzechowego. Tak przygotowaną pastę możesz dodawać do deserów, a także dań wytrawnych. Smacznego!
/artykuł sponsorowany/