Krem chałwowy z orzeszkami w karmelu. I kilka słów o orzeszkach…

Krem chałwowy z orzeszkami w karmelu. I kilka słów o orzeszkach… Czego nigdy nie może zabraknąć na moich przyjęciach czy spotkaniach z rodziną lub przyjaciółmi? Oczywiście słodkości i chrupiących przekąsek. Poza ciastami, ciastkami często przygotowuję też na babskie spotkania słodkie desery. Są proste i pyszne. Dziś podzielę się z Wami przepisem na jeden z nich. Ostatnio podbił serce moich koleżanek. Krem chałwowy z orzeszkami w karmelu. Słodki, gęsty krem i ta chrupiąca orzechowa niespodzianka. Jak dla nas połączenie idealne 🙂 Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam orzechy. A te w karmelu… no cóż, mogłabym je jeść i jeść 😉 Kiedyś myślałam, że będą tylko dla mnie, bo mąż nie sięgnie po słodką wersję. Ale się myliłam 😉 I teraz często wieczorami słychać nasze chrupanie 😉

Pyszne orzeszki w karmelu znajdziecie w ofercie Beskidzkie. Polecam Wam spróbować. Zresztą oferta Beskidzkie jest naprawę różnorodna, zwłaszcza jeśli chodzi o orzeszki. Ja, mój mąż, rodzina i znajomi byliśmy pozytywnie zaskoczeni różnorodnością orzeszków Beskidzkie. Tu każdy znajdzie coś dla siebie.

Macie do wyboru 8 smaków:

  • orzeszki bez soli PRAŻONE
  • orzeszki Beskidzkie z solą morską
  • orzeszki Beskidzkie z solą
  • orzeszki Beskidzkie papryka
  • orzeszki Beskidzkie barbeque
  • orzeszki Beskidzkie wasabi
  • orzeszki Beskidzkie ser-cebulka
  • orzeszki Beskidzkie w karmelu

Ja osobiście najbardziej lubię wersję w karmelu (no cóż uwielbiam to słodkie połączenie), prażone bez soli (wspaniała zdrowsza alternatywa dla tej znanej przekąski, ogromny PLUS dla Beskidzkie za taki produkt), tradycyjne z solą, z solą morską i wersję ser-cebulka (musicie spróbować! są świetne).

Mój mąż poza wersją z solą, bez i wspomnianym karmelem uwielbiam również orzeszki Beskidzkie papryka (ledwo zdążyłam spróbować, tak mu smakowały ;)) i ser-cebulka.

A znajomi… tu każdy znalazł coś dla siebie. Ewa z narzeczonym nie może najeść się orzeszków Beskidzkie wasabi i barbecue.

Podsumowując. Szczerze polecam Wam w imieniu swoim, bliskich i znajomych całą ofertę beskidzkie zarówno do chrupania na przyjęciu, spotkaniach w gronie przyjaciół czy spacerach, jak i jako dodatek do wielu dań. Orzeszki w karmelu są wspaniałe do deserów i babeczek, a wersja z solą morską jest idealna jako panierka do mięs. Musicie spróbować 🙂

Składniki: (na 2 porcje, ilość zwiększamy w zależności od potrzeb)

  • 50 g chałwy waniliowej
  • 100 ml śmietanki 30% (z lodówki)
  • 125 g mascarpone
  • mała garść orzeszków Beskidzkie w karmelu + do dekoracji
  • 1 łyżka cukru pudru
  • dodatkowo: borówki, ciasteczko

Przygotowanie:

Do miski przekładamy chałwę, warto ją wcześniej podzielić na mniejsze kawałki. Dodajemy mascarpone i wlewamy zimną śmietankę. Zaczynamy miksować na mniejszych obrotach (uważajcie, bo może chlapać). Dodajemy cukier puder i miksujemy (można zwiększyć obroty) na gładki krem.

Małą garść orzeszków w karmelu siekamy i dodajemy do chałwowego kremu, krótko miksujemy. Krem przekładamy do pucharków, zdobimy połową ciasteczka, całymi orzeszkami w karmelu i borówkami.

Podajemy.

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

13 comments

Dodaj komentarz