Kotlety w chrupiącej panierce (bez bułki tartej) Dziś zostawiam Wam prosty przepis na pyszne kotlety z piersi kurczaka w chrupiącej panierce. Idealny pomysł na obiad dla całej rodziny. My bardzo lubimy takie kotlety. To pyszna odmiana dla tradycyjnie panierowanych kotletów. Tu zamiast bułki wykorzystuje się mieszankę dwóch mąk, dzięki w prosty sposób można uzyskać naprawdę chrupiącą panierkę. Przypomina ona w smaku panierki z popularnej restauracji fast-food. Ale na pewno jest, to o wiele zdrowsza wersja. Spróbujcie.
Składniki:
- piersi z kurczaka (3-4 pojedyncze)
- 4 jajka
- 2 płaskie łyżeczki przyprawy gyros
- pieprz biały mielony lub tradycyjny czarny
- sól
- kilka łyżek mąki kukurydzianej + tyle samo mąki pszennej
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Piersi kroimy na kotlety, lekko rozbijamy.
Przygotowujemy dwa głębokie talerze. Do jednego wbijamy jajka, doprawiamy je przyprawą gyros, solą i pieprzem, mieszamy widelcem. Do drugiego talerza wsypujemy kilka łyżek mąki kukurydzianej i tyle samo mąki pszennej, mieszamy je.
Teraz każdy kotlet maczamy najpierw w doprawionych jajkach, następnie w mieszance mąk, znów w jajkach i mieszance mąk. Smażymy na złoto na rozgrzanym oleju.
Smacznego