Kotlety ryżowe z zieloną pietruszką i sosem czosnkowym

Kotlety ryżowe z zieloną pietruszką i sosem czosnkowym.

Dziś polecam Wam pyszne i proste w przygotowaniu kotlety ryżowe z zieloną pietruszką. Tak przygotowane kotlety najczęściej podaję z domowym sosem czosnkowym lub zestawem surówek. Dziś polecam Wam tą pierwszą wersję. Kotlety są sycące i pyszne. Ich przygotowanie zajmie Wam dosłownie kilka minut. To idealna propozycja dla osób na diecie bezmięsnej. My na takiej nie jesteśmy, ale uwielbiamy ryż i tym samym wspomniane kotleciki.

Jeśli chodzi o ryż, to polecam Wam wysokiej jakości ryż basmati od Karoon. Nie zawiera sztucznych ulepszaczy i nie jest modyfikowany genetycznie. Ryż od Karoon jest praktycznie pozbawiony połamanych ziaren, co świadczy o jego jakości. Sprzedawany jest w tradycyjnych, materiałowych opakowaniach, takich samych jakie znaleźć można w sklepach w Pakistanie. Worki z materiału, sprawiają, że nasiona zachowują optymalną wilgotność. 

Rada: Tak przygotowane ryżowe kotlety z zieloną pietruszką możecie zabrać ze sobą do pracy. Wystarczy zapakować je do pojemniczka. Polecam wówczas podać je z ulubioną sałatką lub surówką. Mój  blog kulinarny jest pełen ciekawych przepisów na takie surówki.

Składniki: (na 7 sztuk)

  • 100 g ryżu basmati Karoon
  • 1 jajko
  • duża garść posiekanej zielonej pietruszki
  • 4 łyżki bułki tartej + do obtoczenia kotletów
  • 1 płaska łyżeczka czarnego mielonego pieprzu
  • szczypta soli
  • 0,5 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki
  • 1 łyżka płatków suszonej cebuli (można zastąpić małą szalotką wcześniej obsmażoną na niewielkiej ilości masła)
  • olej do smażenia kotletów

Do podania sos czosnkowy – składniki:

  • 0,5 szklanki jogurtu naturalnego
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki majonezu
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Gotujemy nasz ryż. Ryż należy dwukrotnie przepłukać, następnie zalać woda i odstawić na 20 minut. Po czym zalewamy woda tak, aby o centymetr przekroczyć poziom ryżu. Gotujemy ryż (często mieszając) około 10 minut, aż woda wyparuje i odstawiamy na bok do przestudzenia.

Jeszcze ciepły ryż przekładamy do miski, dodajemy posiekaną zieloną pietruszkę, przyprawy, suszone płatki cebuli (można zastąpić małą szalotką wcześniej obsmażoną na niewielkiej ilości masła), 1 jajko i dodajemy 4 łyżki bułki tartej. Mieszamy składniki.

Na patelni rozgrzewamy olej. Z masy formujemy w dłoniach małe kotlety (dociskając dobrze masę) i obtaczamy je w bułce tartej. Nasze ryżowe kotlety z zieloną pietruszką smażymy na złoto z obu stron.

Kotlety podajemy z domowym sosem czosnkowym.

Jak przygotować domowy sos czosnkowy?

Do miski przekładamy jogurt naturalny, majonez i dwa starte na tarce ząbki czosnku. Doprawiamy całość pieprzem (tego więcej) i solą. Mieszamy, próbujemy i opcjonalnie doprawiamy do smaku. Sos smakuje najlepiej, gdy postoi przed podaniem kilka minut w chłodnym miejscu (smaki się przegryzą).

Smacznego

 

Print Friendly, PDF & Email

2 comments

Skomentuj Magdalena Anuluj pisanie odpowiedzi