Kotlety ryżowe z zieloną pietruszką i sosem czosnkowym.
Dziś polecam Wam pyszne i proste w przygotowaniu kotlety ryżowe z zieloną pietruszką. Tak przygotowane kotlety najczęściej podaję z domowym sosem czosnkowym lub zestawem surówek. Dziś polecam Wam tą pierwszą wersję. Kotlety są sycące i pyszne. Ich przygotowanie zajmie Wam dosłownie kilka minut. To idealna propozycja dla osób na diecie bezmięsnej. My na takiej nie jesteśmy, ale uwielbiamy ryż i tym samym wspomniane kotleciki.
Jeśli chodzi o ryż, to polecam Wam wysokiej jakości ryż basmati od Karoon. Nie zawiera sztucznych ulepszaczy i nie jest modyfikowany genetycznie. Ryż od Karoon jest praktycznie pozbawiony połamanych ziaren, co świadczy o jego jakości. Sprzedawany jest w tradycyjnych, materiałowych opakowaniach, takich samych jakie znaleźć można w sklepach w Pakistanie. Worki z materiału, sprawiają, że nasiona zachowują optymalną wilgotność.
Rada: Tak przygotowane ryżowe kotlety z zieloną pietruszką możecie zabrać ze sobą do pracy. Wystarczy zapakować je do pojemniczka. Polecam wówczas podać je z ulubioną sałatką lub surówką. Mój blog kulinarny jest pełen ciekawych przepisów na takie surówki.
Składniki: (na 7 sztuk)
- 100 g ryżu basmati Karoon
- 1 jajko
- duża garść posiekanej zielonej pietruszki
- 4 łyżki bułki tartej + do obtoczenia kotletów
- 1 płaska łyżeczka czarnego mielonego pieprzu
- szczypta soli
- 0,5 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki
- 1 łyżka płatków suszonej cebuli (można zastąpić małą szalotką wcześniej obsmażoną na niewielkiej ilości masła)
- olej do smażenia kotletów
Do podania sos czosnkowy – składniki:
- 0,5 szklanki jogurtu naturalnego
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki majonezu
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Gotujemy nasz ryż. Ryż należy dwukrotnie przepłukać, następnie zalać woda i odstawić na 20 minut. Po czym zalewamy woda tak, aby o centymetr przekroczyć poziom ryżu. Gotujemy ryż (często mieszając) około 10 minut, aż woda wyparuje i odstawiamy na bok do przestudzenia.
Jeszcze ciepły ryż przekładamy do miski, dodajemy posiekaną zieloną pietruszkę, przyprawy, suszone płatki cebuli (można zastąpić małą szalotką wcześniej obsmażoną na niewielkiej ilości masła), 1 jajko i dodajemy 4 łyżki bułki tartej. Mieszamy składniki.
Na patelni rozgrzewamy olej. Z masy formujemy w dłoniach małe kotlety (dociskając dobrze masę) i obtaczamy je w bułce tartej. Nasze ryżowe kotlety z zieloną pietruszką smażymy na złoto z obu stron.
Kotlety podajemy z domowym sosem czosnkowym.
Jak przygotować domowy sos czosnkowy?
Do miski przekładamy jogurt naturalny, majonez i dwa starte na tarce ząbki czosnku. Doprawiamy całość pieprzem (tego więcej) i solą. Mieszamy, próbujemy i opcjonalnie doprawiamy do smaku. Sos smakuje najlepiej, gdy postoi przed podaniem kilka minut w chłodnym miejscu (smaki się przegryzą).
Smacznego
Jeszcze z ryżu kotletów nie próbowałam, trzeba zrobić…przepis brzmi wspaniale❤
Dziękuję i polecam spróbować 😀 Można poeksperymentować z dodatkami i przyprawami 🙂