Kotlety drobiowe w razowej i kukurydziano-razowej panierce Jak sprawić, by nasze tradycyjne kotlety drobiowe nabrały ciekawego smaku? Wystarczy mieszanka odpowiednich przypraw i… dobra panierka. Ja dziś polecam Wam kotlety drobiowe w dwóch panierkach: razowej i kukurydziano-razowej. Prosto, smacznie, idealnie na obiad 🙂 Spróbujcie.
A jeśli szukacie innych ciekawych panierek zajrzyjcie koniecznie do AlePanierka. Każda z panierek nada Waszym potrawą wyjątkowego nowego smaku. Naturalne składniki, ciekawe kompozycje, panierki idealne do mięs, krokietów, warzyw. Spróbujcie.
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka
- 2 jajka
- 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki
- pół łyżeczki suszonej bazylii (u mnie mielona)
- sól i świeżo mielony kolorowy pieprz
- kilka łyżek mąki kukurydzianej
- kilka łyżek razowej panierki do kurczaka AlePanierka
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Piersi z kurczaka kroimy na mniejsze kotlety. Każdy rozbijamy tłuczkiem do mięsa.
Do jednego płaskiego talerza wbijamy jajka, dodajemy słodką czerwoną paprykę, bazylię i całość doprawiamy solą i świeżo mielonym kolorowym pieprzem (większa ilość). Mieszamy widelcem. Wkładamy nasze kotlety, zostawiamy na chwilę.
Do płaskiego talerza wsypujemy mąkę kukurydzianą i tyle samo panierki razowej, mieszamy. Do drugiego talerza wsypujemy samą panierkę razową.
Kotlety namoczone w jajku z przyprawami obtaczamy w panierce razowej lub mieszance panierki razowej z mąką kukurydzianą.
Smażymy na oleju (u mnie mała ilość) z obu stron.
Podajemy z ulubionymi surówkami.
Smacznego