Kotleciki jajeczne w sosie pomidorowym

Kotleciki jajeczne w sosie pomidorowym Dziś mam dla Was przepis na pyszny, bezmięsny obiad. Kotleciki jajeczne w gęstym pomidorowym sosie. Proste w przygotowaniu i naprawdę pyszne. Takie kotleciki można zjeść same lub podać w towarzystwie ryżu lub kaszy. Spróbujcie.

W przepisie użyłam pysznych, ekologicznych produktów Gron Balance.

Co wyróżnia produkty od Gron Balance?

Gron Balance to bogaty wybór produktów dla świadomych konsumentów, którzy poszukują ekologicznych oraz bezpiecznych produktów o przemyślanym składzie i wysokiej jakości. Wszystkie produkty z serii Gron Balance są tworzone z szacunku i troski – i wyselekcjonowane tak, aby dbać o zdrowie i wartości w bliskim nam otoczeniu. Dla zapewnienia najwyższej jakości, produkty powstają we współpracy z Duńskim Stowarzyszeniem Astmatyków i Alergików. W ofercie Gron Balance znajdziecie nie tylko doskonałe produkty spożywcze, ale też środki czystości, kosmetyki i środki higieny dla dzieci i dorosłych. Więcej szczegółów na temat marki znajdziecie na stronie Grøn Balance i fanpage Grøn Balance – oryginalna duńska receptura

Składniki:

  • 5 jajek
  • 3-4 łyżki bułki tartej + bułka do obtoczenia pulpetów
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
  • 1 pełna łyżka puree z pomidorów ekologicznych BIO Grøn Balance
  • olej do obsmażenia pulpetów

Na sos:

  • 400 g ekologiczne pomidory siekane BIO Grøn Balance
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 0,5 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego
  • sól i pierz do smaku
  • posiekany szczypiorek lub zielona pietruszka do podania

Przygotowanie:

4 jajka gotujemy na twardo. Obieramy i kroimy w kosteczkę. Przekładamy do miski, wbijamy 1 surowe jajko, dodajemy 1 łyżkę puree z pomidorów, po pół łyżeczki soli, pieprzu i bułkę tartą. Z masy formujemy małe okrągłe kotleciki (przypominające pulpety). Obtaczamy je w bułce tartej.

Kotleciki obsmażamy na oleju z każdej strony. Odkładamy pulpeciki na talerz.

Na patelnię przekładamy całe pomidory z puszki, dolewamy bulion, doprawiamy całość bazylią, pieprzem i solą. Chwilę podgrzewamy. Do naszego pomidorowego sosu wkładamy obsmażone pulpeciki, przykrywamy patelnię pokrywką i całość dusimy na małym ogniu około 10-12 minut. Co jakiś czas obracając delikatnie pulpeciki łyżką. Pod koniec próbujemy sos i ewentualnie doprawiamy do smaku.

Podajemy od razu z posiekanym szczypiorkiem lub zieloną pietruszką.

Smacznego

 

Print Friendly, PDF & Email

One comment

Dodaj komentarz