Korzenno miodowe ciasto jabłkowe

Korzenno miodowe ciasto jabłkowe (1)Korzenno miodowe ciasto jabłkowe (8)

Dziś zapraszam Was na pyszne korzenno miodowe ciasto jabłkowe. Idealne na jesienne lub zimowe dni. Wspaniałe w towarzystwie ulubionej kawy lub herbaty. Uwielbiane przez moją rodzinę i znajomych. Wierzę, że i wam posmakuje 😉 Aromatyczne, pełne jabłek, proste w przygotowaniu. Spróbujcie.

Korzenno miodowe ciasto jabłkowe (3)Korzenno miodowe ciasto jabłkowe

Korzenno miodowe ciasto jabłkowe (4)Pyszne, proste, aromatyczne ciasto z jabłkami

Korzenno miodowe ciasto jabłkowe (5)

Składniki: (na formę 24 cm lub mniejszą)

Przygotowanie:
 
Jabłka obieramy, kroimy w ćwiartki, a te w plasterki lub paski. Przekładamy do miseczki i dodajemy 3 łyżki syropu korzennego. Mieszamy, aby syrop pokrył jabłka. Miseczkę odstawiamy na czas przygotowania ciasta.
 
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, grzanie dół.
 
Miękkie masło lub margarynę miksujemy z cukrem i jajkami. Następnie powoli (ciągle miksując, ciasto będzie gęste) dodajemy obie mąki z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodajemy 4 łyżki syropu korzennego, miksujemy do połączenia składników.
Korzenno miodowe ciasto jabłkowe (6)
Ciasto przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej kaszą manną tortownicy. Lekko rozsmarowujemy na boki. Następnie w ciasto wciskamy plasterki jabłek, w ten sposób aby ciasto wypełniło całą blaszkę.
Korzenno miodowe ciasto jabłkowe (7)
Ciasto wkładamy na środkowy poziom do nagrzanego piekarnika. Pieczemy do tzw. suchego patyczka około 40-45 minut (czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika).
 
Gdy ciasto przestygnie oprószamy je cukrem pudrem.
 
Korzenno miodowe ciasto jabłkowe (2)
 
Smacznego
Print Friendly, PDF & Email

2 comments

Skomentuj Magdalena Anuluj pisanie odpowiedzi