Dziś zapraszam Was na pyszne korzenno miodowe ciasto jabłkowe. Idealne na jesienne lub zimowe dni. Wspaniałe w towarzystwie ulubionej kawy lub herbaty. Uwielbiane przez moją rodzinę i znajomych. Wierzę, że i wam posmakuje 😉 Aromatyczne, pełne jabłek, proste w przygotowaniu. Spróbujcie.
Korzenno miodowe ciasto jabłkowe
Pyszne, proste, aromatyczne ciasto z jabłkami
Składniki: (na formę 24 cm lub mniejszą)
- 200 g masła lub margaryny
- 200 g cukru (można dać ciut mniej)
- 170 g mąki pszennej
- 30 g mąki ziemniaczanej
- 3 jajka M
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 7 łyżek syropu korzennego – Iskierka Dziadunia od Ogródek Dziadunia
- 3 jabłka
- cukier puder do oprószenia ciasta
Przygotowanie:
Jabłka obieramy, kroimy w ćwiartki, a te w plasterki lub paski. Przekładamy do miseczki i dodajemy 3 łyżki syropu korzennego. Mieszamy, aby syrop pokrył jabłka. Miseczkę odstawiamy na czas przygotowania ciasta.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, grzanie dół.
Miękkie masło lub margarynę miksujemy z cukrem i jajkami. Następnie powoli (ciągle miksując, ciasto będzie gęste) dodajemy obie mąki z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodajemy 4 łyżki syropu korzennego, miksujemy do połączenia składników.
Ciasto przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej kaszą manną tortownicy. Lekko rozsmarowujemy na boki. Następnie w ciasto wciskamy plasterki jabłek, w ten sposób aby ciasto wypełniło całą blaszkę.
Ciasto wkładamy na środkowy poziom do nagrzanego piekarnika. Pieczemy do tzw. suchego patyczka około 40-45 minut (czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika).
Gdy ciasto przestygnie oprószamy je cukrem pudrem.
Smacznego
Takie ciasta bardzo lubię 🙂
🙂