Korzenno-miodowa kasza jaglana z suszonymi jabłuszkami, o idealna propozycja na chłodne jesienne lub zimowe dni. Szybka, prosta, sycąca i co najważniejsze smaczna 🙂 Kaszę możecie wzbogacić również np. o żurawinę lub rodzynki. Spróbujcie 🙂
Składniki:
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej
- około 1 – 1 i 1/2 szklanki wody
- duża szczypta cynamonu
- 1 opakowanie jabłka suszonego bez skórki z cynamonem Amkez
- około 1 łyżka syropu korzennego z miodem*
*użyłam takiego jak w tym przepisie na korzenne ciasto, można zamienić na miód i np. szczyptę przyprawy do piernika (bez mąki)
Przygotowanie:
Kaszę przepłukujemy na sitku, aby pozbyć się goryczy. Następnie wsypujemy ją do garnka, dodajemy pokrojone suszone jabłka (3-4 zostawiamy do dekoracji), mieszamy. Całość posypujemy cynamonem. Zalewamy wodą (na początku 1 szklanka, w razie potrzeby dolewamy w czasie gotowania). Gotujemy pod przykryciem na mniejszym ogniu.
Ugotowaną kaszę mieszamy z łyżką syropu korzennego z miodem. Podajemy od razu (na ciepło) z suszonymi jabłuszkami i opcjonalnie listkami świeżej mięty.
Smacznego