Uwielbiam małe domowe słodkości. Dziś zapraszam Was na jedne z nich. Pyszne korzenno czekoladowe kuleczki z karmelowymi orzeszkami. Taki deser idealnie sprawdzi się do popołudniowej herbaty. U mnie wspaniała aromatyczna Herbata Czarna z Mango od Galerii Herbat. Jak dla mnie połączenie idealne. Słodkie rozpływające się w ustach kuleczki z chrupiącym akcentem orzeszków ziemnych w karmelu… po prostu niebo na talerzu 😉 Polecam Wam spróbować.
Pyszną czarną herbatę z mango, jak i moje ulubione orzeszki ziemne w karmelu możecie nabyć na stronie https://www.galeriaherbat.pl Polecam Wam zajrzeć do sklepu. Duży wybór, konkurencyjne ceny i co dla mnie najważniejsze – jakość i smak.
A wracając do deseru… zapraszam Was na przepis 🙂
Składniki:
- 4 łyżki masła
- 3 łyżki masy krówkowej o smaku czekoladowym
- 2 opakowania herbatników korzennych z polewą kakaową 2×63 g
- około 100 g orzeszków ziemnych w karmelu Plenus NATURA
Propozycja podania: idealnie smakują w towarzystwie Herbaty Czarnej z Mango od Galerii Herbat
Przygotowanie:
Do misy blendera z nożami przekładamy nasze herbatniki korzenne z polewą kakaową. Rozdrabniamy ciastka.
Do małego garnka z grubszym dnem przekładamy masło i masę krówkową o smaku czekoladowym. Podgrzewamy na mniejszym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż do połączenia składników. Zdejmujemy z ognia i dodajemy partiami nasze rozdrobnione ciasta, mieszając. Tak powstałą masę odstawiamy do przestudzenia. Następnie mieszamy i wkładamy na kilka chwil do zamrażalnika (lub na dłużej do lodówki). Masa ma bardziej stężeć (u mnie około 4 minuty).
W tym czasie w misie blendera z nożami rozdrabniamy orzeszki ziemne w karmelu (nie trzeba tego robić bardzo dokładnie).
Wyciągamy naszą schłodzoną masę, dodajemy do niej 2 łyżki rozdrobnionych orzeszków, mieszamy.
Resztę orzeszków wysypujemy na talerz.
Następnie w dłoniach szybko formujemy kulki (u mnie większe od orzecha włoskiego, ale można zrobić je dowolnej wielkości). Masa będzie lekko tłusta. Kuleczki obtaczamy w pozostałych rozdrobnionych orzechach.
Kuleczki wstawiamy do lodówki na minimum godzinę, aby były bardziej zwarte. Po tym czasie możemy podać nasze słodkie kuleczki. Po przegryzieniu powinny być delikatne, a nawet lekko ciągnące dzięki zawartości masy krówkowej. Kuleczki przechowujemy w lodówce, w cieple miękną.
Smacznego
Pyszne słodkości 🙂
Dziękuję 😀