Korzenne placki na mące orkiszowej

Korzenne placki na mące orkiszowej (1)Uwielbiam przygotowywać na śniadanie najróżniejsze placuszki. Dziś zapraszam Was na ich zdrowszą wersję. Dlaczego zdrowszą? Bo do przygotowania tych placków użyłam mąki orkiszowej. Korzenne placki na mące orkiszowej, to idealne śniadanie dla każdego. Moje dzieci i ja za nimi wprost przepadamy. Najlepiej smakują w towarzystwie jogurtu i ulubionych owoców (u mnie zazwyczaj są to jagody). Spróbujcie.

Korzenne placki na mące orkiszowej (2)Korzenne placki na mące orkiszowej – przepis własny

Korzenne placki na mące orkiszowej
Write a review
Print
0 calories
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
Nutrition Facts
Serving Size
0g
Amount Per Serving
Calories 0
Calories from Fat 0
% Daily Value *
Total Fat 0g
0%
Saturated Fat 0g
0%
Trans Fat 0g
Polyunsaturated Fat 0g
Monounsaturated Fat 0g
Cholesterol 0mg
0%
Sodium 0mg
0%
Total Carbohydrates 0g
0%
Dietary Fiber 0g
0%
Sugars 0g
Protein 0g
Vitamin A
0%
Vitamin C
0%
Calcium
0%
Iron
0%
* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs.
Składniki
  1. (na około 6 większych lub 12 mniejszych placków)
  2. 1 pełna szklanka + 3 łyżki mąki orkiszowej BIO z Bazarka Smakoszy
  3. 3/4 łyżeczki proszku o pieczenia
  4. 1 1/2 łyżki cukru (lub stewi lub cukru brązowego)
  5. 1/3 łyżeczki przyprawy korzennej *
  6. 2 jajka klasy M
  7. mała szczypta soli
  8. 1 łyżka oleju
  9. 3/4 szklanki mleka
  10. propozycja podania: jogurt naturalny i jagody
  11. * wykorzystałam korzenną przyprawę przygotowaną przez właścicielkę sklepu Bazarek Smakoszy: 1,5 łyżeczki całych goździków, 3 łyżeczki imbiru, 9 łyżeczek startego cynamonu, 1,5 łyżeczki gałki muszkatałowej, 0,5 łyżeczki anyżu.
Przygotowanie
  1. Do miski wbijamy jajka, dodajemy łyżkę oleju i mleko, dokładnie mieszamy.
  2. Następnie dodajemy mąkę oriszową, przyprawę korzenną, szczyptę soli, proszek do pieczenia i cukier.
  3. Wszystko mieszamy do uzyskania jednolitej, gęstej (konsystencja śmietany) masy. Jeśli Wasza masa wydaje się Wam być zbyt rzadka (zależy od użytej mąki) należy dodać odrobinę mąki, zbyt gęsta dodajemy troszkę mleka.
  4. Placki smażymy na małym ogniu na rozgrzanej (małej) patelni bez tłuszczu. Jeśli Wasza patelnia nie nadaje się do smażenia beztłuszczowego skropcie ją delikatnie olejem przed smażeniem.
  5. Na patelnię wylewamy ciasto (około 3-4 łyżki) i rozprowadzamy je delikatnym ruchem po patelni tworząc a la małe naleśniki (wielkości średniego talerzyka). Można również upiec placki mniejszej wielkości. Uwaga: przed wlaniem na patelnię nowej porcji ciasta masę warto zawsze przemieszać.
  6. Placki smażymy z obu stron na złoto. Gdy zaczynają pojawiać się pęcherzyki placki należy obrócić na drugą stronę.
  7. Placki orkiszowe podajemy same lub w towarzystwie naturalnego jogurtu i owoców.
  8. Smacznego
beta
calories
0
fat
0g
protein
0g
carbs
0g
more
Słodkie okruszki Blog kulinarny i nie tylko https://www.slodkieokruszki.pl/
Print Friendly, PDF & Email

2 comments

Skomentuj Magdalena Anuluj pisanie odpowiedzi