Kopytka z sosem grzybowym z suszonych grzybów i ćwikłą Dziś mam dla Was przepis na pyszny bezmięsny obiad. Domowe kopytka z sosem grzybowym na bazie suszonych grzybów. Dla mnie coś cudownego. Taki sos jest wyjątkowo aromatyczny i naprawdę prosty w przygotowaniu. Warto pokusić się o jego przygotowania teraz, gdy przygotowujemy najróżniejsze farsze na bazie suszonych grzybów. Dzięki temu można od razu przygotować pyszny obiad i jedno z świątecznych dań 😉 Ja właśnie tak zrobiłam. Namoczyłam ciut więcej grzybów. Część wykorzystałam do dzisiejszego sosu grzybowego, a resztę do pysznych drożdżowych pasztecików na święta.
Jak kopytka z sosem grzybowym, to koniecznie do tego ćwikła z chrzanem. Ja uwielbiam takie połączenie. Szukając naprawdę dobrych produktów warto sięgnąć po produkty firmy Moryń.
Kilka słów o…
Firma MORYŃ powstała w 1992 roku. Nazwa firmy została wzięta od nazwiska jej założyciela – Emila Moryń. Co ważne! Wszystkie surowce i półprodukty dostarczone do firmy są najwyższej jakości. Produkcja jest prowadzona w oparciu o tradycyjne receptury przy wykorzystaniu nowoczesnych technologii. Firma Moryń od lat udoskonala swoje receptury łącząc je z warzywami najwyższej jakości. W ofercie znajdziecie: sałatki warzywne, warzywa kwaszone i konserwowe, chrzan, buraki, kompoty. W 2014 roku Moryń wprowadził na rynek przetwory wg domowych tradycyjnych receptur. Są to produkty limitowane pod nazwą „Domowa spiżarnia”.
Składniki: (na 1-2 porcje)
- 2 porcje kopytek np. z tego przepisu (klik)
- 1 duża garść suszonych grzybów (około 25 g)
- 2 łyżki masła
- pół większej cebuli lub 1 mała
- 1 listek laurowy
- 2 ziela angielskie
- 0,5 szklanki bulionu warzywnego
- około 6-7 łyżek wody z moczenia grzybów
- 1-2 łyżki śmietanki
- świeżo mielony pieprz i sól do smaku
Przygotowanie:
Grzyby należy wcześniej zalać wodą do ich wysokości i odstawić na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc (ja miałam grzyby z moczenia na paszteciki drożdżowe).
Grzyby odcedzamy, ale wodę z nich zostawiamy.
Na patelni rozpuszczamy tłuszcz i szklimy na nim pokrojoną cebulę.
Następnie dodajemy nasze grzyby (warto je pokroić na mniejsze kawałki) i chwilę smażymy.
Dolewamy bulion warzywny i wodę z moczenia grzybów (można też dolać czystej wody). Dodajemy listek laurowy i ziele angielskie, całość doprawiając świeżo mielonym pieprzem i solą. Smażymy tak około 30 minut na średnim ogniu, w razie potrzeby dolewając wody (zwykłej lub z moczenia grzybów) lub bulionu.
Na koniec można całość lekko zabielić śmietanką.
Tak przygotowany sos grzybowy z suszonych grzybów podajemy z domowymi kopytkami i ćwikłą. Doskonałe połączenie.
Smacznego