Konkurs z Kuchenne Promocje. Wygraj zestaw pucharków do lodów.

KONKURS z Kuchenne Promocje

Moi drodzy,

dziś zapraszam Was na wspaniały letni konkurs. Wraz ze sklepem internetowy Kuchenne Promocje – oferującym bogatą gamę produktów z wyposażenia kuchni i jadalni domowych,  chciałabym Was zaprosić do udziału w konkursie, w którym do wygrania są 2 zestawy pucharków do lodów FREEZY 6 szt. Zadanie konkursowe jest proste:

„Podziel się przepisem na letni deser z owocami”

Możecie podawać przepisy na ciasta, ciasteczka, proste desery i inne słodkości (również te zdrowe). Warunek konieczny  –  owoce muszą wystąpić w składnikach deseru.

Regulamin konkursu:

  1. Zadanie konkursowe: „Podziel się przepisem na letni deser z owocami”
    Odpowiedzi udziel w formie przepisu/opisu dania. Mile widziane będą zdjęcia przedstawiające potrawę, ale nie jest to warunek konieczny.
  2. Odpowiedzi należy umieszczać pod tym wpisem lub pod wpisem konkursowym na fanpag’u na Facebook. Każda odpowiedź musi być podpisana imieniem lub nickiem i mailem (podanie maila kontaktowego jest obowiązkowe w celu późniejszego kontaktu). Uwaga! Proszę zgłaszać wyłącznie swoje autorskie prace  (nie kopiujemy przepisów z innych stron, ani tym bardziej zdjęć, chyba że jest to nasza własna strona) Nie liczy się jakość zdjęcia (nie jest ono konieczne) a przepis/pomysł.
  3. Zdjęcie (! autorskie) można zamieścić pod postem konkursowym na fanpag’u na Facebook lub przesłać na mail: matleen@gazeta.pl. Zdjęcia zostaną umieszczone w specjalnej galerii konkursowej utworzonej na fanpag’u na Facebook.
  4. Każda osoba może udzielić maksymalnie 5 odpowiedzi. Każdą należy umieścić w osobnym komentarzu.
  5. Nagroda: 2 x zestaw pucharków do lodów FREEZY 6 szt. Wygrywają 2 osoby (jedna osoba może wygrać jedną nagrodę)
  6. Sponsorem nagród jest sklep internetowy KuchennePromocje.pl Biorąc udział miło będzie jak polubisz fanpag sponsora
  7. Konkurs trwa od 01.07.2017 r. do 14.07.2017 r. (włącznie).
  8. Rozstrzygnięcie konkursu nastąpi do 3 dni po zakończeniu jego trwania. Zwycięzcy zostaną ogłoszeni w osobnym poście na blogu (informacja pojawi się również na fanpag’u na Facebook). Wyboru zwycięzców dokonam osobiście. Wybór jest ostateczny i nie podlega dyskusji.  
  9. Po ogłoszeniu wyników zwycięzcy proszeni są o podanie w ciągu 3 dni swoich danych niezbędnych do wysyłki nagrody  (imię, nazwisko, adres i telefon dla kuriera) na adres matleen@gazeta.pl. Jeśli wyłonione w konkursie osoby nie podadzą w terminie swoich danych do wysyłki, nagrodzona zostanie kolejna osoba.
    Dane te zostaną przekazane sponsorowi nagród w celu dokonania wysyłki. Nagrody będą wysyłane wyłącznie na terenie Polski.

Zachęcam do udziału w konkursie

Print Friendly, PDF & Email

43 comments

  1. DoprawioneFantazja says:

    Kremowy deser z truskawkami

    Składniki:
    (na 4 porcje)

    opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
    500 ml mleka
    3 łyżki cukru
    ok 60 g masła
    paczka herbatników 100g
    opakowanie galaretki truskawkowej
    truskawki

    Przygotowanie:

    Budyń przygotuj według przepisu na opakowaniu, ale nie dodawaj do niego cukru i odstaw do schłodzenia. W międzyczasie możesz przygotować galaretkę według przepisu na opakowaniu i również odstawić w chłodne miejsce aby powoli tężała.

    Kiedy budyń będzie już zimny, w misce utrzyj masło aż stanie się białe, następnie dodaj cukier i na koniec po łyżce zimny budyń. Gdy masa będzie już idealnie kremowa, możesz zabrać się za składanie całego deseru.

    Na spód każdej szklanki pokrusz po dwa herbatniki, następnie nałożyć warstwę kremu oraz pokrojone truskawki. Tą samą kolejność powtórz jeszcze raz. Wierz przykryj tężejącą galaretką i całość wstaw do lodówki na około 2 godziny do całkowitego schłodzenia. Smacznego!

  2. Ola says:

    Muffinki owsiane z owocami oraz jogurtem greckim w środku .

    Przepis
    1 szklanka owoców (mogą być truskawki lub borówki, lub inne ulubione owoce)
    1/4 szklanki mleka (może być zwykłe, ale najlepiej migdałowe)
    1 jajko
    1 szklanka płatek owsianych
    1/4 szklanki miodu (można też zamienić z cukrem)
    1 szklanka mąki
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżeczki sody oczyszczonej
    szczypta soli
    1 szklanka jogurtu greckiego

    Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, przekładamy do foremek i pieczemy ok 20 minut w temperaturze 175 stopni.
    Można podawać razem z lodami lub zdrowiej z jogurtem greckim i owocami, które dodaliśmy do ciasta.
    Smacznego!

  3. Agnieszka says:

    Pyszny tort malinowy.

    Składniki:

    Spód:
    200g pokruszonych herbatników
    80g rozpuszczonego masła

    Masa:
    1 galaretka truskawkowa
    500g waniliowego serka homogenizowanego
    80g cukru
    400ml śmietany 36%
    2 łyżki cukru pudru
    250g malin

    Wierzch:
    200 ml śmietany 36%
    1 łyżka cukru
    1 opakowanie mixu do śmietany
    maliny do dekoracji
    jadalne kwiaty (np. bratki)- do dekoracji

    Przygotowanie:
    * Spód: Wymieszaj pokruszone herbatniki z masłem i przełóż na spód tortownicy. (Tortownica o średnicy 24cm). Wstaw do lodówki na min 30 minut.
    *Masa:Galaretkę przygotuj jak podano na opakowaniu. Serek zmiksuj z cukrem. Wlej galaretkę i zmiksuj jeszcze raz. Śmietanę ubij z łyżką cukru pudru. Dodaj do masy serowej i delikatnie wymieszaj. Masę wylej na spód i wstaw do lodówki na minimum godzinę, żeby masa się ścięła.
    *Wierzch: Ubij śmietane z cukrem. Pod koniec dodaj mix do śmietany zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Śmietaną posmaruj tort. Udekoruj malinami i włóż do lodówki na kilka godzin. przed podaniem udekoruj tort kwiatami.

    SMACZNEGO!

  4. Kinga says:

    10 szt truskawek lub 2 pomarańcze
    6 szt kostek lodu
    50 ml syropu cukrowego ( 1l wody do 1 kg cukru)
    50 lub 100 ml białego rumu
    wszytko z banderolować
    konsystencja napoju ma być jak sorbet
    do ozdoby .truskawka i miera
    podajmy w szkle na nurzce naj lepiej do Margarity

  5. Roksana says:

    Jogurtowo-truskawkowy deser w pucharku (2 porcje)
    2 wafle ryżowe
    200ml gęstego jogurtu
    100g truskawek
    20g gorzkiej czekolady
    miód, wanilia

    Połowę jogurtu mieszamy z wanilią i miodem, a połowę blendujemy z 50g truskawek. Na dno pucharka kruszymy wafla ryżowego, następnie dajemy jogurt z wanilią, trochę pokrojonych truskawek i pokruszonych wafli, jogurt z truskawkami. Na wierchu umieszczamy resztę wafli, truskawek i scieramy gorzką czekoladę. Pyszny i prosty deser!

  6. Natalia 552 says:

    Torcik z truskawkami
    Składniki:
    8 łyżek cukru
    3 żółtka
    1 całe jajo
    Pół litra mleka
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 łyżka mąki pszennej
    Półtorej kostki masła + 2 łyżki cukru pudru
    Jajka ucierać z cukrem. Z pół litra mleka odlać pół szklanki, a resztę zagotować. Zimne mleko wlać do utartych jajek, dodać obie mąki i wymieszać razem, wlać na gotujące mleko. Gotować do zgęstnienia. Osobno utrzeć masło z dwiema łyżkami cukru pudru, stopniowo dodawać zimną masę i utrzeć na gładką masę.
    Dodatkowo:
    Opakowanie okrągłych biszkoptów
    2 galaretki truskawkowe
    Truskawki
    Dno tortownicy wyłożyć biszkoptami, nałożyć połowę masy, ułożyć truskawki i resztę masy. Na to kolejna warstwa owoców. Zalać tężejącymi galaretkami rozpuszczonymi w 750ml wody. Odstawić do lodówki do całkowitego stężenia.

  7. Dominika Górska says:

    Galaretka + Owoce + Bita Śmietana + Rodzynki na bitej śmietanie na górze = Mój ulubiony deser z okresu mojego dzieciństwa przypadającego na okresu PRLU!

  8. Emilia Buko says:

    Torcik bezowy z malinami i borówkami

    Składniki:
    -Szklanka białek
    -1,5 szklanki cukru
    -łyżka octu
    -łyżka mąki pszennej
    -300ml śmietany kremówki
    -maliny
    -truskawki
    -3 łyżki nutelli
    -100g posiekanych orzechów włoskich

    Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i dalej miksujemy, dodajemy mąkę i ocet i mieszamy.
    Przygotowujemy 3 okręgi, na które będziemy nakładać masę białkową (średnica 24 cm).
    Pieczemy 40 min w 130*C, zmniejszamy do 100*C i pieczemy kolejne 40 min.

    Po wyciągnięciu z piekarnika, papier od razu odrywamy od bezy, bo potem będzie cięzko,

    Śmietanę ubijamy, pierwszą bezę smarujemy łyżką nutelli, na to nakładamy 1/2 śmietany, układamy maliny i borówki, przykrywamy drugą bezą i robimy to samo, trzecią bezę smarujemy nutellą i obsypujemy wszystko orzechami.

    Teraz już nic tylko zajadać się 😉

  9. Dominika says:

    Sernik na zimno

    Opakowanie biszkoptów
    sernik na zimno z paczki
    2 galaretki truskawkowe
    0,5 l mleka
    serek homogenizowany waniliowy
    truskawki lub dowolne owoce sezonowe

    Należy przygotować krem z sernika na zimno z paczki, serka homogenizowanego i mleka. Następnie przygotowujemy galaretkę.
    W formie układamy ciasno jeden przy drugim biszkopty i przykrywamy je masą sernikową. Układamy na niej truskawki (tudzież inne owoce) i zalewamy chłodną galaretką. Wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny.

  10. Andżelika Płoszaj says:

    Slodki raj

    Składniki :
    -50-70 gram lodów snietankowych
    -30gram wisni (moga byc mrozone)
    -100ml mleka
    -4lyzki cappuccino
    -lyzeczka proszku do pieczenia
    -2lyzeczki cukru pudru
    -jabłko
    -szklanka wina (czerwonego (pol slodkiego))
    -pol szklanki cukru
    -opcjonalnie granat
    -maka (tak by ciasto bylo geste)

    Sposob przygotowania:
    Cappucino mieszamy z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dolewamy mleko, a nastepbie zageszczamy calosc maka.
    Przelewamy na mala blaszke lub do malego naczynia zaroodpornego. Pieczemy w 200stopniach i czekamy az wyrosnie. W tym samym czasie nastawiamy wode w garnuszku, wsypujemy do niej cukier i wlewamy wino, zanurzamy w nim obrane jablkp i czekamy az sie ugotuje. Wisnie smazymy na patelni z odrobina cukru. Nastepbie na tej samej patelbi podsmazamy lody.

    Na dnie pucharka ukladamy czesc wisnie, na to leca csmazone lody i ciastko. Posypujem reszte granatem i ukladamy pozostale wisnie. Mozna przyozdobic listkiem miety. Smacznego

  11. Marcel says:

    2 szklanki (500 g) gęstego jogurtu Zott
    1/2 kg owoców jagodowych (jagody, maliny, borówki, jeżyny, truskawki, poziomki)
    2 galaretki w proszku w Twoim ulubionym smaku

    sos owocowy:
    2 szklanki malin (możesz użyć mrożonych, wcześniej rozmrożonych)
    2 łyżki cukru
    sok z połowy pomarańczy

    do dekoracji:
    listki mięty
    Przygotowanie dania jogurtowy deser owocowy – łatwy i zdrowy

    Galaretki rozpuść w 2 szklankach wrzącej wody, odstaw do całkowitego wystudzenia.
    Owoce przebierz, jeśli trzeba opłucz i odsącz. Duże truskawki pokrój na ćwiartki.
    Zimną galaretkę wymieszaj dokładnie z jogurtem.
    Owoce przełóż do miseczek, zalej galaretkę i wstaw do lodówki do całkowitego stężenia.
    Przed podaniem przygotuj sos: zmiksuj maliny z cukrem i sokiem pomarańczowym (jeśli chcesz, możesz dodatkowo sos przetrzeć przez sitko, by pozbyć się pesteczek).
    Miseczki ze stężałym deserem włóż na chwilę do miski z gorącą wodą, następnie wyłóż je na talerze. Polej sosem i udekoruj listkami mięty.

  12. Emilia Buko says:

    Czekoladowa rozkosz z puszystą pianką

    ciasto:
    200g czekolady
    2 jajka
    pół kostki masła
    50g cukru
    2 łyżki kakao
    1 łyżka mąki

    Masło i czekoladę rozpuszczamy w rondelku, studzimy, jajka miksujemy i dodajemy ostudzony czekoladowy krem. Dodajemy cukier, kakao i mąkę i mieszamy.

    Wlewamy do tortownicy i pieczemy 25 min w 180*C

    Beza:
    3 białka
    pół szklanki cukru
    łyżka mąki zmienaczanej
    łyżka octu

    Wycinamy z papieru do pieczenia koło o średnicy 24cm.
    Białka ubijamy, dodajemy cukier i miksujemy, na koniec dodajemy mąkę i ocet.
    Wykładamy na papier i pieczemy 20 min w 130*C i 25 min w 100*C

    Krem:
    200 ml śmietanki kremówki
    100g mascarpone

    Śmietanę ubijamy, dodajemy rozmieszane mascarpone.

    Dodatkowo:
    dowolne owoce u mnie truskawki i winogrona 😉 brzoskwinie, maliny też super się sprawdzą 😉

    Na upieczone ciasto wykładamy pół kremu śmietankowego, na nie owoce, bezę, śmietankę i owoce.

  13. Edyta H. says:

    Tęczowy sernik na zimno

    Składniki
    – opakowanie okrągłych biszkoptów,
    – 800g waniliowego serka homogenizowanego,
    – 200g śmietany kremówki (36%)
    – 4-5 łyżek cukru pudru,
    – 5 łyżeczek żelatyny,
    – galaretki-po pół proszku z każdego opakowania- w kolorach: żółtym, pomarańczowym,
    czerwonym, fioletowym, niebieskim, zielonym
    – owoce: jeżyny, jagody, białe winogrona, banan, połówki moreli, truskawki

    * Składniki na tortownicę o średnicy 25 cm

    1. Tortownicę wykładamy folią spożywczą i układamy na niej biszkopty. Myjemy owoce i wysuszamy je. Truskawki kroimy na plasterki. Podobnie postępujemy z bananem, który skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie ściemniał. Morele dzielimy na połówki.
    2. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywną masę. Wsypujemy cukier puder i miksujemy partiami dodając serek homogenizowany. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody. Gdy przestygnie wlewamy ją do masy. Całość miksujemy. Gotową masę wylewamy na biszkopty.
    3. Sernik „dzielimy” na 6 części. Delikatnie zaznaczamy je nożem na serowej masie. Odpowiednio układamy owoce lekko je wciskając. Sernik wkładamy do lodówki, aby stężał.
    4. Po tym czasie (ok. 2h) część z bananami odgradzam od reszty delikatnie wciskając w sernik cieniutki plastikowy pasek-separator* (zgięty na kształt litery V oraz posmarowany masłem). Następnie wylewam tężejącą żółtą galaretkę** sporządzoną w 125 ml gorącej wody. Sernik wstawiam do lodówki. Gdy galaretka stężeje wyjmuję separator, wkładam do części z truskawkami i wlewam czerwoną galaretkę. Po stężeniu tej galaretki wkładam separator do części z jagodami i wlewam niebieską galaretkę. Na tym etapie w serniku mamy już gotowe trzy galaretki, które oddzielone są od siebie pustymi przestrzeniami. Miejsca te kolejno wypełniamy pozostałymi galaretkami. Separator nie będzie nam już potrzebny, ponieważ funkcję „oddzielającą” pełnią stężałe wcześniej galaretki. Ewentualnie, dla pewności, można użyć krótkiego paseczka i delikatnie wcisnąć go w sernik w miejscu łączenia się dwóch galaretek.

  14. Edyta H. says:

    Tort śmietankowo-truskawkowy

    Składniki
    Biszkopt:
    4 jajka
    2 białka
    0,5 szklanki cukru pudru
    1 szklanka mąki pszennej
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa śmietanowa:
    0,5 l śmietany 36%
    500 g serka mascarpone
    4 łyżki cukru pudru

    Dodatkowo:
    500 g truskawek
    200 ml kompotu truskawkowego (lub ponczu z wody, soku z cytryny i cukru))
    różowy barwnik w proszku
    zielony cukier do dekoracji

    1. Ucieramy żółtka z cukrem. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy je do ciasta i delikatnie łączymy. Całość wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (tylko na dnie). Biszkopt pieczemy w temp. 170°C przez ok. 25 min.
    2. Gdy ciasto przestygnie należy je przekroić na trzy części. Każdą z nich nasączamy kompotem truskawkowym lub ponczem.
    3. Schłodzoną śmietanę ubijamy z cukrem pudrem. Dodajemy serek mascarpone i delikatnie mieszamy. Odkładamy 1/4 masy do dekoracji (w tym ok. 5 łyżek kremu przekładamy do miseczki i łączymy z różowym barwnikiem). Do pozostałej części dodajemy pokrojone na kawałeczki truskawki i delikatnie mieszamy.
    4. Przekładamy biszkoptowe spody masą.
    5. Gotowy tort dekorujemy białym kremem. Na wierzchu tworzymy róże za pomocą szprycy z odpowiednią końcówką oraz układamy truskawki. Krawędzie obsypujemy zielonym cukrem.

  15. Edyta H. says:

    Tiramisu z wiśniami

    Składniki
    – 220 g mascarpone
    – 2 żółtka
    – 2 białka
    – 3 łyżki cukru pudru
    – 3 łyżki likieru Amaretto
    – 100 ml mocnej kawy
    – 8 podłużnych biszkoptów
    – starta gorzka czekolada,
    – kakao,
    – 30 dag wiśni
    – 30 g cukru
    – 1 łyżka mąki ziemniaczanej

    1. Wypestkowane wiśnie zasypujemy cukrem i gotujemy. Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną, którą rozprowadzamy w niewielkiej ilości zimnej wody. Płyn po woli wlewamy do wiśni i szybko mieszamy. Całość należy zagotować i odstawić do przestudzenia. Zaparzamy mocną kawę, dodajemy 3 łyżki Amaretto i mieszamy.
    2. Żółtka ucieramy z 2 łyżkami cukru tak, aby uzyskać kogel-mogel. Dodajemy serek mascarpone i miksujemy na niskich obrotach.
    3. W osobnym naczyniu ubijamy białka na sztywną pianę dodając pozostały cukier. Następnie delikatnie mieszamy je z masą serową.
    4. Biszkopty nasączamy kawą z likierem i układamy na spodzie pucharków. Wykładamy warstwę kremu, masę wiśniową, startą czekoladę. Kolejną warstwę wykonujemy w taki sam sposób. Na wierzch kładziemy pozostały krem. Dekorujemy wiśniami i kakao. Schładzamy w lodówce przez ok. 4 godziny.

  16. Edyta H. says:

    Tort leśny mech

    Składniki
    – 670 g mrożonego szpinaku
    – 1,5 szklanki cukru
    – 4duże jajka
    – 1,5 szklanki oleju
    – 3 szklanki mąki pszennej
    – 4 łyżeczki proszku do pieczenia

    Krem:
    – 800 ml śmietanki 36%
    – 250 g serka mascarpone
    – 4 łyżki cukru pudru
    – zielony barwnik spożywczy w proszku (opcjonalnie)

    Dodatkowo:
    – 400g dżemu malinowego
    – 250g świeżych malin
    – 250g świeżych jeżyn
    – ok. 9-10 biszkoptów okrągłych

    Dekoracja – grzybki:
    – ok.5-6 biszkoptów podłużnych (lepiej przygotować więcej, ponieważ łatwo się łamią podczas przekrawania na pół)
    – 75 g gorzkiej czekolady
    – 5 łyżek mleka
    – 1 łyżeczka masła
    – 2 łyżeczki cukru pudru
    – 1 białko
    – cukier puder (można pominąć)
    – czerwony barwnik

    1. Szpinak rozmrażamy, odsączamy na sitku dociskając go łyżką tak, aby pozbyć się nadmiaru wody i soku. Tak przygotowany szpinak rozdrabniamy blenderem na jednolitą masę. Im szpinak będzie bardziej rozdrobniony, tym ciasto zyska piękny, jednolity kolor.
    Białka ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy cukier i całość miksujemy do uzyskania lśniącej masy. Kolejno dodajemy po jednym żółtku nie przerywając miksowania.
    Olej łączymy z masą szpinakową i dokładnie mieszamy. Dodajemy do zmiksowanych składników. Mąkę oraz proszek do pieczenia przesiewamy przez sitko i wsypujemy do ciasta. Wszystko dokładnie mieszamy.
    Ciasto przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem (na samym dnie). Pieczemy w temp. 180 stopni ok.1-1,5h (do suchego patyczka).
    2. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder, serek mascarpone i mieszamy. Krem dzielimy na 3 części. Do części, którą wykorzystamy na samym końcu (do smarowania boków tortu) można opcjonalnie dodać zielony barwnik. Dzięki temu prześwitujący spod szpinaku krem nie będzie widoczny. Ja użyłam barwnika dla pewności, aby tort dobrze prezentował się pod względem wizualnym. Natomiast okruszków do obsypania jest tak dużo, że spokojnie wystarczy do pokrycia wszystkich „prześwitów” i można wówczas pominąć barwnik.
    3. Wystudzone ciasto kroimy na 3 blaty. Spodni blat kładziemy na tortownicy, smarujemy 1/3 kremu. Dodajemy maliny i jeżyny. Na wierzch wykładamy dżem malinowy i przykrywamy drugim blatem. Ponownie smarujemy go śmietaną i obsypujemy owocami lekko je dociskając. Ostatnią częścią kremu smarujemy boki tortu. Pozostały 3 blat rozdrabniamy na okruszki, którymi obsypujemy wierzch i boki ciasta. Aby okruszki dobrze trzymały się boków dociskamy je nożem. Tort odstawiamy do lodówki.
    4. Białko jaja miksujemy z cukrem pudrem. Odkładamy część lukru do osobnej miseczki. Resztę barwimy czerwonym barwnikiem. W razie potrzeby dodajemy większą ilość cukru, tak aby był dosyć gęsty. Zanurzamy w nim biszkopty osadzone na wykałaczkach. Pozostawiamy do wyschnięcia. Następnie za pomocą wykałaczki zamoczonej w lukrze malujemy kropki na kapeluszach muchomorów.
    Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy cukier puder, mleko i masło. Zanurzamy biszkopty osadzone na wykałaczkach. Pozostawiamy do wyschnięcia.

    Podłużne biszkopty rozkrawamy na pół. Posłużą nam jako nóżki do grzybków.

    Białym lukrem smarujemy kapelusze od spodniej strony i przyklejamy nóżki. Pozostawiamy do wyschnięcia.

    Przed podaniem tort dekorujemy grzybkami.

  17. Edyta H. says:

    Waniliowe mini serniczki z sosem wiśniowym

    Składniki:
    Czekoladowy spód

    90 g mąki pszennej
    140 g gorzkiej czekolady
    3 szt jajka
    100 g masła
    180 g cukru

    Masa serowa i sos wiśniowy

    70 dkg zmielonego twarogu
    3 szt jajka
    115 g cukru kryształu
    pół laski wanilii
    30 dkg wiśni (świeże lub mrożone)
    30 g cukru
    1 łyżka mąki ziemniaczanej

    Wykonanie:

    Czekoladę kruszymy na mniejsze kawałki i rozpuszczamy ją w kąpieli wodnej. Masło ucieramy z cukrem i jajkami. Następnie dodajemy przestygniętą czekoladę, a na koniec mąkę. Wszystko dokładnie łączymy. Masę czekoladową wlewamy do połowy foremek na muffinki.
    Zmielony twaróg miksujemy z jajkami, cukrem oraz ziarenkami wydrążonymi z połowy laski wanilii. Masę serową kładziemy na masę czekoladową. Muffinki pieczemy w 160 stopniach przez ok 15-20 min.
    Wypestkowane wiśnie zasypujemy cukrem i gotujemy. Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną, którą rozprowadzamy w niewielkiej ilości zimnej wody. Płyn po woli wlewamy do wiśni i szybko mieszamy. Całość należy zagotować.
    Ostudzone muffinki polewamy sosem wiśniowym.

  18. bast3t says:

    Jak dla mnie najbardziej letnim deserem są oczywiście lody! Tym razem w wersji owocowej.
    Składniki:
    – 2 jaja kurze,
    – 400 ml śmietanki 30% (może być również 36%),
    – 2 łyżki ksylitolu (może być cukier w wersji mniej fit i dla osób, które nie mają ku niemu przeszkód),
    – garść borówek,
    – garść truskawek,
    – 1 czubata łyżeczka kakao naturalnego,
    – 1 łyżka przegotowanej wody,
    – mięta do dekoracji,
    – kilka godzin cierpliwości w oczekiwaniu na wspaniały deser ;).

    Przygotowanie:
    W jednej misce ubij śmietankę mikserem z dodatkiem ksylitolu (możesz go podzielić na 3 części z czego jedną dodać do śmietanki). Gdy śmietana będzie gęsta, w kolejnej misce ubij białko jaj (również z częścią ksylitolu). W kolejnej misce analogicznie ubij żółtka jaj z łyżką przegotowanej wody i słodzidłem. Następnie połącz delikatnie zawartość wszystkich misek i ponownie rodziel powstałą masę na 3 części. Do 1 z nich dodaj kakao i dokładnie wymieszaj. Do drugiej zblendowane wcześniej borówki, a do kolejnej zblendowane truskawki. Teraz możesz naprzemiennie przelewać różne smaki lodów do jednego pojemnika przeznaczonego do zamrażania tak, aby powstały ładne wzory, bądź zrobić 3 smaki osobno. Pozostawić w zamrażalniku na około 5-6 godzin i gotowe! Następnie nakładać do pucharków lody w kształcie kulek i przyodzobić miętą.

    Te lody są całkiem inne, niż kupne! Smaki Was zaskoczą swoją naturalnością. Już nigdy nie będziecie woleli kupnych lodów! Samo wykonanie trwa chwilę i jest tanie w porównaniu do kupnych alternatyw. A z pewnością zdrowsze! Ja odkąd spróbowałam domowe lody nawet nie myślę o tych kupnych :).

  19. Ciastko says:

    TARTA Z MASCARPONE I OWOCAMI

    Składniki na ciasto:
    • 200 g mąki
    • 100 g masła
    • 1 jajko
    • 2 łyżki cukru pudru
    • ok. 3 łyżki wody

    Składniki na krem:
    • 250 ml śmietanki 30-36%
    • 250 g serka mascarpone
    • 1 łyżka cukru pudru
    • 1 opakowanie cukru wanilinowego
    • ulubione owoce – najlepsze będą truskawki, maliny, borówki lub jagody

    Z podanych składników na spód wyrabiamy ciasto, ugniatamy kulę i schładzamy w lodówce około 15 minut.
    Następnie wałkujemy, przenosimy do formy, oblepiamy boki i ponownie wkładamy do lodówki na 15 minut. Ciasto nakłuwamy widelcem i obciążamy. (Na ciasto kładziemy papier do pieczenia i na to obciążenie, np. pokrywa żaroodporna).
    Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni C.
    Ciasto pieczemy około 15 minut w 200 stopniach, po tym czasie ściągamy obciążenie i pieczemy przez jeszcze 5 minut. Po upieczeniu studzimy.

    Przygotowanie kremu:
    Śmietankę ubijamy na sztywno.
    Serek mieszamy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.
    Małymi partiami dodajemy ubitą śmietanę do serka ciągle mieszając, tworząc jednolitą kremową masę
    Tak przygotowany krem nakładamy na wystudzone ciasto i dekorujemy ulubionymi owocami. Schładzamy w lodówce i po godzinie można już kroić.

    (Zdjęcie wersji z jagodami posłałam na maila:))
    Uwaga! Ciasto zawsze się udaje i zawsze ekspresowo znika. Jeśli planujesz, aby tarta poleżała i nie została zjedzona w ciągu godziny, lepiej jej nie rób 🙂

  20. Agnieszka Walkowiak says:

    Niebo to przepis na rewelacyjny deser skład: 0,75 szklanki oleju, 0,5 szklanki wody, 1 szklanka cukru, 3 łyżki kakao wszystko umieść w garnku i podgrzewaj do całkowitego rozpuszczenia cukru, następnie wystudz. Biszkopt : 5 jaj, 0,5 szklanki cukru, 1,5 szklanki mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka sody oczyszczonej. Białka ubić na sztywną pianę stopniowo dodawać cukier i żółtka, następnie wlać mieszanką kakaową wystudzoną, na koniec pozostałe suche składniki. Piec 40-45 minut w 180○c w formie wyłożonej papierem. Masa: 1 budyń śmietankowy, 400 ml mleka, 4 łyżki cukru , laska wanilli, 500ml śmietany 30%, 3 łyżeczki żelatyny, konfitura z czarnej porzeczki, borówki, maliny, wiórki kokosowe i gorzka czekolada. Z mleka budyniu cukru nasion z laski wanilli ugotować budyń. Wystudzić. Żelatynę rozpuścić w 1/5 szklanki wrzątku wmiksować w budyń. Śmietanę ubić na sztywno i delikatnie połączyć z budyniem. Biszkopt ja kruszę i wkładam do pucharków na niego kładę konfiturę na nią borówki, na to masa-krem na wieszch posypać wiórkami kokosowymi i startą czekoladą oraz kilka malin do ozdoby. PYCHOTKA SMACZNGO

  21. Marika says:

    Romantyczne słoiczki z chałwą

    1. 6 małych słoiczków
    2. 500 ml śmietanki 30%
    3. 250g serka mascarpone
    4. 100 g chałwy
    5. frużelina malinowa
    6. owoce do udekorowania

    Śmietankę ubić, dodać serek i wymieszać. Na dnie słoiczków wyłożyć pokruszoną chałwę, następnie część masy śmietanowo-serowej, frużelinę i jeszcze raz masę. Oczywiście kolejność podawania można zmienić, zgodnie z nastrojem wieczoru. Na wierzchu wysypać kilka borówek, malin, bananów czy truskawek. Słoiczek zakręcić, odstawić do lodówki i po ok 30 min z uśmiechem podawać 🙂
    Smacznego

  22. Danuta Piecyk says:

    Deser jagodowy z serkiem mascarpone
    Składniki:
    na masę jagodową
    śmietana 36 % – 125 ml
    cukier – 1 łyżka
    serek mascarpone – 125 g
    jagody – 0,5 szkl
    na masę serową
    śmietana 36 % – 125 ml
    serek mascarpone – 125 g
    cukier puder – 1 łyżka
    dodatkowo
    galaretka truskawkowa – 1 opak
    woda gotowana – 250 ml
    jagody – 4 łyżki
    dekoracja z czekolady
    listki mięty
    Sposób przygotowania:
    Galaretkę truskawkową rozpuścić w gotowanej wodzie, odstawić do lekkiego stężenia.
    Jagody umyć, osączyć na sicie.
    Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier puder, dalej ubijać.
    Następnie dodawać po łyżce sera mascarpone, zmiksować.
    Podzielić masę na 2 części, do jednej dodać jagody, zmiksować.
    Na dno pucharków wsypać po jednej łyżeczce jagód.
    Jagody przykryć masą serową, zmiksowaną z jagodami, część masy odłożyć na wierzch.
    Następnie wyłożyć białą masę serową i resztę masy z jagodami, posypać jagodami.
    Wylać łyżeczką na wierzch pucharków, galaretkę truskawkową.
    Udekorować czekoladowymi serduszkami, trójkącikami i listkami mięty.
    Wstawić na godzinę do lodówki.

  23. kiziolek201 says:

    Sernik z malinami

    Składniki :
    CIASTO:
    margaryna – 3/4 kostki
    żółtka -4 szt
    cukier – 0,5 szkl
    cukier waniliowy – 1 opakowanie
    mąka – 2 szkl
    proszek do pieczenia – 1 łyżka
    tłuszcz do formy
    MASA SEROWA:
    ser z wiaderka – 1 kg
    budyń śmietankowy – 2 opakowania
    sok z 1 cytryny
    olej – 1/2 szkl
    mleko – 2 szkl
    Beza
    1/2 szkl cukru
    4 białka jaj
    Dodatkowo
    maliny
    listki mięty
    kakao do posypania pianki
    Przygotowanie :
    Ciasto kruche
    Na stolnicę wysypać mąkę, dodać pokrojoną margarynę, posiekać.
    Zrobić w mące wgłębienie , dodać pozostałe składniki.
    Zagnieść ciasto, dobrze wyrobić.
    Blaszkę wysmarować tłuszczem, wylepić dno i boki ciastem.
    Masa serowa
    Ser z wiaderka wyłożyć do miski, dodać pozostałe składniki masy, zmiksować.
    Wylać masę na ciasto, garstkę malin wyłożyć na masę, włożyć ciasto do piekarnika,
    piec około 50 minut w 180 stop.
    Beza:
    Ubić białka z cukrem na sztywno, pod koniec pieczenia wyłożyć białka na masę serową.
    Włożyć z powrotem do piekarnika i zapiec.
    Ciasto ostudzić, udekorować malinami i listkami mięty.

  24. Kasia S says:

    Moja propozycja to
    Deser bananowy

    Składniki

    100 gram biszkoptów
    0,5 szklanki nektaru bananowego
    2 banany
    sok z 1/2 cytryny

    KREM

    500 ml mleka
    2 łyżeczki cukru waniliowego
    5 żółtek
    1/3 szklanki cukru
    2 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej

    Sposób przygotowania

    KREM

    Mleko zagotować. Żółtka ubić z cukrem i cukrem waniliowym do białości. Do ubitych żółtek dodać mąkę pszenną oraz ziemniaczaną. Dobrze razem wymieszać. Do ubitej piany wlać 100 ml wrzącego mleka cały czas ją ubijając. Pozostałe mleko wstawić na gaz. Wlać do niego zahartowane żółtka i cały czas energicznie mieszać do momentu powstania budyniu. Przykryć folią spożywczą tak, żeby dotykała wierzchu budyniu. Odstawić do całkowitego wystygnięcia.

    Banany obrać, pokroić w plasterki i skropić sokiem z cytryny. Przygotować pucharki do deserów. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego. Biszkopty moczyć w nektarze bananowym i ułożyć na dnie pucharka. Na to poukładać plastry banana i przykryć to wszystko kremem. Czynności powtórzyć do momentu zapełnienia pucharka. Najlepiej, żeby wierzchnią warstwą była warstwa kremu. Dowolnie udekorować. Deser podawać dobrze schłodzony.

  25. Kasia S says:

    Sorbet cytrynowy

    Składniki

    10 cytryn
    40 ml wody
    30 dag cukru

    Sposób przygotowania

    Cytryny sparzyć i osuszyć. Odkroić czapeczki i delikatnie wydrążyć miąższ uważając, żeby nie uszkodzić skórek. Wydrążone cytryny zachować. Wydrążony miąższ dokładnie przetrzeć przez sito i przelać do garnka. Wodę zagotować z cukrem. Ostudzić. Wlać sok z cytryn i wymieszać. Przelać do pojemnika, zamknąć i włożyć do zamrażalnika na minimum 4 godziny. Co 30 minut sorbet należy przemieszać. Gotowy podawać w wydrążonych cytrynach, najlepiej z listkiem mięty.

  26. Kasia S says:

    Lody z czarnej porzeczki

    Składniki

    400 gram czarnej porzeczki (może być mrożona)
    100 gram cukru
    50 ml wody
    200 gram śmietany 36 %

    Sposób przygotowania

    Wodę zagotować z cukrem, dodać czarną porzeczkę i gotować do czasu aż większość płynu odparuje. Co jakiś czas przemieszać. Ostudzić. Owoce zmiksować. Śmietanę ubić na sztywno. Dodać do zmiksowanych owoców. Delikatnie razem ze sobą połączyć. Przełożyć do pojemnika i dać do zamrażalnika na minimum 4 godziny. Co 30 minut przemieszać.

  27. Magdalena M says:

    Affogato al Cafe – potocznie deser oznacza dosłownie „utonąć w kawie”.
    Do pucharków rozkruszyć kilka biszkoptów,następnie należy nałożyć po gałce lodów.Do pucharka wlewamy mocne espresso (małą filiżankę),oraz polewamy przykładowo sosem karmelowym. Ja z reguły używam dżemu oraz kładę na sam czubek gałki lodów kilka wisienek. Od razu można podawać.
    Pycha. Jestem bardzo wdzięczna Pani od mojego kursu baristycznego,że nauczyła mnie robić takie pyszne desery.

  28. quantum2 says:

    Puchar chłodzący i sycący.

    Najpierw dajemy trochę lodów śmietankowo-czekoladowych. Posypujemy je dowolną ilością wiórków kokosowych. Kładziemy na to dwa, trzy plasterki kiwi oraz dwa, trzy kawałki mandarynki. Znów dodajemy trochę lodów śmietankowo-czekoladowych i posypujemy je odrobiną wiórków kokosowych. Kładziemy kawałki banana i truskawek. Ponownie dokładamy lodów śmietankowo-czekoladowych. Na koniec nakładamy bitą śmietanę, którą dekorujemy płatkami migdałowymi oraz przyprószamy kakao.

  29. mika19 says:

    Omlet fitness

    Składniki:
    – 4-3 łyżki musli zbożowego z suszonymi owocami (rodzynki papaja ananas)
    – 1 łyżki posiekanych migdałów
    – 1 żółtko
    – 4 białka z jajek
    – 3 łyżki mleka
    – oliwa z oliwek
    – serek Danio waniliowy
    – banan

    Musli wsypać w miseczkę, zalać gorącą wodą, zakryć talerzykiem i odstawić na 15-20 minut, żeby zmiękło. Wlać białka i żółtko do miseczki, dolać mleko i roztrzepać.

    Wsypać musli i zamieszać. Wylać na rozgrzaną oliwę na patelni, przykryć okrywą i smażyć, aż się zetnie wierzchnia warstwa. Nie odwracać na patelni.
    Usmażony omlet przełożyć na talerz, posmarować serkiem waniliowym i pokroić na wierzch banana.

    Zamiast banana można użyć malin czy brzoskwiń (również z puszki).

  30. Anna says:

    Deser migdałowo-malinowy
    Składniki:
    3/4 szkl. kaszy jaglanej
    2 i 1/2 szkl. mleka migdałowego
    1/3 szkl. płatków migdałowych
    4 łyżeczki cukru
    250 g malin
    1 łyżeczka oleju rzepakowego
    szczypta soli
    mięta do dekoracji
    Kaszę i płatki podprażyć na suchej patelni (2–3 min). Zmiksować na mąkę przestudzoną kaszę wraz z migdałami. Mleko zagotować, dodaj zmiksowaną mąkę, 2 łyżeczki cukru oraz sól. Gotować 10–12 min, bardzo często mieszając, aż uzyskamy bardzo gęstą konsystencję budyniu.
    Foremki posmarować olejem i wyłożyć panna cottę. Deser jest gotowy po ok. 15–20 min na ciepło lub po schłodzeniu.
    W międzyczasie ugnieć widelcem maliny i przełożyć je wraz z 2 łyżeczkami cukru do rondelka. Gotować przez ok. 10 minut do zagęszczenia. Jeżeli przeszkadzają pestki w musie, przetrzeć dodatkowo maliny przez sitko.
    Deser wyłóż na talerzyk i polać musem. Możesz go ozdobić kilkoma malinami, płatkami migdałowymi i miętą .

  31. Anna says:

    Sernik pomarańczowy na biszkopcie
    Składniki:
    na biszkopt:

    3 jajka
    1/2 szklanki mąki
    1/3 szklanki kakao
    3/4 szklanki cukru
    3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

    na masę serową:
    1 kg serka pomarańczowego
    5 jajek
    2 opakowania budyniu waniliowego
    2 łyżki cukru pudru
    120 g stopionego masła

    dodatkowo:

    400 ml soku pomarańczowego
    2 opakowania galaretki pomarańczowego
    2 pomarańcze
    Białka ubić na sztywno. Następnie nadal ubijając wsypywać po trochę cukru a na końcu żółtka. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia wymieszać i przesiać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać i przelać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około 25 minut.
    Przygotować masę serową: żółtka utrzeć z cukrem pudrem. Następnie dodać budynie, ser a na końcu wystudzone masło. Zmiksować. Białka ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z masą serową. Wylać ją na biszkopt i piec z termoobiegiem w 160*C przez kwadrans a następnie po 15 minut zwiększyć temperaturę o 10*C i wyłączyć termoobieg. W sumie piec około godziny. Po upieczeniu zostawić na pół godziny w uchylonym piekarniku a następnie wyjąć i wystudzić.

    Pomarańcze obrać i pokroić w plastry. Sok pomarańczowy zagotować, wsypać galaretki i rozpuścić je, odstawić do wystudzenia. Kiedy galaretka zacznie mocno tężeć kawałki pomarańczy ułożyć na serniku i zalać galaretką. Odstawić do całkowitego stężenia na kilka godzin, najlepiej do lodówki.

  32. Ewelina Z. says:

    Szarlotka z lodami i owocami

    Składniki:
    – 3 szklanki mąki
    – 3/4 szklanki cukru i 2 łyżeczki do musu jabłkowego
    – 1 cukier waniliowy
    – 250 g masła
    – 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    – 4 jajka
    – 1,5-2 kg jabłek
    – 1 łyżeczka cynamonu
    – 2 duże opakowania wybranych przez nas lodów
    – dowolne owoce, pokrojone w kostkę

    Jabłka umyć, obrać i pokroić w niedużą kostkę lub zetrzeć na tartę. Wymieszać z 2 łyżeczkami cukru i przesmażyć, by powstał mus. Wmieszać cynamon i pozostawić do ostygnięcia.
    Przesiać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia na stolnicę, dodać 1/2 szklanki cukru, cukier wanilinowy i masło (pokrojone na mniejsze kawałki), a następne dodać 1 całe jajko i 3 żółtka. Zagnieść jednolite ciasto (ręką lub robotem kuchennym) i podzielić na 2 części. Owinąć w folię spożywczą, a następnie wstawić do lodówki na godzinę. Jedna część ciasta musi być rozwałkowana i przełożona do prostokątnej formy. Odklejamy wierzchnią warstwę papieru i wstawiamy do lodówki. Białka z trzech jaj ubijamy następnie na pianę, stopniowo dodawajemy 1/4 szklanki cukru, ciągle ubijając, dopóki piana nie będzie sztywna.
    Piekarnik należy nagrzać do temperatury 180 stopni. Formę z ciastem wyjmujemy, następnie wykładamy jabłka. Przykrywamy wszystko ubitą z białek pianą. Na wierzch kładziemy drugą część wcześniej rozwałkowanego ciasta.
    Wstawiamy formę z ciastem do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez godzinę. Po upieczeniu, jeśli chcemy, możemy posypać cukrem pudrem.
    Gdy szarlotka ostygnie, kroimy tyle kawałków, ile porcji chcemy przygotować i wykładamy na osobne talerzyki. Na każdym kładziemy dwie gałki różnych smaków lodów (np. śmietankowych i truskawkowych lub truskawkowych i czekoladowych). Na wierzch kładziemy wybrane, pokrojone w kostkę owoce (np. ananas i brzoskwinie).

  33. dorota54 says:

    KREM Z MUSEM BRZOSKWINIOWYM I KAWAŁKAMI BEZIKÓW

    Składniki:
    – 6 brzoskwiń
    – 2 kiwi
    – 100 g truskawek
    – 2 gałązki mięty
    – cytryna
    – 1/2 l mleka
    – budyń śmietankowy
    – 100 g cukru
    – kostka masła
    – galaretka
    – 2 łyżki miodu
    – 200 g małych gotowych bezików

    Przygotowanie:
    Owoce i miętę umyć. Z truskawek usunąć szypułki, kiwi obrać. Brzoskwinie przekroić na pół, usunąć pestki, zdjąć skórkę. Owoce pokroić w kostkę. Wymieszać brzoskwinię, kiwi, truskawki i miód, odstawić do lodówki. Cytrynę sparzyć, osuszyć, otrzeć skórkę i wycisnąć sok. Resztę brzoskwiń zalać 1 i 1/2 szklanki wody, dodać połowę cukru, skórkę oraz sok z cytryny, gotować 15 min., zmiksować. Galaretkę rozpuścić w 1/2 szklanki wody, wymieszać z musem brzoskwiniowym. Budyń połączyć z mąką, wymieszać ze szklanką mleka. Zagotować resztę mleka z cukrem, wlać budyń, mieszając gotować ok. 2 min., ostudzić. Masło utrzeć na puszystą masę. Dalej ucierając, dodawać po łyżce budyniu. Do pucharków nałożyć na przemian krem budyniowy, pokruszone beziki i mus brzoskwiniowy (na nim zakończyć). Na wierzchu umieszczam owoce z miodem. Każdą porcję dekoruję miętą. Podawać schłodzone.

  34. gg18 says:

    Owoce kruszonką zapiekane.

    Składniki:
    Ulubione letnie owoce, najlepiej kwaśne, np porzeczki
    Po garści płatków migdałowych, pestek słonecznika, płatków owsianych, mąki i cukru
    Nieco mąki kukurydzianej
    Pół kostki masła

    Umyte owoce wkładamy do kokilek, tak aby było ich ok. 2/3 wysokości. Posypujemy odrobiną mąki kukurydzianej. Sypkie składniki mieszamy i posypujemy nimi owoce. Na koniec polewamy roztopionym masłem. Pieczemy ok. 20 min. Temp. 200 stopni.

  35. Mateusz Jakubczyk says:

    Owoce w galaretce z szampana

    Składniki

    – 0,75 l szampana półsłodkiego
    – 3 łyżki żelatyny
    – 4 łyżki cukru
    – 3 łyżki likieru np wiśniowego
    – 3 szklanki różnych owoców sezonowych
    – 250 ml śmietany 30 %
    – 3 łyżki cukru pudru

    Sposób przygotowania przepisu:

    . – Żelatynę zalać 1/3 szklanki zimnej wody.
    – Likier, cukier i odrobinę szampana zagotować i rozpuścić w tym namoczoną żelatynę, wymieszać z pozostałym szampanem.
    – Umyte owoce wsypać do większego naczynia szklanego, większe pokroić.
    – Zalać owoce szampanem, wstawić na kilka godzin do lodówki.
    – Przed podaniem ubić na sztywno śmietanę z cukrem pudrem, wyłożyć ją na wierzch galaretki.

  36. Mateusz Jakubczyk says:

    Tort z arbuza

    Składniki :
    1 średni arbuz
    500 ml śmietany kremówki (36%)
    łyżka cukru pudru
    150 g orzechów włoskich
    50 g wiórków kokosowych
    sezonowe owoce: maliny, borówki, jeżyny, śliwki, gruszki, brzoskwinie

    przygotowanie:

    1. Schładzamy arbuza, a następnie odcinamy górę i dół ostrym nożem, aby powstały dwie płaskie powierzchnie. Potem odcinamy skórę z boków, by środek arbuza zyskał kształt walca. Wyrównujemy ściany. To ułatwi nam później nakładanie kremu z bitej śmietany. Orzechy siekamy drobno.

    2. Kremówkę ubijamy na sztywno, dodając pod koniec cukier puder. Papierowym ręcznikiem osuszamy arbuza z soku.

    3. Ubitą śmietanę nakładamy łyżką na wierzch i boki arbuza, a następnie równomiernie rozprowadzamy. Wygładzamy kremową masę i obsypujemy boki tortu posiekanymi orzechami.

    4. Wierzch posypujemy wiórkami kokosowymi, a następnie układamy na nim świeże owoce (większe można pokroić). Podajemy od razu – lub schładzamy w lodówce jeszcze przez kilka minut.

  37. Ewelina Pędzikowska says:

    Kryształowy torcik z mango i granatem

    Jogurtowy torcik z kolorowymi galaretkami i świeżymi, egzotycznymi owocami to świetna propozycja letniego, schłodzonego deseru, który nie tylko świetnie smakuje, ale również zjawiskowo wygląda. Z pewnością będzie hitem każdej imprezy z udziałem najmłodszych.

    Składniki:
    400g jogurtu naturalnego
    200g śmietany 30%
    3 łyżeczki cukru pudru
    2 galaretki cytrynowe
    2 galaretki agrestowe
    2 galaretki truskawkowe
    6 łyżeczek żelatyny
    1/2 szklanki mleka
    120g biszkoptów
    1/2 granatu
    1 mango
    kilka listków mięty

    Wykonanie:
    1. Tortownicę o średnicy 23cm wyłożyć biszkoptami.
    2. Galaretki cytrynowe rozpuścić w 600ml wrzątku i pozostawić do ostudzenia, a następnie wstawić do lodówki aby stężały. Po tym czasie galaretki pokroić w kostkę o wielkości 1cm x 1cm. Galaretki agrestowe i truskawkowe wykonać w ten sam sposób.
    3. W połowie ilości mleka namoczyć żelatynę, następnie dodać resztę mleka i podgrzać aż do rozpuszczenia żelatyny (nie gotować), dokładnie wymieszać. Śmietanę ubić z cukrem pudrem na sztywno, dodać jogurt oraz przestudzoną żelatynę. Całość dokładnie wymieszać, dodać pokrojone w kostkę galaretki i delikatnie wymieszać szpatułką. Masę jogurtowo- galaretową przełożyć do tortownicy i wstawić do lodówki na około 3-4 godziny, a najlepiej na całą noc.
    4. Mango pokroić w małą kostkę, a z granatu wyłuskać ziarenka.
    5. Na wierzchu torcika ułożyć mango, ziarenka granatu i listki mięty.

    • Ewelina Pędzikowska says:

      Tartaletki z masą budyniowo- cytrynową i borówkami

      Kruche ciasteczka ze świeżymi borówkami i orzeźwiającym cytrynowym kremem to propozycja małego słodkiego deseru ze świeżymi owocami, który idealnie pasuje do aromatycznej kawy w gronie najbliższych.

      Składniki:
      Ciasto :
      350g mąki pszennej
      160g masła ekstra
      90g cukru pudru
      2 łyżeczki cukru wanilinowego
      1 żółtko
      1 całe jajko
      1/3 łyżeczki proszku dopieczenia
      masło do wysmarowania foremek
      bułka tarta do posypania foremek

      Masa budyniowo-cytrynowa:
      1 budyń śmietankowy
      250 mleka
      50ml soku z cytryny
      3 łyżki cukru
      100g masła extra

      400g świeżych borówek
      cukier puder do posypania

      Wykonanie:
      1. Ciasto:
      Mąkę przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia, cukry, kawałki pokrojonego masła i wszystko posiekać siekaczką. Dodać żółtko, jajko, zagnieść i wyrobić na jednolite ciasto. Owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 30minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować podsypując mąką, wyciąć formą krążki i przełożyć do foremek o średnicy 9cm wysmarowanych olejem i posypanych bułką tartą. Tartaletki piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15-20 minut.
      2. Masa budyniowo-cytrynowa:
      Połowę mleka zagotować z cukrem, drugą połowę wymieszać z budyniem. Po zagotowaniu mleka z cukrami dodać mleko wymieszane z budyniem, ugotować jak budyń. Następnie do jeszcze ciepłego budyniu wlać sok z cytryny, całość dokładnie wymieszać i pozostawić do wystudzenia. Masło utrzeć i stopniowo dodawać cały czas miksując wcześniej ugotowany cytrynowy budyń aż do momentu uzyskania konsystencji kremu.

      3. Tartaletki napełnić masą budyniowo-cytrynową, ułożyć borówki i lekko posypać cukrem pudrem. Wstawić do lodówki na około jedną godzinę.

  38. Ewelina Pędzikowska says:

    Sorbet z kiwi z miętową nutą

    Mrożony deser na bazie świeżych owoców kiwi i orzeźwiającej mięty ugasi pragnienie i schłodzi nasz organizm w letnim sezonie.

    Składniki:
    700g kiwi (waga po obraniu)
    1 białko
    6-7 listków mięty
    100g cukru
    125ml wody

    Wykonanie:
    1. Kiwi obrać ze skórki i pokroić w grubszą kostkę.
    2. Wodę zagotować, dodać cukier, dokładnie wymieszać, jeszcze chwilę gotować, a następnie wystudzić.
    3. Kiwi i miętę przełożyć do blendera kielichowego, wlać wodę z rozpuszczonym cukrem i zmiksować do postaci musu. Następnie białko ubić na sztywno, dodać mus z kiwi i mięty, całość dokładnie zmiksować blenderem.
    4. Gotowe przełożyć do plastikowego naczynia, zamknąć szczelnie i wstawić do zamrażalnika na około 5-6 godzin. Co pół godziny przemieszać aż do zamarznięcia.

    linka2107.88@o2.pl

Skomentuj Ewelina Pędzikowska Anuluj pisanie odpowiedzi