Konkurs z Dezal Plus. Wygraj wspaniałą gofrownicę.

Konkurs z Dezal Plus. Wygraj wspaniałą gofrownicę (1)Chrupiące i pyszne,

z bitą śmietaną, z owocami, a może z cukrem pudrem…

GOFRY

Ale co zrobić, żeby spełniły wszystkie nasze oczekiwania, żeby te domowe były tak samo dobre (a nawet lepsze) jak te, które kupujemy latem w nadmorskich budkach? Wystarczy wyposażyć się w dobrą gofrownicę. Ja polecam gofrownice firmy Dezal Plus.

 logo Dezal Plus

O gofrownicach tej firmy opowiem Wam więcej już niedługo. A dziś mam dla Was niespodziankę. Wraz ze sponsorem zapraszamy Was do konkursu, w którym do wygrania będzie gofrownica model 301.5 LW kolor dowolny: bały, czarny lub czerwony. Zachęcam Was do udziału w konkursie. Zadanie jest proste:

„Podziel się przepisem na swoje ulubione gofry. Pamiętaj, że dodatki też są ważne”

Odpowiedzi udziel w formie przepisu/opisu dania. Mile widziane będą zdjęcia, ale nie jest to warunek konieczny.

Pamiętajcie, aby zapoznać się z regulaminem!

Regulamin konkursu:

  1. Zadanie konkursowe: „Podziel się przepisem na swoje ulubione gofry. Pamiętaj, że dodatki też są ważne” Odpowiedzi udziel w formie przepisu/opisu dania. Mile widziane będą zdjęcia, ale nie jest to warunek konieczny.
  2. Odpowiedzi należy umieszczać pod tym wpisem lub pod wpisem konkursowym na Facebook. Każda odpowiedź musi być podpisana imieniem lub nickiem i mailem (podanie maila kontaktowego jest obowiązkowe w celu późniejszego kontaktu). 
  3. Zdjęcie można zamieścić pod postem konkursowym na Facebook lub przesłać na mail: matleen@gazeta.pl. Zdjęcia zostaną umieszczone w specjalnej galerii konkursowej utworzonej na fanpag’u na Facebook.
  4. Każda osoba może udzielić maksymalnie 3 odpowiedzi. Każdą należy umieścić w osobnym komentarzu.
  5. Nagroda: gofrownica model 301.5 LW kolor dowolny : biały, czarny, czerwony. Wygrywa jedna osoba.
  6. Sponsorem nagrody jest Dezal Plus. Uwaga! Biorąc udział w konkursie polub fanpaga sponsora
  7. Konkurs trwa od 22.02.2018 r. do 01.04.2018 (włącznie).
  8. Rozstrzygnięcie konkursu nastąpi do 3 dni po zakończeniu jego trwania. Zwycięzca zostanie ogłoszony w osobnym poście na blogu (informacja pojawi się również na fanpag’u na Facebook). Wyboru zwycięzcy dokonam osobiście. Wybór jest ostateczny i nie podlega dyskusji.  UWAGA! Wyniki konkursu pojawią się 05.04.2018 r. do godziny 9:00
  9. Po ogłoszeniu wyników zwycięzca proszony jest o podanie w ciągu 3 dni swoich danych niezbędnych do wysyłki nagrody  (imię, nazwisko, adres i telefon dla kuriera) na adres matleen@gazeta.pl. Jeśli wyłonione w konkursie osoba nie poda w terminie swoich danych do wysyłki, nagrodzona zostanie kolejna osoba.
    Dane te zostaną przekazane sponsorowi nagrody w celu dokonania wysyłki. Nagroda będzie wysyłana wyłącznie na terenie Polski.

*Dodatkowe informacje. Każdy uczestnik zwalnia serwis Facebook z odpowiedzialności za konkurs. Konkurs nie jest w żaden sposób sponsorowany, popierany, przeprowadzany przez serwis Facebook, ani z nim związany.

Zachęcam do udziału w konkursie

Czekam na Wasze pyszne zgłoszenia 😀

gofry_konkurs

Print Friendly, PDF & Email

44 comments

  1. Klaudia says:

    To ja proponuję gofry w wersji fit. Odkąd zaczęłam dbać o formę, dietę – zmieniłam również moje menu. W ten sposób typowe dania stały się dość nietypowe.
    Polecam gofry bananowe.

    Gofry bananowe
    1 duży banan
    1 jajko
    2 łyżki rozpuszczonego masła
    pół łyżeczki proszku do pieczenia
    pół szklanki mąki pełnoziarnistej
    Rozdrobnić banana blender em. Dodać jajko oraz masło i dokładnie zmiksować. Wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia i smażyć na gofrownicy.
    Często jem je z jogurtem naturalnym i sezonowymi owocami : jagody, truskawki. Wybieram świeże owoce.
    Takie gofry to idealny przepis na zdrowe, pyszne śniadanie. W dodatku nie dostarcza ono zbędnych cukrów i kalorii a mnóstwa witamin!

    Na e-mail przesyłam również zdjęcia moich gofrów ?

    Pozdrawiam,
    Klaudia Wiśniewska

    a.126.wisniewska@onet.pl

  2. Magdalena says:

    Zacznę nietypowo, bo goframi na…słono! W tej postaci jadam je nawet na obiad. Mieszam w misce niepełna szklankę mąki, dodaje szczyptę soli, cukru i proszku do pieczenia. W garnku gotuje szklankę mleka, dodaje ćwierć kostki masła i podgrzewam aż do rozpuszczenia. Lekko studzę, dodaję jajko oraz 1/8 kostki świeżych drożdży. Mieszam, dodaje do suchych składników do połączenia, odstawiam do wyrośnięcia. Po ok 1h ciasto jest gotowe by wskoczyć do gofrownicy! Polecam dodać również zioła do ciasta,np bazylię.
    Propozycja podania: plastry dojrzałego awokado, do tego plastry podsmażonego boczku wędzonego, na wierzchu jajko sadzone lub w koszulce, okraszone prazonymi płatkami migdałowymi. Podawać z zielona sałatka. Zdjęcie wysyłam mailowo:)

  3. Justyna Bańkowska says:

    Gofry, proszę Pani, jadam niestandardowo.
    Dodatki wybieram całkiem nietypowo,
    – ot, gofry wytrawne po prostu jadam,
    już przechodzę do konkretu, więcej nie gadam!
    1. Do ciasta papryki i pieprzu lubię nasypać,
    czasami ziół jakiś dosypać.
    2. takiego gofra jak pizze traktuję-
    pomidorowym sosem hojnie smaruję,
    grzyby, kurczaka, czy bekon kładę,
    czasem ananasa, a czasem serów triadę.
    Chwilę to wszystko jeszcze podpiekam
    (Aż ser się rozpuści, tylko na to czekam!)
    3. Gofr bywa tez wytrawną kanapką.
    smaruję go białym serkiem, posypuję natką,
    na wierzch – wędzony łosoś i plaster cytryny,
    – to na imprezach moje popisowe wyczyny!
    4. Żurawina z serem też daje radę
    i jeszcze jedno połączenie Pani chętnie zdradzę:
    pieczarki, ser żółty i korniszon swojski-
    taka kanapka sprawdzi się w roli wykwintnej zakąski!

    Takie mam swoje gofrowe sposoby,
    Choć sprzęt mój wcale nie nowy,
    gofrów mi często nie dopieka,
    a gawiedź zawiedziona na co innego czeka…
    Bo gofrów, proszę Pani, amatorów dom mam pełen!
    I oprócz tych podanych, patent mam jeszcze nie jeden…

  4. Justyna says:

    Gofry „na zdrowie”

    ciasto na gofry:
    – 2 jajka
    – 2 szklanki mąki orkiszowej typ 700 (jasna)
    – jedna płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    – pół szklanki cukru trzcinowego
    – 1/3 szklanki oliwy ( ja najczęściej używam oliwę z oliwek, ciekawy orzechowy smak daje olej arachidowy koniecznie nie rafinowany)
    – 1 szklanka mleka
    – aromat np. waniliowy, lub migdałowy ( tylko wtedy gdy dodajemy bezzapachowy olej)
    – jeżeli ciasto wydaje się zbyt gęste można dla rozwodnienia dodać wodę)

    gofry można spożywać samodzielnie, są bardzo lekkie i smakowite,ale u mnie w domu przy 4 latku nie przeszło by to ..

    nadzienie na gofry: ( według uznania – ale nadzienie stanowi dobrą bazę do przemycenia zdrowych witaminek, dla takiego 4 latka )

    – bita śmietana lub cukier puder
    – jagody/ lub borówka amerykańska
    – maliny/ lub przekrojone w ćwiartki truskawki
    – mango/ banan/ ananas dowolność – i to co mamy pod ręką dozwolona
    – podprażony sezam

  5. Magdalena says:

    Moja propozycja gofrów w słodkiej odsłonie dotyczy belgijskiego specjału-gofrów z Liege, które są jednym z powodów mojej miłości do tego kraju. Nie potrafię sobie ich odmówić, gdy odwiedzam Belgię, a najlepiej smakują na brukselskim Grand Place. Podczas ostatniej wizyty w stolicy Europy zaopatrzyłam się w cukier perłowy, który jest ich niezbędnym składnikiem, odpowiadającym za twardą, karmelową strukturę gofra. Na szczęście są one na tyle sycące, że jedna paczka wystarcza na wiele porcji, poza tym można już dostać go w Polsce.

    składniki na ciasto:
    -750 g mąki
    -270 ml letniego mleka
    -70 g świeżych drożdży
    -3 jajka
    -2 żółtka
    -15 g soli
    -2 łyżeczki cukru waniliowego
    -400 g miękkiego masła
    -1,5 szklanki cukru perlistego

    (ilość gofrów z tej proporcji wystarczy do wykarmienia całej drużyny, więc często robię je w pięciokrotnie zmniejszonych proporcjach-dodaję wtedy całe żółtko i pół białka).

    Drożdże rozpuścić w kilku łyżkach mleka. Mąkę wymieszać z jajkami, żółtkami, resztą mleka, solą i cukrem waniliowym. Dodać mieszankę drożdżową i odstawić na 30 minut. Gdy ciasto wyrośnie, dodać miękkie masło i cukier perlisty, wymieszać mikserem. Odstawić do ponownego wyrośnięcia na 1,5h lub na całą noc-wtedy będziemy mieć słodkie śniadanie.
    Nakładać łyżkę ciasta na mocno rozgrzaną gofrownicę. Najlepiej nie dociskać pokrywy, aby gofry wyszły grube i chrupiące.

    Podawać na ciepło, polane dobrej jakości gorzką czekoladą (belgijską;)), z plastrami banana-poemat!

  6. kici87a says:

    GOFRY SZPINAKOWE
    -1 szklanka mąki
    -1 szklanka mleka
    -1 łyżeczka sody
    -1/6 szklanki oleju
    -1 jajko
    -duża szczypta soli
    -duża garść szpinaku
    -ząbek czosnku
    -sól, pieprz

    Przygotowanie:
    Składniki na ciasto miksujemy, ciasto powinno wyjść nieco gęstsze niż na naleśniki. Szpinak siekamy, wrzucamy na patelnię, przyprawiamy solą, pieprzem i wyciśniętym ząbkiem czosnku i czekamy aż zwiędnie. Wówczas łączymy z ciastem na gofry. Gofry pieczemy w rozgrzanej gofrownicy, przesmarowanej wcześniej olejem.
    Gotowe gofry możemy posmarować serem ricotta lub serkiem wiejskim.

  7. Marzena Woźniak says:

    Moje pyszne rozgrzewające gofry, z musem jabłkowo_dyniowy, bitą śmietaną i polewą miodowo_imbirową. Posypane karmelizowamymi orzechami, czekoladą i pieprzem.
    Ciasto:
    _ mąka 0,5 kg
    _jajko 3 szt
    _mleko pełne 0,4L
    _masło 3/4 kostki
    _,cukier 0,5szkl
    _proszek do pieczenia 2płaskie łyżeczki
    _szczypta soli
    Masło roztopić i ostudzić. Jaja utrzeć z cukrem na białą puszystą masę. Dodać mąkę, proszek,sól i mleko. Gofry usmażyćw gofrownicy. Dodatki:
    Muszę jablkowo_dyniowy:
    2 kwaśne jabłka
    Purre z pieczonej dyni 1 szklanka
    Cukier
    Skórka z otartej cytryny
    Cynamon
    Gałka muszkatołowa.
    Syrop miodowo_limonkowy:
    Miód 4 łyżki
    Gorąca herbata earl Grey 3 łyżki
    Imbir
    Składniki połączyć ze sobą.
    Wystudzone gofry przykrywamy musem jabłkowo_,dyniowy, bitą śmietaną, polewamy syropem miodowym, dekorujemy karmelizowanymi orzechami,posypujemy wiórkami z czekolady i świeżo zmielonym pieprzem cyaien. Smacznego

  8. Agata17ko says:

    A ja niestety gofrownicy nie mam, choć zawsze chciałam. Po gofry sięgam zawsze na jarmarkach, targowiskach, dniach miast, a Moje ulubione są z bita śmietaną, bananami i polewą czekoladowa. Prawdziwa rozpusta smakowa dla duszy i ciała!

  9. Kaja says:

    Chrupiące, miękkie w środku, złote gofry z prostych składników:

    X 2 szklanki mąki
    X 2 szklanki mleka
    X 2 jajka
    X 1/3 szklanki oleju.

    Jeśli gofry mają być w wersji fit polecam użyć mąki ryżowej/kukurydzianej natomiast zwykły olej zastąpić kokosowym ?

    Najpierw należy oddzielic żółtka od bialek, składniki zmieszać razem z żółtkami. Bialka ubić na piane i do zmiksowanego ciasta dodac ubite bialka mieszajac je łyżeczką ?

    Moje ulubione dodatki to jogurt naturalny, maliny i gorzka czekolada z bananem, masłem orzechowym, kiwi..zresztą nawet bez dodatków są pyszne ?

  10. Ewelina says:

    Przepis na moje gofry tzw. chrupiące gofry:
    3 szklanki mąki,1 duża łyżeczka proszku do pieczenia, 1/4 łyżeczki soli, 1/2 szklanki cukru, 4 jajka, 1 3/4 wody,
    1/2 oleju rzepakowego.

    Wykonanie Mąkę wsypać do miski, dodać proszek do pieczenia, sól, cukier, cukier wanilinowy. Wszystko wymieszać a następnie dodać jajka, olej roślinny oraz wodę. Zmiksować mikserem na gładką masę, tylko do połączenia się składników.
    Rozgrzać gofrownicę. Gofry piec przez około 3 – 3,5 minuty lub przez czas podany w instrukcji gofrownicy. Nakładamy ciasto chochlą i wypukłą stroną łyżki rozprowadzamy ciasto dokładnie po całej powierzchni.

    Ja najcześciej podaję gofry z bitą śmietaną, cukrem pudrem i dżemem – w szczególności brzoskwiniowym

  11. berrypunch says:

    Najlepsze potreningowe gofry składają się z:
    2 ubitych białek
    20 g mąki kukurydzianej
    20 g mąki ryżowej
    80g jogurtu 0%
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    aromatu ciasteczkowego
    10g odżywki białkowej najlepiej o smaku czekoladowym

    Wszystkie składniki delikatnie połączyć tak aby białko nie straciło puszystości i piec w gofrownicy przez ok. 3 min.

    Ciepłe gofry posmarować masłem orzechowym i posypać malinami i kiwi.

  12. Gosia says:

    Mój ulubiony przepis na gofry to ten Michela Roux. Mistrzowski przepis od mistrza kuchni 😉 bez proszku do pieczenia a gofry wychodzą puszyste, lekkie jak chmurka i chrupiące. Idealnie nadają się na szybki torcik, tym bardziej, że mam okrągłą gofrownicę. Moja ulubiona wersja na ta z wegańską bitą śmietaną z mleka kokosowego i granatem. Zdjęcie wysłałam na maila.

    Składniki:

    160 g mąki pszennej
    15 g drobnego cukru do wypieków
    szczypta soli
    50 g masła, roztopionego
    2 jajka, żółtka i białka oddzielnie
    270 ml mleka
    kilka kropel esencji waniliowej lub pomarańczowej lub trochę startej skórki z cytryny
    Mąkę, cukier, sól, roztopione i przestudzone masło, żółtka i 1/3 mleka wymieszać i roztrzepać lekko na gładką masę, dolewając stopniowo resztę mleka. Dodać ulubiony aromat, odstawić na 5 – 10 minut.

    W tym czasie rozgrzać gofrownicę i ubić białka z odrobiną soli na gęstą, sztywną pianę. Za pomocą trzepaczki delikatnie wymieszać pianę z ciastem. Nakładać ciasto do gofrownicy i piec około 3 – 4 minut.

  13. mponi says:

    Na początku ubijam dwa białka plus pół szklanki cukru, do którego dodaję mój ulubiony cukier waniliowy z ekstraktem z laski wanilii. Dalej dodaję żółtka z jajek, oraz odpowiednio mąka i mleko douzyskaia odpowiedniej konsystencji, niezbyt gęstej, jednak odrobinę bardzeij gęstej niż do naleśników. Dodatkowo dodaję do środka kawałki czekolady (gorzkiej, białej, czy mlecznej, jakiejkolwiek) 🙂 moim znajomym smakuje!

  14. Kuba says:

    Najlepsze są gofry karmelowe ?
    Oto przepis:
    200 g mąki (typ 450)
    100 g mleka
    30 g świeżych drożdży
    1 jajko
    2 żółtka
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    Szczypta soli
    100 g masła
    150 g cukru perlistego (lub brązowego)
    Przygotowanie :
    Mleko lekko podgrzać (musi być ciepłe, nie gorące), zestawić z ognia, dodać drożdże. Do miski wsypujemy wszystkie suche składniki, jajka, żółtka i mleko z drożdżami. Mieszamy, i lepimy ciasto. Przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce, żeby urosło. Po tym czasie dodajemy cukier perlisty i masło, wyrabiamy ciasto, najlepiej ręką, ponieważ masło powinno się delikatnie rozpuścić. Ciasto gotowe, przygotowujemy gofrownicę, smażymy gofry z obu stron ok 3 minut z każdej strony na złoty kolor. Po wyjęciu gofrów, kładziemy je na kratkę (np. Z piekarnika), po to, aby zrobiły się chrupiące. Gofry najlepiej smakują z kremem czekoladowym Nutellą, lub z bitą śmietaną i konfiturą z wiśni PYCHOTKA!

  15. Kris says:

    Gofry z malinami!

    2 szklanki mąki
    1 szklanka mleka 3,2%
    0,5 szklanki wody gazowanej
    2 jajka
    1/2 szklanki oleju
    troszkę soli
    1 łyżka mąki ziemniaczanej

    dodatki:
    maliny
    cukier puder
    ubita śmietana 30%

    1. Białka ubić na sztywną pianę dodając szczyptę soli.
    W osobnym naczyniu miksować pozostałe składniki, a następnie dodać pianę z białek delikatnie mieszając łyżką.
    gofrownica
    2. Rozgrzej gofrownicę. Jeśli masz zamiar piec gofry od razu po przygotowaniu ciasta to włącz ją już w czasie kiedy robisz ciasto na gofry.
    Następnie pędzelkiem umoczonym w oleju przesmaruj gofrownicę.
    gofry
    3. Łyżką wykładaj porcje ciasta na gofrownicę.
    Piec w gofrownicy wysmarowanej olejem na złoty kolor około 8 minut.

    Gofry można posypać cukrem pudrem lub posmarować dowolnymi dżemami lub sosami.

    Gofry po usmażeniu odkładamy na metalową kratkę aby również od spodu odparowały.

    Chrupkość gofrów zależy również od dobrej jakości gofrownicy.

  16. czuub says:

    Uznaję jedyną słuszną wersję szpinaku, a mianowicie z mnóstwem sera i tak też łączę go z goframi. Oczywiście ilości 'na oko’, bo nie uznaję idei miarek i lubię szaleć. Na patelni podsmażam dwa ząbki czosnku, rozmrażam z nim szpinak i taki rozmrożony dodaję do gofrowego ciasta „wszystkocojestpodrękąidamiciastopodobnedonalesnikowego” czyli jajko, woda gazowana (żeby było pulchniutkie i mięciutkie), jogurt zamiast mleka, oczywiście mąka i proszek do pieczenia. Do tego mnóstwo sera gatunku byłnapromocji lub akuratjestresztawlodówce, zazwyczaj to jakaś feta, oczywiście jakiś żółty, często pleśniowy czy inna fantazja no i przyprawy, czyli coś czego mam całą szafkę. Dodaję gałkę muszkatołową, sól, pieprz, ostra papryke no i czosnek granulowany i tyle, do gofrownicy, gdzie serki się przysmażą, zazwyczaj zajadam jeszcze z sosem czosnkowym

  17. Natalia Początek says:

    Cześć wszystkim! 🙂
    Jako maniaczka gofrów, które pokochałam po zeszłorocznych wakacjach na Helu, gdzie jadłam przepyszne i wręcz idealne gofry, postanowiłam kupić gofrownicę, no cóż, gapa ze mnie i kupiła taką, która ma małą moc. W internecie można znaleźć wiele informacji, że ze słabej gofrownicy wyjdą jedynie naleśniki, a nie gofry. Coś może w tym jest, może nie..Pierwsze 10 prób robienia gofrów a’la z Helu- były niepowodzeniem. Wychodziły naleśniki, ALE przekonałam się o tym, że dobry przepis i nie ma żadnych wymówek, że słaba gofrownica i bla bla bla 😀 Więc – posiadacze słabych (i tych dobrych ;)), dzielę się z Wami fantastycznym przepisem, dzięki któremu otrzymacie gofry sztywne, chrupiące, ale także mięciutkie! Prze-pyszne!

    Składniki:
    2 opakowania cukru waniliowego
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    kostka margaryny (500g)
    500g mąki
    400ml mleka
    5 jaj
    2 łyżeczki cukru białego

    Przepis: jajka blendujemy na pianę, następnie dodajemy cukier waniliowy, roztopioną margarynę, cukier i to wszystko blendujemy. Następnie na przemian dodajemy makę i mleko, na sam koniec proszek do pieczenia. Blendujemy, aż uzyskamy gładkie ciasto. Rozgrzaną gofrownicę smarujemy olejem, nalewamy ciasto, czekamy 7-8 min! 🙂 Gofry po wyjęciu mogą być lekko naleśnikowe, ale odstawmy je na 30s na talerz i będą sztywne- idealne! 🙂
    Pozdrawiam!

  18. łakomczuch says:

    Jako wielki łakomczuch mogę z czystym sumieniem polecić przepis na gofry zrobione na bazie wody.
    4 żółtka zmiksowane z 0,5 szklanki cukru, do tego dodajemy 1/4 szklanki oleju i 1 i 3/4 szklanki wody gazowanej. Następnie dodajemy przesiane 3 szklanki mąki, łyżeczkę proszku do pieczenia i szczyptę soli.
    Ubijamy białka z 4 jajek i dodajemy do powstałej masy.
    Pamiętajcie, żeby ciasto było puszyste robimy to delikatnie 🙂
    No i pieczemy w gofrownicy, mocno nagrzanej, parę minut tak aby gofry były złociste.
    Moje ulubione to właśnie takie tradycyjne gofry, bez dużej ilości dodatków.
    Polecam posypać cukrem pudrem i dodać świeże owoce np. banany, a w sezonie truskawki, maliny, jagody, wiśnie, czereśnie lub porzeczki czarne .
    Na końcu dodać trochę startej gorzkiej czekolady.
    Są takie pyszne że na samą myśl aż ślinka cieknie 😉

  19. Agnieszka says:

    —chrupiące gofry—–
    2 szklanki mąki pszennej
    1,75 szklanki mleka
    szczypta soli
    1 – 2 łyżki drobnego cukru trzcinowego
    1/3 szklanki oleju słonecznikowego
    4 jajka (żółtka oddzielone od białek)

    Rozgrzać gofrownicę.
    Wszystkie składniki oprócz białek zmiksować na gładką masę. Białka ubić na sztywną pianę i bardzo delikatnie wymieszać z ciastem. Piec w gofrownicy przez około 2 – 3 minuty, do rumianego koloru.
    Gofry podaję najczęściej z bitą śmietaną, plasterkami bananów i tartą gorzką czekoladą. Smacznego

  20. Karolina says:

    Też uwielbiam gofry wytrawne. Oto przepis na gofry „na wypasie”:
    2 szklanki mąki,
    2 szklanki mleka,
    1/3 szklanki oleju,
    pół łyżeczki proszku do pieczenia,
    szczypta soli.
    Dodatki:
    Pieczony filet z kurczaka, pieczony burak, rukola, papryka, ogórek konserwowy, majonez.

    Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Oddzielić białka od żółtek. Mleko, olej i żółtka połączyć ze składnikami suchymi. Białka ubić ze szczyptą soli a następnie dodać do ciasta (dzięki temu będzie bardziej puszyste).
    Upieczony filet pokroić na plastry, burak także. Ułożyć na gofrze wszystkie dodatki, przykryć drugim gofrem, ewentualnie spiąć wykałaczką.
    Smacznego 🙂

  21. Eliza says:

    Mój przepis na prawdziwie pyszne gofry:
    łyżka oleju
    2 jajka najlepiej domowe
    szklanka mąki
    2/3 szklanki mleka + 1/3 wody
    Mieszamy i odstawiamy ciasto na pół godzinki do lodówki. Usmażone gofry smaruję masłem orzechowym i dżemem domowym z borówek, na wierzch układam banana i posypuję wiórkami kokosowymi. Obłęęęędne!

  22. Kamila says:

    Gofry jogurtowo-miodowe
    Składniki:

    mąka pszenna 300 g
    proszek do pieczenia 2 g
    soda oczyszczona 5 g
    jogurt typu greckiego 270 ml
    miód 80 g
    jajka 130 g
    masło 150 g
    mleko 150 ml

    Mąkę przesiać z proszkiem i sodą. Miód dokładnie wymieszać z jogurtem. Masło rozpuścić, wymieszać z mlekiem i jajkiem. Dodać jogurt z miodem, połączyć. Wlać mokre składniki do suchych, dokładnie wymieszać.
    Smażyć gofry w nagrzanej gofrownicy.
    Podawać z jogurtem wymieszanym z miodem i listkami mięty.
    Smacznego! 🙂 🙂

  23. Joanna Wantuch says:

    Obalam mit, że idealne gofry to te z jajkiem. Jako, że jestem weganką i kocham wszelkie słodkości, naleśniki, placuszki i oczywiście gofry musiałam dla spokoju kubków smakowych stworzyć na pyszne i niczym różniące się od tradycyjnych gofrów przepis. O to składniki na 5 gofrów z masłem orzechowym i bananem oraz moje ulubione ze śmietanką kokosową i orzechami włoskimi :

    Na ciasto :

    1,5 szklanki mąki pszennej (może byc bezglutenowa np. kukurydziana oraz pełnoziarnista)
    1 szklanka mleka (polecam migdałowe ale może byc każde roslinne)
    1 banan
    1 łyżka cukru
    1 łyżka soku z cytryny
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
    1/3 łyżeczki soli ( dla podkręcenia smaku)

    Do dekoracji :

    3 łyżki twardej części mleczka kokosowego
    1 banan
    2 łyzki masła orzechowego
    2 łyżki posiekanych orzechów włoskich ( mogą byc inne orzechy lub np. bakalie)

    Wszystkie suche składniki połączyć a nastepnie do nich dodawać mokre, dobrze wymieszać najlepiej mikserem lub blenderem ręcznym aby nie było grudek. Nagrzewamy porządnie gofrownice, smarujemy tłuszczem (np. olejem kokosowym lub rzepakowym) i nakładamy porcje ciasta. Pieczemy na piękny złoty kolor. Następnie smarujemy masłem orzechowym oraz pokrojony w plasterki banan lub ubite mleczko kokosowe z posypanymi na wierzchu orzechami włoskimi.
    Idealne, łatwe w przygotowaniu a co najważniejsze przepyszne gofry gotowe <3

  24. Alicja says:

    GOFRY SŁONY KARMEL – HIT!

    300 g mąki pszennej
    0,25 szklanki oleju
    2 jajka
    1 szklanka wody
    3 łyżki miodu
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Miksujemy jaja z miodem. Potem dodajemy mąkę, olej, wodę i proszek do pieczenia. Miksujemy na dosyć gęstą konsystencję podobną do śmietany. Na wcześniej nagrzaną gofrownicę wylewamy masę tak aby uzupełnić formę. Po 3 minutach wyjmujemy i nakładamy dodatki. Dobrze rozgrzana dobrej jakości gofrownica gwarantuje nam przepyszne, chrupiące gofry!

    Ja zaproponuję wersję ze słonym karmelem #handmade (przepis poniżej) to tego malina z borówką a na wierzch posypane rozkruszonymi orzechami ziemnymi oraz pokruszonymi herbatnikami!
    PYCHOTA! Wielu pomyśli co to za dziwny pomysł karmel na słono, ale jak się nie spróbuję to ok można tak myśleć, bo sama na początku tak myślałam, ale po spróbowaniu jestem największą fanką! Gofry idealnie się z tym smakiem komponują.

    Przepis na dobry słony karmel:
    – szklanka cukru
    – 1/3 dobrego masła
    – ok 150ml kremówki (30%)
    – 1/2 łyżeczki soli morskiej

    Cukier wsypujemy do garnka (najlepiej stalowego) i załączamy palnik na średni ogień. Mieszamy drewnianą łopatką, Cukier z czasem zacznie się rozpuszczać. Kiedy będzie miał już kolor brunatny dodajemy masło i szybko mieszamy po kilku minutach masło się połączy z cukrem. Następnie dodajemy śmietanki powoli i gotujemy dalej około minuty. Na sam koniec dodajemy sól. Masę odstawiamy do ostygnięcia.

    Smacznego!

  25. Sandra Wysocka says:

    GOFRY ŻYTNIO-OWSIANE Z MANGO
    /przepis własny/

    Składniki:

    Ciasto:

    45g mąki żytniej razowej
    25 g mąki owsianej
    1 jajko
    łyżka dowolnego słodzidła
    1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżeczki rozpuszczonego oleju kokosowego
    ekstrakt z migdałów
    szczypta soli
    80 g przecieru z mango

    Do podania:

    krem z mleka kokosowego
    maliny
    wiórki kokosowe
    praliny z ciecierzycy

    Przygotowanie:

    Żółtko utrzeć ze stewią, w drugim naczyniu białko ubić na sztywną pianę z odrobiną soli.
    Resztę składników połączyć, następnie dodać utarte żółtko, a na końcu ubitą pianę.
    Powstałą masę przelać do natłuszczonej gofrownicy i piec około 6 minut
    lub do czasu gdy z urządzenia przestanie wydobywać się para wodna.
    Następnie wyjąć, udekorować i podawać póki ciepłe,

    Smacznego!

    zdjęcie: https://1.bp.blogspot.com/-F1B-c99HM60/WJDonx11QoI/AAAAAAAAMK8/zoo9SVDOuDkp_SmZqR54dF4Jshb6dp8aACLcB/s1600/Fit%2Bzdrowe%2B%25C5%259Bniadanie-3770.jpg

  26. Klaudia says:

    Gofry z lodami i owocami:)
    *500g mąki,
    *5 jajek,
    *1 szklanka cukru,
    *1 kostka margaryny,
    *1 proszek do pieczenia,
    *2 szklanki wody,
    *cukier waniliowy.
    Margarynę roztopić. Mąkę, żółtka, cukier, proszek do pieczenia wodę i cukier waniliowy połączyć i dobrze wymieszać. Dodać ubitą pianę z białek i ponownie wymieszać. Smażyć na złoty kolor. Gofry dekorujemy lodami o ulubionym smaku i kawałkami owoców. Ewentualnie można polać sosami np.:czekoladowym, karmelowym lub owocowym:) Smacznego:)

  27. Małgorzata says:

    Ponieważ przygotowanie gofrów zajmuje chwilę czasu, w moim domu zawsze rezerwowaliśmy je na leniwe weekendowe poranki, kiedy wszyscy jesteśmy razem i mamy czas wspólnie usiąść do śniadania. Mąż próbuje chociaż raz w tygodniu chwilę dłużej powylegiwać się w łóżku, ale dzieci od rana harcują i skutecznie mu to zakłócają ;). Ja krzątam się po kuchni, pijąc kawę na stojąco, jedną ręką mieszając ciasto na gofry. Kiedy z kuchni zaczyna się roznosić zapach gofrów, wszyscy moi domownicy zaraz się zjawiają koło mnie ;). Ten wesoły rozgardiasz, bycie razem całą rodziną i zapach gofrów sprawiają, że każdy weekend staje się odświętny :).
    Poniżej podaję nasz ulubiony przepis na gofry wraz z dodatkami, z jakimi go z reguły podawaliśmy. Niestety, parę miesięcy temu popsuła nam się gofrownica i od tego czasu nie robimy już gofrów, dlatego nie mogę dołączyć zdjęcia.
    GOFRY GRYCZANE (PYSZNE ZARÓWNO NA SŁODKO, JAK I NA SŁONO)
    Ponieważ ja i mąż preferujemy gofry na wytrawnie, a dzieci na słodko, przygotowuję bazowe ciasto, które świetnie się sprawdza w obu wersjach. Jeżeli chcemy przygotować wyłącznie słodkie gofry, można dodać do ciasta 1-2 łyżki cukru lub jego zamiennika.
    Składniki (4 sztuki):
    • 1 szklanka mąki gryczanej
    • 1 duże jajko, najlepiej zerówka
    • 1 1/4 szklanki maślanki (ponieważ córeczka ma nietolerancję, u nas zwykle w wersji 1 szklanka + 2 łyżki napoju (mleka) roślinnego + 1 1/2 łyżki soku z cytryny lub octu
    • 1 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
    • 1/4 – 1/2 łyżeczki soli, do smaku
    • (opcjonalnie: 1-2 łyżeczki cukru, u mnie kokosowego – świetnie podbija słoność gofrów!)
    • 1/4 szklanki oleju (u mnie kokosowy bezzapachowy)
    Rozgrzewamy gofrownicę. Dodajemy suche składniki, dokładnie mieszamy, następnie dodajemy olej i jajko i na końcu maślankę. Dokładnie mieszamy. Pieczemy gofry zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu gofrownicy.
    Poniżej przepisy na nasze ulubione dodatki do gofrów. Zazwyczaj przygotowuję je poprzedniego dnia lub wcześniej w tygodniu, dzięki czemu przygotowanie śniadania zajmuje o wiele mniej czasu :).
    WYTRAWNE GOFRY GRYCZANE ZE ZŁOCISTYM HUMMUSEM, KARMELIZOWANĄ CEBULĄ, GRZYBAMI I WARZYWAMI LISCIASTYMI
    Karmelizowana cebula:
    • 1 duża cebula
    • 2 łyżki oliwy (lub oleju)
    • szczypta soli
    Kroimy cebulę na cienkie półplasterki. Rozgrzewamy olej na patelni, zmniejszamy gaz do minimum, dodajemy cebulę i szczyptę soli. Dusimy, co jakiś czas mieszając, przez ok. 30 minut, aż zmięknie i pięknie się skarmelizuje. Gotową cebulę można przechowywać w lodówce do tygodnia.
    Złoty hummus
    • 1 puszka ciecierzycy lub 1,5 szklanki ugotowanej do miękkości ciecierzycy
    • sok z jednej cytryny
    • 3 łyżki pasty tahini
    • 2 łyżki oliwy (ewentualnie wody)
    • 2 ząbki czosnku
    • 1 łyżeczka świeżo startego imbiru (lub pół łyżeczki sproszkowanego)
    • 1 łyżeczka świeżo startego korzenia kurkumy (lub 1/2 – 3/4 łyżeczki sproszkowanej)
    • 1/4 łyżeczki pieprzu (najlepiej świeżo mielonego)
    • ok. 1/2 łyżeczki soli (do smaku)
    • Opcjonalnie: 1/8 łyżeczki pieprzu Cayenne

    Do blendera lub robota kuchennego wrzucamy ciecierzycę, czosnek, przyprawy, pastę tahini i oliwę (lub wodę). Miksujemy na gładką masę. W razie potrzeby dodajemy stopniowo po łyżce wody przegotowanej/źródlanej. Gotowy hummus można przechowywać w lodówce do tygodnia.

    Duszone warzywa liściaste z grzybami

    • 2 łyżki oliwy
    • 2 szklanki pokrojonych ulubionych grzybów
    • 1 ząbek czosnku
    • 1 łyżka świeżego tymianku lub 1 łyżeczka suszonego
    • 2 duże garści ulubionych liściastych warzyw – np. buraka liściowego, szpinaku, jarmużu, kapusty pak choy lub innych
    • 1 łyżka octu (najlepiej balsamicznego) lub soku z cytryny
    • sól i pieprz do smaku
    • Opcjonalnie: pół szklanki bulionu (ja używam warzywnego lub warzywno-grzybowego), najlepiej domowego

    Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy. Dodajemy posiekany czosnek, grzyby i smażymy – bez dodatku soli! – aż ładnie się skarmelizują. Staramy się, żeby grzyby leżały jedną warstwą na patelni (a nie jedne na drugich) i jak najmniej mieszamy zawartość patelni, w przeciwnym razie grzyby puszczą sok i sflaczeją.
    Po 5-10 minutach, kiedy grzyby zbrązowieją (długość smażenia zależy od użytego rodzaju grzybów), dodajemy tymianek i bulion. Gotujemy kolejne 4 do 5 minut, aż ilość płynu zmniejszy się o około połowę. Wtedy dodajemy wybrane warzywo liściaste i ocet, dusimy chwilkę do zmięknięcia. Po zdjęciu z ognia doprawiamy pieprzem i solą do smaku. Można przechowywać w lodówce do 4 dni.

    Dodatkowo:
    kiszona kapusta lub kimchi (opcjonalnie, ja uwielbiam, ale mąż nie przepada ;))
    drobno pokruszony ser Feta (to z kolei ulubiona wersja mojego męża)

    GOFRY GRYCZANE NA SŁODKO Z DOMOWĄ, ZDROWĄ NUTELLĄ I BANANEM – ULUBIONE MOICH DZIECI

    Domowa Nutella
    • pól szklanki masła orzechowego (bez dodatków; jeśli użyjemy masła z orzechów laskowych, wyjdzie nam o wiele zdrowsza i smaczniejsza 🙂 Nutella) – należy je przed użyciem dobrze wymieszać, żeby miało jednolitą konsystencję!
    • pół tabliczki gorzkiej czekolady
    • 2 łyżki oleju kokosowego (najlepiej nierafinowanego) w temperaturze pokojowej (nie płynnego, ale miękkiego) – lub 3, jeśli chcemy uzyskać sztywniejszy krem
    • mała szczypta soli, ok. 1/8 łyżeczki
    • (opcjonalnie cos do posłodzenia, chociaż moje dzieci uwielbiają wersję bez dodatkowego słodzenia)

    W kąpieli wodnej rozpuszczamy w garnku czekoladę. Dodajemy olej kokosowy, masło orzechowe i sól, dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Przekładamy krem do pojemnika i wkładamy do lodówki na min. 1 godzinę. Można przechowywać w lodówce przez tydzień, a na pewno i dłużej, ale u mnie nigdy nie udało się tego sprawdzić ;).

    Do podania:
    plasterki banana
    wiórki kokosowe

  28. Małgorzata says:

    Przepraszam, nie zdawałam sobie sprawy, że mój przepis będzie taki długi! Ale skoro miały być ulubione gofry, to musiałam podzielić się moim najlepszym przepisem :). Zwłaszcza, że był wypróbowywany dziesiątki, jeśli nie setki razy ;).

  29. Oliwia says:

    Ma dwa ukochane przepisy na gofry, w dodatku zdrowe.
    Gofry jadamy zawsze w niedzielny poranek, więc mam więcej czasu, by zrobić je naprawdę od podstaw. Czasem nawet robimy je razem, bo chociaż kuchnia jest później do generalnego sprzątania, to zabawy bez liku!
    Ciasto:
    blenduję 3/4 szklanki słonecznika i 2-3 łyżki wiórek kokosowych na mąkę. Dodaję do tego odrobinę dosłownie sody oczyszczonej i łyżeczkę cynamonu. Jedno małe jabłko trę na tarce o drobnych oczkach, dodaję do niego 3żółtka, roztopioną 1/4szkl. oleju kokosowego, łyżeczkę ekstraktu z wanilii, łyżkę soku z cytryny i 2-3 łyżki syropu klonowego. Mieszam mokre składniki z suchymi.
    Pozostałe 3 białka ubijam na sztywną pianę i mieszam wszystko razem tak, by jak najbardziej napowietrzyć ciasto.
    5 minut w gofrownicy i gotowe!

    A dodatki? No tak, jeszcze dodatki! Najważniejsze!
    Mąż uwielbia gofry z masłem orzechowym i cieniutko pokrojonymi plasterkami jabłka. Nasza córka daje na gofra co tylko wpadnie jej w rączki, więc im więcej owoców pokroję do miseczki tym więcej znajdzie się na jej gofrze! Pół gofra z dżemem, najlepiej od babci Doroty. Drugie pół jest tak zawalone owocami (kiwi, ukochane mandarynki, jabłko podebrane tacie lub owoce sezonowe-te lubimy najbardziej!), że nierzadko gofr aż się ugina! A ja? A ja najbardziej lubię z dżemem truskawkowym z nutą cytrynowo-miętową z Twojego przepisy. Idealnie orzeźwiający poranek, bez względu na pogodę za oknem 🙂

  30. Aleks says:

    A może gofry po wegańsku? Świetna opcja aby zaskoczyć przyjaciół i rodzinę 😉
    Składniki na około 5 gofrów:
    – 1 szklanka suchej ciecierzycy
    -2 łyżki mąki z ciecierzycy lub pszennej (opcjonalnie)
    -1-2 ząbki czosnku
    -1 pęczek świeżej kolendry lub natki pietruszki
    -2 łyżeczki soku z cytryny
    -2 łyżeczki kuminu
    -Pół łyżeczki cynamonu
    – 1 łyżeczka mielonej kolendry
    -1 łyżeczka soli
    -odrobina pieprzu
    -olej roślinny do natarcia gofrownicy
    -1 łyżeczka sody oczyszczonej
    Sposób przygotowania:
    1.Ciecierzycę mocz całą noc w wodzie z 1 łyżeczką sody oczyszczonej. Rano ją odcedź i bez gotowania porządnie zmiksuj w blenderze lub przepuść przez maszynkę do mielenia mięsa po czym przełóż do większej miski.
    2.Do masy dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek,mąkę z ciecierzycy,wszystkie przyprawy oraz drobno posiekaną kolendrę. Pod koniec dodaj sok z cytryny – sprawia,że smaki są bardziej zbalansowane 😉
    3.Masę odstaw na około 15 minut- sprawdź czy się dobrze klei w rekach zanim przejdziesz do następnego kroku.
    4.W zwilżonych dłoniach formuj z masy średniej wielkości kulki (około 5 sztuk). Każdą z nich kładź na wcześniej rozgrzaną i nasmarowaną olejem powierzchnie gofrownicy.Gofry smaż koło 10 minut ( w sumie zależy od sprzętu)
    5.Gotowe gofry odłóż na ręczniki kuchenne żeby się trochę odsączyły a potem podawaj z surówka typu coleslaw oraz oczywiście z sosem tahini 😉

    Smacznego 😉

  31. kasia2006222 says:

    Moje ulubione gofry kokosowe
    Są nie tylko pyszne lecz i bardzo zdrowe
    W miseczce umieszczam mleko kokosowe
    Dodaję szklaneczkę mąki doń ryżowej
    Proszek do pieczenia i laska wanilii
    Co smak tych pyszności wspaniale umili
    4 łyżki cukru, no i szczypta soli
    Mieszam wszystko razem w miseczce powoli
    Dorzucam dwa jajka tak dla konsystencji
    I przechodzę teraz do ich kwintesencji
    Wiórki kokosowe i likier Malibu
    Wrzucam do miksera najszybszego trybu
    Piekę i zapachem upajm się błogim
    Dla zmysłu zapachu mego jakże drogim!
    Na wierzch kokosowa ubita śmietanka
    Z którą smak goferka nie lada sielanka!
    Mieszam ją dokłdnie z dżemem truskawkowym
    Ciesząc się jej smakiem mocno owocowym
    Cukier puder lekko całość tą dopieści
    A na nim truskawki kawałek się zmieści!
    Gofry rewelacja – smak nie do pobicia
    W ich smaku ukryta jest poezja życia!

  32. Daria Kraft says:

    Ilu ludzi na świecie, tyle sposobów na gofry. Dzisiaj przedstawię wam mój sposób na to danie. Sam przepis na ciasto jest klasyczny i zapewne powszechny. A więc:
    1 i 1/2 szklanki mąki pszennej.
    1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.
    szczypta soli.
    2 łyżeczki cukru pudru lub kryształu.
    1 łyżka cukru wanilinowego.
    2 jaja.
    1/2 szklanki oleju roślinnego (np. słonecznikowego) lub roztopionego masła.
    1 i 1/3 szklanki mleka.
    Składniki standardowo trzeba połączyć w jednolitą masę. Jeśli chodzi o długość trzymania ciasta w gofrownicy jest zróżnicowany. Nie wiem jak inni, ale ja zawsze wszystko robię na ,,oko”. I tak też jest najśmieszniej, bo różne cuda wtedy wychodzą ;).
    A więc kiedy mamy już nasze gofry, nie możemy ich zostawić bez dodatków. Jak to mówią diabeł tkwi w szczegółach. Przepis na ciasto jest proste za to dekoracjom nie ma końca a sposoby przyozdabiania zawsze są najbardziej wymyślne. Jednak moim ulubionym sposobem dekoracji gofrów jest na tak zwany ,,full wypas”. Podstawą jest ogromna ilość bitej śmietany. Na biały puch dajemy cukierki m&m’s oraz skruszone na miazgę oreo. Ja zazwyczaj dodaję orzechy nerkowca, aby było zdrowo :). Obowiązkowo całość polewam sosem czekoladowym. Do picia serwuje najczęściej colę schłodzoną kostkami lodu z dwoma gałkami
    lodów waniliowych. Przepis na moje gofry ,,full wypas” są inspirowane mlecznymi barami w USA, które często w swojej ofercie mają gofry bogate w to co najbardziej kusi-słodycze. Jest to kompletna bomba kaloryczna, jednak czasami warto zagwarantować kubkom smakowym chwilę rozkoszy.

  33. nerf says:

    Mój przepis wygląda tak:
    Na ciasto:
    *łyżeczka dobrego humoru – bez tego nic nie wyjdzie 🙂
    *dwie szklanki mąki pszennej
    *szklanka ciepłego mleka
    *szczypta uśmiechu
    *łyżeczka proszku do pieczenia
    *1/2 szklanki cukru pudru
    *łyżka cukru waniliowego
    *szczypta soli
    *1/4 szklanki oleju roślinnego
    Nic trudnego, nic wymyślnego – wszystko wymieszać i do dzieła.
    Dodatkowo:
    *kilka borówek do ciasta – naturalnie i pięknie zabarwią
    *polewa ze stopionej w kąpieli wodnej białej czekoladzie – doskonale skomponuje się w smaku z borówkami
    *kawałki nerkowców – aby nie brakowało zdrowego akcentu
    *bita śmietana – dla tych, którym ciągle jej mało (lub beza – pięknie przyzdobi i doda uwielbiane przez nas słodkości)
    *świeże owoce (najlepiej maliny) – by przełamać słodycz życia odrobiną kwaśności
    Takie gofry to gratka dla całej rodziny! Nigdy nie kończy się na jednym. Potrafią skraść serce nawet najbardziej wymagającego konesera gofrów! Zwięźle i smacznie. Polecam, próbujcie, zapraszam do mnie na gofryyy. : )

  34. Ola says:

    Gofry to gofry, nie mogę się przekonać do słonych, bo zawsze będą mi się kojarzyć z wakacjami nad morzem. A tam zawsze były na słodko i tak już zostanie! Swoje lubię trochę chrupiące, mężowe muszą być mięciutkie i nieprzypieczone. No i przepis w wersji klasycznej, z syropem klonowym zamiast cukru (powiedzmy, że fit 🙂 :

    – 1 szklanka mąki
    – 1 szklanka mleka (zwykłego, albo migdałowego – mniam)
    – 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    – 1/4 szklanki oleju
    – 1 duże jajko
    – szczypta soli
    – parę kropli syropu klonowego

    To wszystko koniecznie wymieszane na jednolitą masę. A potem już tylko z górki – w nagrzanej gofrownicy pieczemy do zarumienienia (chociaż czasem bezczelnie przytrzymuje do lekkiego przypalenia – ciemnego brązu, który chrupie, a jeszcze nie jest spalonym ciastem. A potem tylko z górki – bita śmietana nałożona od serca, na to moje ukochane borówki amerykańskie albo banany (albo jedno z drugim) plus roztopiona czekolada albo sos karmelowy, Idealnie gra! Bomba kaloryczna, którą tłumaczę owocami czyli wersją fit 🙂

  35. Kitchen site says:

    Zielone gofry z twarożkiem polecają się na śniadanie 🙂

    Składniki na gofry:
    2 jajka
    3 Kostki mrożonego szpinaku hortex
    40g Sera żółtego
    1 ząbek czosnku
    Szczypta soli
    2 łyżki mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Składniki na twarożek:
    2 łyżki twarogu kanapkowego
    1 łyżka jogurtu naturalnego
    Sól do smaku
    2 centymetrowy kawałek ogorka szklarniowego
    5 rzodkiewek

    Sposób przygotowania:
    Szpinak rozmrozić w mikrofalówce. Osączyć z wody, jeżeli jakaś została.
    Żółta oddzielić od białek.
    Ser zetrzeć na drobnych oczkach. Żółtka, ser, szczyptę soli oraz czosnek przeciśnięty przez praskę dodać do szpinaku i wymieszać, do uzyskania jednolitej konsystencji.
    Dodać mąkę i proszek do pieczenia i ponownie wymieszać.
    Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą szpinakową.
    Piec w gofrownicy około 2-3 minuty, w zależności od mocy urządzenia.
    Ogórek obrać i pokroić w drobną kostkę. Rzodkiewki pokroić w kostkę.
    Do miseczki przełożyć twaróg, jogurt i warzywa.
    Wymieszać i doprawić solą do smaku.
    Gofra posmarować twarożekiem z warzywami i przykryć kolejnym.

  36. PawełB says:

    Mój pomysł na gofry to najprostszy przepis na świecie!
    nie każdy ma czas na spędzenie pół dnia w kuchni 🙂 w dzisiejszych czasach liczy się czas…ale nie tracąc przy tym na smaku, zaczynajmy!
    czego potrzebujemy pod ręką ?
    mąka – około szklanki (w tym wypadku to zależy od Nas, jeśli jesteś FIT to proponuję użyć ryżowej z lnianą 80/20, jeśli jesteś FAT:) to najzwyklejsza pszenna sprawdzi się w 100%)
    2 całe jaja
    4 białka
    PDP – pół łyżeczki
    aromat – kilka kropel – dowolny jaki lubimy, ja użyłem cream burlee
    mleko – pół szklanki
    ksylitol – około 3 łyżek
    woda gazowana – pół szklanki
    jogurt naturalny gęsty – dwie duże łyżki

    zaczynamy! jestem zwolennikiem dań jedno-garnkowych, w związku z tym poza białkami jak wrzucamy wszystko do pojemnika i mieszamy, białka jaj ubijamy i dołączamy do całości mieszając delikatnie, masa ma być puszysta 🙂
    wylewamy na rozgrzaną płytę Naszej nowiuśkiej i lśniącej gofrownicy i po chwili mamy to! zarumienione gofry. A teraz najważniejsze!!!
    uwielbiam gofry podane z twarożkiem i dżemem, są rewelacyjne!

  37. dorotka says:

    Dzień dobry. Gdzie można przeczytać regulamin konkursu? I czy jedna osoba może wysłać więcej niż jedno zgłoszenie? Pozdrawiam 🙂

  38. Patrycja says:

    Kiedyś w Turcji zakochałam się w chałwie w płynie, czyli obłędnej paście sezamowej z dodatkiem z melasy z winogron. Po powrocie do Polski (z zapasem składników:) zrobiłam sobie takie oto gofry, które są u mnie (i u rodziny) nr 1: do ciasta dodaję pastę tahini (łyżka wystarczy) oraz kilka kropel wody różanej. Na gofrach układam plasterki bananów i posiekane daktyle a wszystko polewam obficie sosem chałwowym (pasta tahini i melasa z winogron zmieszana mniej więcej w równych proporcjach). Chałwa (czytaj niebo) w płynie! 🙂

  39. Aneta says:

    Szpinakowe gofry owsiane z jajkiem sadzonym

    Składniki (na 2 sztuki):

    50 g mąki owsianej
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    200 g mrożonego szpinaku
    1 jajko (do ciasta) + 2 jajka (sadzone)
    50 ml mleka lub wody
    1 łyżeczka oliwy z oliwek
    2 ząbki czosnku
    sól, pieprz, gałka muszkatołowa
    odrobina oleju kokosowego
    dowolne dodatki: ser feta, warzywa, hummus, sałata – wedle uznania

    Szpinak rozmrozić i odparować nadmiar wody. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Ostudzić.
    Jedno jajko rozdzielić na żółtko i białko. Białko ubić na pianę. Do ostudzonego szpinaku dodać żółtko, wodę/mleko, oliwę, mąkę i proszek do pieczenia. Doprawić solą i pieprzem. Gofrownicę dobrze rozgrzać, posmarować odrobiną oleju kokosowego. Wlać połowę ciasta i piec przez około 5 minut (lub w zależności od mocy gofrownicy – gofry muszą być chrupiące i zrumienione z wierzchu). W międzyczasie przygotować jajka sadzone i ulubione dodatki (u mnie pokruszona feta i rzodkiewka). Podawać na ciepłych gofrach.

    Smacznego!

  40. Ewelina Pędzikowska says:

    Ja polecam swoje Orkiszowe gofry z dziką różą

    Chrupiące, lekkie gofry z mąki orkiszowej z delikatnym smakiem miodu idealnie współgrają z orzeźwiającym, bogatym w witaminy i naturalną słodycz dżemem z dzikiej róży i borówkami są ciekawym pomysłem na pożywne śniadanie.

    Składniki:
    2 jajka
    150g mąki orkiszowej
    75g masła
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    130ml mleka
    1 łyżka miodu
    szczypta soli
    150g dżemu z dzikiej róży
    kilka kulek borówki amerykańskiej

    Wykonanie:
    1. Jajka, miód i szczyptę soli ubić mikserem na pianę, dodać rozpuszczone masło, mleko, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i zmiksować mikserem na jednolitą masę.
    2. Gofrownicę rozgrzać, następnie nałożyć do niej przygotowane ciasto
    i piec około 4-5 minut lub przez czas podany w instrukcji gofrownicy.
    3. Gotowe gofry ułożyć na metalowej kratce. Podawać z dżemem z dzikiej róży i borówkami.

  41. Aneta Majchrzak says:

    Całą rodziną uwielbiamy gofry. Będąc na wakacjach, nad Morzem Bałtyckim zjadamy ich przeogromne ilości. Dla mnie gofry w wersji wytrawnej są równie dobre, jak te na słodko. Lubię tradycyjne przepisy, ale bardzo chętnie poznaję nowe smaki i niezwykłe połączenia. Moje ulubione gofry to tymiankowe żytnie gofry z pasztetem z kurzych wątróbek z galaretką z porto, w towarzystwie zdrowej sałaty roszponki i domowych korniszonów.
    Gofry:
    – 800 ml maślanki
    – 185 g mąki pszennej
    – 150 g mąki żytniej
    – 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    – 3 jajka
    – 30 g roztopionego masła
    – 1 łyżka drobno posiekanego świeżego tymianku (może być suszony)
    – sól morska, świeżo zmielony pieprz
    W misce dobrze wymieszać oba rodzaje mąki z maślanką, proszkiem do pieczenia i połową łyżeczki soli. Gdy składniki się połączą, miskę zakryć folią spożywczą i pozostawić na 12 – 24 h w temperaturze pokojowej.

    Pasztet:
    – 100 g masła
    – 400 g kurzych wątróbek
    – 2 drobno posiekane cebule szalotki
    – 2 drobno posiekane ząbki czosnku
    – 1 łyżka drobno posiekanego tymianku
    – 100 ml śmietanki 30 lub 36%

    Galaretka z porto:
    – 250 ml porto
    – 2 łyżki czerwonego octu winnego
    – 2 łyżeczki żelatyny
    – sól morska i świeżo mielony kolorowy pieprz
    Na patelni rozgrzać około 30 g masła, wrzucić umyte i oczyszczone wątróbki. Smażyć około 3 minut, ciągle mieszając. Przełożyć do miski. Na tej samej patelni podsmażyć posiekane szalotki, czosnek i tymianek. Dodać do wątróbek, doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Całość zmiksować na gładką masę, dodać śmietankę, resztę masła i ponownie zmiksować. Pasztet przełożyć do płaskiej formy i wstawić do lodówki na około 2 h.
    Galaretka: w garnku zagotować porto, dodać ocet winny, sól, pieprz i żelatynę. Mieszać, aż żelatyna się rozpuści. Odstawić do wystudzenia. Tężejącą galaretkę wylać na przygotowany pasztet i wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.

    Po upływie 12 – 24 h przygotować gofry. Żółtka oddzielić od białek. Żółtka utrzeć z masłem i tymiankiem, dodać do wcześniej przygotowanego ciasta. W osobnym naczyniu białka ubić ze szczyptą soli. Białka delikatnie połączyć z resztą ciasta, doprawić świeżo zmielonym pieprzem. Gofrownicę rozgrzać, posmarować odrobiną masła i gofry piec przez 4 – 5 minut. Gofry podawać gorące z pasztetem z galaretką, sałatą roszponką i korniszonami.
    Bardzo polecam i zachęcam do wypróbowania:-)
    To naprawdę pyszne danie:-)

    Aneta Majchrzak
    aneta.majchrzak@wp.pl

  42. Aneta Majchrzak says:

    Moja druga propozycja to również wytrawne, niebanalne, lekko pikantne kukurydziane gofry z pieczonymi burakami, kozim serem i orzechami, polane niebanalnym miodem rozmarynowym.

    Gofry:
    – 225 g mąki pszennej
    – 170 g kaszki kukurydzianej
    – 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    – 1 łyżeczka sody oczyszczonej
    – 1 łyżeczka mielonej papryczki chili
    – 1 łyżeczka mielonego kuminu
    – 600 ml maślanki
    – 90 g roztopionego masła
    – 2 jajka
    – 3 cebule dymki drobno pokrojone
    Mąkę wymieszać z kaszką kukurydzianą, proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i przyprawami. Dodać maślankę, roztopione masło i jajka. Wymieszać dokładnie do całkowitego połączenia składników. Dodać 1 łyżeczkę soli, drobno pokrojoną cebulę dymkę, wymieszać i odstawić na 15 minut. Po 15 minutach gofrownicę rozgrzać, posmarować masłem i gofry piec przez po 4 – 5 minut. Podawać gorące z pieczonymi burakami, kozim serem i orzechami, polane miodem rozmarynowym.
    Miód rozmarynowy:
    – 10 łyżek masła
    – 10 łyżek ulubionego miodu
    – 5 gałązek świeżego rozmarynu
    Na patelni roztopić masło, dodać miód i gałązki świeżego rozmarynu. Gotować na najmniejszym ogniu około 10 minut, aż do uzyskania klejącej konsystencji.
    Gorącego kukurydzianego gofra posmarować miodem rozmarynowym, ułożyć cienkie plasterki pieczonego buraka i dobrej jakości koziego sera. Gofra polać ponownie miodem rozmarynowym i udekorować ulubionymi orzechami.

    Również bardzo polecam:-)

    Aneta Majchrzak
    aneta.majchrzak@wp.pl

Skomentuj Gosia Anuluj pisanie odpowiedzi