Moi drodzy,
dziś wraz z firmą Aquaphor zapraszam Was do udziału we wspaniałym konkursie. Do wygrania są 3 nagrody w postaci dzbanków filtrujących Aquaphor Provance. Zachęcam do udziału. Sama mam w domu dzbanek Aquaphor i szczerze go polecam. Dlaczego?
Aquaphor Provance, to dzbanek idealny dla całej rodziny. Posiada bardzo dużą pojemność – aż 4,2 l mając przy tym długą wydajność filtra – nawet do 3 miesięcy użytkowania w zależności od jakości wody. Takiego wkładu filtrującego (B5) nie znajdziecie w ofercie innych producentów. I co dla mnie równie ważne. Wodę można przefiltrować naprawdę szybko (od 3 do 10 minut). Na dzbanku znajdziecie mechaniczny wskaźnik zużycia wkładu. Nie musicie się zastanawiać ani nigdzie zapisywać kiedy wymienialiście ostatnio wkład.
U nas dzbanek Aquaphor używany jest na co dzień. Opływowy kształt, poręczny uchwyt, wydajny wkład i bardzo duża pojemność, to najważniejsze cechy, które sprawiają że nie wyobrażam sobie mojej kuchni bez tego dzbanka. Naprawdę Wam go polecam.
Pamiętajcie, że wkłady filtrujące AQUAPHOR znacznie zmniejszają ilość najbardziej szkodliwych substancji znajdujących się w wodzie wodociągowej. Należą do nich:
- twardość wody (kamień i żółty osad);
- osad, taki jak: rdza, piasek, szlam;
- chlor, chloroform i inne związki chloru organicznego;
- metale ciężkie: żelazo, ołów, rtęć, miedź;
- produkty ropopochodne;
- fenole.
A wracając do konkursu… Zachęcam Was gorąco do udziału. Do wygrania aż 3 takie dzbanki.
Zadanie jest naprawdę proste:
Podziel się przepisem (pomysłem) na jesienną herbatę lub napisz dlaczego nagroda powinna trafić do Ciebie.
Szczegółowy regulamin konkursu poniżej.
Regulamin:
Konkurs jest zgodny z ogólnym regulaminem konkursów dostępnym na blogu (tutaj) lub w notatkach na Facebook (tutaj). Przed przystąpieniem do konkursu zapoznaj się z regulaminem. Przy odpowiedzi na zadanie konkursowe proszę napisać „Akceptuję” (jednoznaczne z akceptacją regulaminu) lub zaakceptować regulamin na Facebook (tutaj) .
- Zadanie konkursowe: Podziel się przepisem (pomysłem) na jesienną herbatę lub napisz dlaczego nagroda powinna trafić do Ciebie.
- Odpowiedzi należy umieszczać pod tym wpisem lub postem konkursowym na Facebook. Każda odpowiedź musi być podpisana imieniem lub nickiem i mailem (podanie maila kontaktowego jest obowiązkowe w celu późniejszego kontaktu, nie jest konieczne jeśli udzielamy odpowiedzi na Facebook).
- Jeśli posiadacie zdjęcie herbaty (autorskie) można zamieścić je pod postem konkursowym na Facebook lub przesłać na mail: matleen@gazeta.pl. Zdjęcia zostaną umieszczone w specjalnej galerii konkursowej utworzonej na fanpag’u na Facebook.
- Każda osoba może udzielić maksymalnie 4 odpowiedzi. Każdą należy umieścić w osobnym komentarzu.
- Nagrody: 3 dzbanki filtrujące Aquaphor Provance Wygrywają 3 osoby! Jedna osoba może wygrać jedną nagrodę.
- Sponsorem nagród jest Aquaphor UWAGA! Biorąc udział w konkursie polub fanpag sponsora Aquaphor
- Konkurs trwa od 27.10.2018 r. do 05.11.2018 r. (włącznie)
- Rozstrzygnięcie konkursu nastąpi do 4 dni po zakończeniu jego trwania. Zwycięzcy zostaną ogłoszeni w osobnym poście na blogu (informacja pojawi się również na fanpag’u na Facebook). Wyboru zwycięzców dokonam osobiście. Wybór jest ostateczny i nie podlega dyskusji.
- Po ogłoszeniu wyników zwycięzcy proszeni są o podanie w ciągu 3 dni swoich danych niezbędnych do wysyłki nagrody (imię, nazwisko, adres i telefon dla kuriera) oraz oświadczenia (zgodnego z Regulaminem Konkursów) na adres matleen@gazeta.pl. Jeśli wyłonione w konkursie osoby nie podadzą w terminie swoich danych do wysyłki, nagrodzona zostanie kolejna osoba.
Dane te zostaną przekazane sponsorowi nagród w celu dokonania wysyłki. Nagrody będą wysyłane wyłącznie na terenie Polski.
Limonkowa herbata z miodem i imbirem
Składniki:
szklanka zaparzonej herbaty
2 plastry limonki
miód, najlepiej lipowy
szczypta mielonego imbiru
Sposób przygotowania:
Do gorącej herbaty dodajemy limonkę, imbir oraz miód do smaku.
Imbir oprócz tego, że mocno rozgrzewa cały organizm, posiada również właściwości przeciwzapalne, dzięki czemu leczy przeziębienia. Poza tym jest bogatym źródłem witamin: C, A, B2, P, PP, soli mineralnych i mikroelementów.
Dziękuję za zgłoszenie konkursowe 🙂
gorąca herbata niweluje wartości zdrowotne miodu i limonki, takie dodatki tylko do herbaty ciepłej
Rozgrzewająca herbatka Rooibos (3 kubeczki):
4 czubate łyżeczki herbaty sypanej Rooibos zalać 3 szklankami wrzątku i zostawić pod przykryciem na 5 minut. Odcedzić.
Dodać pół łyżeczki cynamonu, 2 łyżki soku z pigwy lub pigwowca (surowy owoc poszatkować i zasypać łyżką cukru, co spowoduje że puści sok) oraz łyżeczkę rumu i łyżeczkę miodu. Całość wymieszać dokładnie i rozlać do 3 szklaneczek. Pić mocno ciepłe.
Nie dość, że herbatka Rooibos jest bardzo zdrowa (zawiera witaminy i minerały), to jeszcze pigwa dostarcza dużo wit.C a miód chroni przed infekcjami. W wersji dla dorosłych polecam dodatek rumu, co podziała rozgrzewająco w zimowe wieczory. W wersji bezalkoholowej można zastąpić go szczyptą imbiru lub kardamonu 😉
Dziękuję za zgłoszenie konkursowe
Oczywiście akceptuje regulamin 🙂
Herbata z goździkami i pomarańczową nutą
Składniki:
szklanka czarnej herbaty
2 goździki
plaster pomarańczy
miód najlepiej kwiatowy
Sposób przygotowania:
Do zaparzonej, gorącej herbaty dodać goździki, miód do smaku oraz plaster pomarańczy.
Herbatka tak przygotowana jest idealna na jesienne dni i jesienna pogode, jest naprawde smaczna, rozgrzewajaca no i oczywiscie zdrowa.
Chcialabym aby nagroda trafila do mnie poniewaz taki dzbanek bylby dla mnie i mojej rodziny bardzo przydatny.
Akceptuje regulamin
Herbata z goździkami i pomarańczową nutą
Składniki:
szklanka czarnej herbaty
2 goździki
plaster pomarańczy
miód najlepiej kwiatowy
Sposób przygotowania:
Do zaparzonej, gorącej herbaty dodać goździki, miód do smaku oraz plaster pomarańczy.Taka herbatka jest idealna na jesienna pogode i jesienne dni, jest smaczna, rozgrzewajaca i oczywiscie zdrowa.
Chcialabym wygrac dzbanek poniewaz bylby bardzo przydatny dla mnie i dla mojej rodziny.
Dziękuję za zgłoszenie konkursowe
Herbata jesienna w wydaniu polskim:
* Dobra czarna herbata
* 2-4 łyżki nalewki z czarnego bzu
* 2 łyżki soku domowego z wiśni/ ew. nie wiśniowej
* kawałeczek pigwy (dowolnej, najlepiej z domowych przetworów, w cukrze)
* Miód do smaku
Zaparzamy herbatkę, chwilę czekamy aż lekko przestygnie i dodajemy nalewkę, sok i pigwę. Na sam koniec dodajemy miód.
Jest to bomba witaminowa, pigwa jest bardziej wartościowym zamiennikiem cytryny, czarny bez nieoceniony w walce z przeziębieniem, kaszlem czy gorączką, wiśnie podobnie jak poprzednicy posiadają ogromne ilości witamin, a przede wszystkim witaminy C. O prozdrowotnych właściwościach miodu nie trzeba chyba wspominać 🙂 Ta herbatka to pyszna, z polskimi owocami profilaktyka przeciw jesiennym przeziębieniom.
Dziękuję za zgłoszenie konkursowe
Chciałabym otrzymać dzbanek filtrujący aby zdrowo i pysznie pić. Woda filtrowana jest smaczniejsza niż kranowa oraz tańsza niż butelkowana, więc ma same zalety 🙂
A moja ulubiona herbatka to klasyczna czarna z miodem i cytrynką.
Pozdrawiam
Julia
Dziękuję za zgłoszenie konkursowe
Akceptuje regulamin
Herbatka jesienna rozgrzewająca
Zaparzam 1 l herbatki z owoców leśnej.
Do naparu dodaję laskę cynamonu,,
5 goździków,
2 szczypty imbiru,
po 4 plasterki cytryny i pomarańczy wraz ze skórkami.
Pijemy ciepłe.Grzaniec dla całej rodziny.
Herbatka witaminowa-po 50 g owoców dzikiej róży,jarzębiny,głogu,liści czarnej porzeczki,pokrzywy,mięty pieprzowej,korzeni mniszka,ziela krwawnika,kłącza tataraku.Wszystkie składniki mieszam,wsypuje do słoika.1 łyżeczkę takiej mieszanki zaparzać 1 szkl wrzątku.Słodzę miodem ,ale nie koniecznie.Jest bardzo smaczna,dostarcza mi potrzebnych witamin,rozgrzewa.
akceptuję regulamin
Herbatka zdrowia-mieszam w równych ilościach suszone zioła;młode pędy pokrzywy,pędy malin i jeżyn,kwiaty czarnego bzu, lipy,rumianku,nagietka,,melisy,mięty pieprzowej,krwawnika,dziewanny,dziurawca,pędy sosny,płatki dzikiej róży.Zioła zbieram,suszę samodzielnie, przechowuje w szczelnym pojemniku.Przed użyciem rozkruszam niewielka ilość mieszanki.1 łyżeczkę mieszanki zaparzać 1 szkl wrzątku.Dostarczy organizmowi składników mineralnych,posiada bogaty smak i aromat.
akceptuje regulamin
Przepis na niesamowicie pyszną jesienną herbatę:
– aromatyczna, czarna herbata typu Earl Grey;
– kandyzowane skórki pomarańczy;
– 2 łyżeczki miodu gryczanego (wybrałam ten ze względu na intensywny, mocny smak);
– szczypta imbiru, cynamonu.
Najpierw zaparzamy w filiżance lub ulubionym kubku torebkę herbaty lub herbatę sypaną( w zależności od upodobań). Następnie, kiedy herbatka jest już zaparzona, możemy dodać do niej kandyzowane skórki pomarańczy, miód, a na samym końcu wierzch herbaty posypać ww. przyprawami. Herbata jest na tyle aromatyczna i rozgrzewająca, że myślę, że nie będzie to jednorazowa wyprawa do krainy cudownego aromatu, smaku i uczty dla podniebienia. Świetnie smakuje w towarzystwie twardych herbatników, czy ulubionego ciasta.
Smacznego! 🙂
Mamy w domu jeden dzbanek filtrujący, ale jest o niego ciągła bitwa. Każdy czyha żeby mieć go dla siebie. Wszyscy namiętnie piją zdrową, filtrowaną wodę. Ja używam do kawy, herbaty i samą czystą. Dzieciaki popijają podczas równych zajęć. Drugi dzbanek byłby wybawieniem. Jeden dla dzieci, drugi dla dorosłych i każdy będzie do woli pił zdrową wodę nie bojąc się, że ktoś mu ją sprzątnie sprzed nosa …. 🙂
Dziękuję za zgłoszenie konkursowe
Zdrowa jesienno- zimowa herbata
Mieszam równe ilości suszone-dziką różę,owoce czarnej porzeczki,liście pokrzywy.
1 marchewkę ucieram na tarce-duże oczka,dodaję 1 łyżkę mieszanki ziołowej.Zalewam 2 szklankami wody,gotuję 10 min.Odstawiam na 4 godziny .Pije po 1/2 szklanki herbaty 3 razy dziennie.Pijąc taki napar nie odczuwam przemęczenia,postawi na nogi po wyczerpującym dniu.
Akceptuję regulamin
Herbatka stawiająca na nogi
2 łyżeczki zielonej herbaty
2 pomarańcze
cukier kandyzowany
3 gałki lodów waniliowych.
Herbatę zaparzyć 1/4 l wrzątku.Odstawić na 5 min.Przecedzić.Dodać sok z pomarańczy,posłodzić.Ostudzić.Podawać z lodami.Herbatka stawia na nogi,dodaje energii.
Herbatka korzenna
1 laska cynamonu,
4 goździki,
szczypta gałki muszkatołowej,
na czubek noża mielonej chili,
2 łyżki suszonej mięty pieprzowej.
Cynamon pokruszyć razem z pozostałymi składnikami umieścić w dzbanku.Zalać 1 l wrzątku.Odstawić na 5 min.Przecedzić do termosu.Ciepłą herbatkę piję,gdy czuję,że masz ochotę na nieplanowany posiłek.Możemy ją posłodzić cukrem palmowym.Zdrowa,aromatyczna,odchudzająca.
akceptuję regulamin
Herbatka witaminowa
2 g suszonych kwiatów wrzosu,
2 g owoców dzikiej róży,
10 g liści poziomki.
Zioła zalać 200 ml wrzątku.
Zaparzać ok 10 min.
Wspaniały aromat-samo zdrowie.Oprócz walorów smakowych,chroni w okresie jesienno-zimowych przed infekcjami.
Herbatka dla dbających i linię
1 pomarańcza
3 liście laurowe,
kawałek korzenia imbiru
szczypta cynamonu.
W dzbanku zaparzyć skórkę z pomarańczy,laur,imbir,cynamon.500 ml wrzątku.Odstawiam do naciągnięcia.Do szklanki takiej herbatki dodaję 2 łyżki mleka,50 ml soku z pomarańczy,możemy posłodzić miodem,nie koniecznie.Mogę ją pić bez wyrzutów sumienia.
akceptuję regulamin
Herbatka energetyczna
Mieszam w równych ilościach suszone ,zmielone liście maliny,owoce kaliny,borówki brusznicy,borówki czarnej,głogu,ziela mięty pieprzowej.1 łyżkę mieszanki należy zalać 200 ml wrzątku,po czym odstawić na 15 min.Przecedzam..Wzmacnia duszę i ciało,ma silny ,głęboki aromat,zawiera dużą ilość witamin i mikroelementów.
Akceptuję regulamin
Herbatka rozgrzewająca
Kawałek cynamony,2 goździki,2 łyżeczki nasion kolendry.Zalewam 500 ml wody gotować na małym ognia 15 min.Dodaję 1 łyżeczką czarnej herbaty.Odstawić do naciągnięcia-10 min. Dodaję 100 ml mleka-zagotowuję.Dodaję 1 łyżeczkę rozgniecionych nasion kardamonu,szczyptę mielonego czarnego pieprzu,Odstawiam na 5 min.Jeżeli ktoś chce może posłodzić herbatkę modem.Doskonale rozgrzewa z jesienno zimowe wieczory.Aromatem napełnia dom,po którym każdy ma doskonały nastrój.
Moja ulubiona jesienna herbatka piernikowa
Saszetkę czarnej herbaty,kilka goździków,po 2 szczypty cynamonu,imbiru zalewam 1 szklanką wrzątku.Odstawiam na 5 min.Możemy posłodzić miodem.Herbatka rozgrzeje,wzmocni nie pozwoli na rozwinięcie infekcji.
akceptuje regulamin
Pobudzający napar poranny zamiast kawy
po 2 łyżeczki lipy,mięty pieprzowej,suszonej róży,hibiskusa,pokrzywy,owoców dzikiej róży.
Mieszankę zaparzam w imbryku,zalewając 500 ml wrzątku.
Po naciągnięciu piję posłodzony miodem.
Dodaje sił i energii na cały dzień,piję ja zamiast kawy.
Herbatka na jesienne smutki
100 g owoców dzikiej róży,
po 50 g rumianku,kwiatów przelotu,dziurawca,podróżnika,arcydzięgla,kwiatów wrzosu.
Mieszankę przechowuję w szczelnym pojemniku.1 łyżeczkę mieszanki zaparzam 200 ml wrzątku. Po 20 min przecedzam. Wypić przed snem.
Przegoni smutek,ułatwia zasypianie.
Herbatka na chwiejny nastrój
po 10 g ziela krwawnika,korzeni arcydzięgla,korzeni kozłka,kłącza tataraku,szyszek chmielu,kwiatów lawendy,mięty,rozmarynu,melisy,kwiatów wrzosu,ziela marzanki.
Mieszankę przechowuję szczelnie zamkniętą. Napar sporządzam z 1 łyżeczki mieszanki ,200 ml wrzątku. Zaparzam 20 min.
Herbatka przywraca równowagę,przegania jesienną chandrę.
akceptuje regulamin
Herbatka witaminowa
W lecie suszę ziała; pokrzywę,pędy malin,jeżyn,kwiaty czarnego bzu,kwiaty lipy,rumianek,nagietek,liście i kwiaty melisy,mięty,kwiaty krwawnika,dziewanny,dziurawca,pędy sosny,płatki róż.Wysuszone zioła mieszam w równych ilościach.1 łyżeczkę mieszanki zaparzam 1 szkl wrzątki.Bardzo bogata,zdrowa,aromatyczna herbata na cały rok.
Herbatka „Nie daj się przeziębieniu”-
Mieszam po 50 g owoców dzikiej róży,owoców jarzębiny,owoców głogu,liści czarnej porzeczki,liści mięty,ziela krwawnika,korzeni podbiały.
1 łyżkę mieszanki zaparzam szklaną wrzątku pod przykryciem. Dla wzmocnienia dodaję 1/2 łyżeczki propolisu. Herbatkę pijemy na ciepło,najlepiej przed snem.
akceptuję regulamin
Herbatka pełna witamin
Mieszam suszone zioła;
po 10 g liści pokrzywy,liści poziomki
po 20 g owoców aronii,mięty
5 g skórki z cytryny
Całą mieszankę zalewam 1 l wrzątku,odstawić na 4 godz w termosie.
Przecedzam.Herbatka na cały dzień.
Ulubiona jesienna herbatka
20 g perzu
5 g lukrecji,
25 g wiązówki błotnej
25 g czarnego bzu,
25 g liści winorośli.
Wymieszam składniki 2 łyżeczki mieszanki zalewam filiżanką wrzątku. Odstawiam na 10 min. Nie słodzę ani cukrem ani miodem.
Zdrowa,aromatyczna,dba o moje zdrowie.
Herbatka jesienno-zimowa
50 g herbaty rooibos,
30 g suszonych mirabelek,
20 g rodzynek.
Mirabelki i rodzynki pokroić,wydzielą większy aromat. Zmieszać składniki.1 łyżeczkę mieszanki zalewam filiżanką wrzątku. Zaparzam 10 min. Herbatka poprawi odporność organizmu,chroni przed infekcjami.
Akceptuje regulamin
Herbatka energetyzująca
po 1 łyżce szałwii,rozmarynu,tymianku,bazylii,
1/4 łyżki mielonego imbiru,
1/2 laski cynamonu.
Zmieszać wszystkie składniki.Przechowywać w szczelnym pojemniku.Przed przyrządzeniem naparu rozcieram niewielką ilość na miał.1 łyżeczkę zalewam 1 szkl wrzątku.Zaparzam 15 min pod przykryciem.Posiada bardzo przyjemny smak i aromat.Wypicie szklanki takiej herbatki poprawi jesienny nastrój,doda energii na cały dzień.
akceptuje regulamin
Witam serdecznie… Uwielbiam jesienne i zimowe wieczory w moim domu…zaparzam mieszankę owocowych herbat…gdy dobrze naciągną dodaję kilka goździków ,plastry pomarańczy,cytryny,szczypte kurkumu,kardamonu i duuuużo miodu…Śmiejemy się wtedy z dzieciakami że to nasz eliksir szczęścia.Bo przy dzbanie pełnym aromatycznych smaków jesteśmy razem,ogladamy bajki,gramy w gry i cudownie bawimy się w swoim towarzystwie….bo taka herbatka przepelniona miłością to przecież najprawdziwsze szczęście….bezcenne chwile….nasze….pozdrawiam serdecznie.Ania
Zdrowa,aromatyczna herbatka
Ucieram w moździerzu 10 suszonych jagód
kawałeczek kardamonu
2 goździki.
Zalewam 1/4 l wrzątku.Gotować 5 min.Przecedzić.Do naparu dodać 1 łyżkę soku z żurawiny.Taka herbatka jest przyjemnością.
akceptuję regulamin
Akceptuję regulamin
Herbatka
50 g yerba mate
10 g kwiatów hibiskusa
15 g owoców kopru włoskiego
5 g morszczynu
2 łyżeczki mieszanki zaparzyć 1,5 l wrzątku .Odstawić do naciągnięcia w termosie.Piję przez cały dzień.
Pobudza trawienie,hamuje łaknienie,dodaje energii.
Akceptuję regulamin
Herbatka rozgrzewająca
po 50 g lipy,liści maliny,kwiatów i owoców róży,kwiatów akacji,liści jeżyny.
Zioła zmieszam,przesypuje do słoika.1 łyżkę mieszanki zalewam szklaną wrzątku,dodaję po po kilka suszonych malin,owoców dzikiego bzu. Odstawiam na 15 min pod przykryciem.Przecedzam.Piję ciepłą. Doskonale rozgrzewa.Wirusy trzymają się z dala przez całą zimę.
akceptuje regulamin
Herbatka energetyzująca
po 50 g mięty,kwiatów czarnego bzu,melisy,hyzopu,
25 g korzeni arcydzięgla.
Zioła mieszam. Łyżkę mieszanki zalewam szklanką wrzątku,odstawiam do naciągnięcia. Słodzę ulubionym sokiem owocowym. Herbatka dodaje sił na cały dzień,wzmacnia nerwy,pije ją zamiast porannej kawy.
Jesienią najbardziej lubię czarną herbatę z syropem z mniszka lekarskiego. Od dzieciństwa przygotowuję z moją mamą ten syrop. Kojarzy mi się z majowymi dniami, gdy zbieramy kwiaty mniszka. Jednak syrop ten najbardziej cenię za właściwości przeciwzapalne, jest idealny na kaszel.
Do herbaty z syropem z mniszka lekarskiego można dodać gałązkę rozmarynu, aby wydobyć jeszcze większy aromat.
Herbatka w imbryczku zaparzona, szklanka brzegiem w białku a potem w cukrze zanurzona, plaster cytryny i pomarańczy na brzegu zawieszony, plaster imbiru w herbatce zatopiony.
Polecam na szare i wietrzne dni.
akceptuję regulamin
Herbatę należy pić powoli, z szacunkiem, jak gdyby to ona była osią, wokół której kręci się świat, równo, bez pośpiechu w kierunku przyszłości. To zdanie wypowiedział Thich Nat Hahn. Nam, współczesnym wypada się z tym zgodzić, bo w świecie, w którym rządzi pośpiech potrzeba nam czegoś, co zwolni, choć na chwilę tempo naszego życia. To coś…to właśnie czas parzenia i picia herbaty. Ja rozsmakowałam się w armatach dalekiej Finlandii, są doskonałe na naszą kapryśną jesień. W jednej ulubionej filiżance, która jest ze mną od lat doskonale łączą się smaki: zielonej herbaty, fińskiej żurawiny, borówki,grejpfruta i kwiatów malwy. Tym spragnionym odrobiny słodyczy polecam odrobinę miodu. A jeśli te smaki i armaty łączyłaby najczystsza przefiltrowana woda, to byłby to już … cud, miód. Dlatego uważam, że nagroda jest po prosu dla mnie stworzona.
„Akceptuję” warunki konkursu.
Herbatka z cynamonem
po 1 łyżeczce tymianku,rozmarynu,cząbru,kawałek kory cynamonu,
1 goździk,
0,5 l wody
miód
cytryna
Cynamon,tymianek,rozmaryn,cząber gotować 2 min.Dodać goździk,zaparzać 10 min.Napar pijemy posłodzony miodem z plasterkiem cytryny.
Zapobiegnie infekcjom ochroni przed grypą,otuli korzennym aromatem,rozgrzeje.
akceptuje regulamin
Aromatyczna herbatka
mieszam po 50 g owoców dzikiej róży,kwiatów hibiskusa,
1 laska cynamonu
1 łyżeczkę mieszanki zalewam filiżanką wrzątku,dodaje cynamon.Odstawiam pod przykryciem na 15 min.Herbatka posiada wyjątkowy smak i aromat.
akceptuje regulamin
Herbatka na chandrę
po 50 g kwiatów rumianku,chabru,macierzanki ziela przetacznika,dziurawca.
Mieszam wymienione zioła.Przesypuję o puszki.Łyżkę mieszanki zalewam 1 szklanką wrzątku,odstawiam do naciągnięcia. Wypijam ciepłe. Herbatka relaksuje,działa rozweselająco,odgania przygnębiające myśli.
akceptuje regulamin
Herbatka na chandrę
po 50 g kwiatów rumianku,chabru,macierzanki ziela przetacznika,dziurawca.
Mieszam wymienione zioła.Przesypuję o puszki.Łyżkę mieszanki zalewam 1 szklanką wrzątku,odstawiam do naciągnięcia. Wypijam ciepłe. Herbatka relaksuje,działa rozweselająco,odgania przygnębiające myśli.
akceptuje regulamin
Rozgrzewająca imbirowa
-do garnka wlewam 3 szkl wody
dodaję 3 łyżki świeżo startego imbiru,
łyżeczkę liści mięty.
Zagotowuję.Trzymam w cieple 10 min.Przecedzam.Dodaję sok z 1 cytryny i pomarańczy, szczyptę pieprzu.Słodzę miodem.Przelewam do termosu.Wypijaj herbatkę w trzech porcjach.Sprawia ona,że czuję się jak po wizycie w saunie.
akceptuje regulamin
Herbatka różana
30 g bazylii,
10 g lawendy
30 g melisy,
20 g oregano,
10 g płatków róży
Wymieszać składniki. Przesypać do szczelnego pojemnika.2 łyżeczki mieszanki zaparzać 200 ml wrzątku,odstawić na 10 min. Taka mieszanka skutecznie przywraca energię,poprawia humor.
akceptuje regulamin
Herbatka dodające energii
po 20 rozmarynu,herbaty mate,szałwii,mięty,tymianku.
Zmieszać składniki ziołowe. Przesypać do szczelnego pojemnika.2 łyżeczki mieszanki zaparzać 200 ml wrzątku. Odstawić na 10 min. Taki napar wypijam kiedy potrzebuję energii,jestem wyczerpana.
akceptuje regulamin
Herbatka o bogatym smaku i aromacie
po 50 g kwiatów lipy,liści maliny,owoców i kwiatów dzikiej róży,kwiatów akacji,liści jeżyny
po kilka suszonych malin,skorek z jabłek,owoców czarnego bzu.
Zmieszać.Łyżkę mieszanki zalewać szklanką wrzątku,Zaparzać 15 min. Bardzo zdrowa,aromatyczna,rozgrzewająca organizm.
akceptuję regulamin
Moja herbatka sekretna
Po łyżce ziela skrzypu,korzenia lubczyku,kory kruszyny,pędów brzozy,ziela krwawnika,dziurawca,pokrzywy,liści jeżyn,owoców jałowca .
Łyżkę mieszanki zaparzam 15 min w 1 szkl wrzątku.Piję 2 razy dzienne.
Stosuje ją kiedy złapie dodatkowe kilogramy.
akceptuje regulamin
Herbatka pełna witamin-
mieszam równe ilości kwiatów czarnego bzu,kwiatów lipy,liści brzozy,owoców dzikiej róży.
Łyżkę mieszanki zaparzam 1 szkl wrzątku.
Na jedną szklankę dodaję 2-3 suszone maliny.Herbatka dostarcza mnóstwo witamin.
akceptuje regulamin
Herbata czarna z pigwowcem
Co jest ważne przy parzeniu herbaty to jakość herbaty oraz WODA. Niestety ta w naszych kranach często pozostawia wiele do życzenia.
Także zagotowujemy wodę i wyłączamy, by ciut jej temperatura spadła. Do wielkiego kubka wsypujemy ulubioną herbatę i zalewamy. Chwilę czekamy i dodajemy syrop z pigwowca, najlepiej z owocami (polecam sobie przygotować, właśnie teraz znajdziemy na ryneczkach).
Herbata staje się aromatyczna, słodka i kwaśna jednocześnie. I przybiera kolor lekko żółty.
Akceptuję regulamin.
Herbatka imbirowo- cytrynowa
Składniki: – 2 łyżeczki herbaty, – 10 g świeżego imbiru, – skórka z 1/2 cytryny, – 2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny, – miód pszczeli.
Przygotowanie: Skórkę z cytryny pokroić w cienkie paseczki, a imbir obrać i pokroić go w cienkie plasterki lub w drobną kostkę. Następnie do małego garnka należy włożyć imbir i skórkę z cytryny, zalać 2 szklankami wody i doprowadzić do wrzenia. Do czajniczka należy wsypać herbatę i zalać ją przygotowanym wywarem z imbiru i skórki cytrynowej, a następnie przykryć czajniczek. Po 10 minutach zamieszać. Ważne, aby nalewać herbatę do kubka przez sitko. Do każdej szklanki czy filiżanki herbatki należy dodać łyżeczkę soku z cytryny i łyżeczkę miodu.
„Akceptuję” warunki konkursu.
Zacznijmy od tego, że uwielbiam herbate. A gdy nadeszły jesienno zimowe wieczory nie pozostaje nic innego jak cieszyć się jej smakiem, owinąć kocykiem i zapalić świece. Za to właśnie kocham jesień. Przepis na herbatę jaką pijemy cała rodziną jest prosty, ale właśnie o to chodzi. Czasami to co proste jest najlepsze.
Do zaparzonej herabty dodajemy miód, bo miód to podstawa (wedle uznania), sok z cytryny lub plasterek cytryny, kawałek imbiru, goździki i oczywiście sok domowej roboty (ostatnio są to soki z czarnej porzeczki, winogron oraz śliwki). Gdy mamy ochote dodajemy jeszcze plasterek pomarańcza lub sok z niego. I taką właśnie herbatę mogę pić przez całą jesień i zimę.
A filtrowana woda jest zdrowsza i bezpieczniejsza dla naszego zdrowia i samopoczucia. Niestety mamy taka wodę jaką mamy i takie dzbanki są niezbędne. A do tego jeśli pięknie wyglądają to sama przyjemność z nich korzystać. 🙂
Mój przepis na jesienna herbatkę jest prosty:
Mocna gorąca herbata z cytryną, sokiem malinowym i imbirem w ulubionym kubku, pita leżąc pod kocysiem przed kominkiem z żonką i bobasami kiedy nazewnątrz ciemna noc i szalejący wiatr. To jest uczucie! Bo rodzinka jest najważniejsza!
A tak poza tym to uważam że to właśnie ja powinienem otrzymać dzbanek ponieważ mam twardą wodę a jak przepuszczę ją przez dzbanuszek to będzie mięciutka jak kaczuszka 😉
Dlaczego dzbanek Provence od Aquaphor powinien trafić do mnie? A no dlatego, że podaruję go… teściowej! Gdy pijam u niej kawę czy herbatę zawsze te napoje mają dziwny posmak. Już przeszło mi przez myśl, że teściowa dosypuje coś w ukryciu (cyjanek czy środki na przeczyszczenie). Więc nawet w kuchni ją dyskretnie obserwowałam i w końcu po latach przyszło mi do głowy, że to wina wody! Skubana leje ją do czajnika prosto z kranu! No ludzie, XXI wiek a ona nie ma dzbanka filtrującego. No i siedzę tak teraz i dumam, że ten dzbanek to u niej przedmiot niezbędny. To będzie prezent idealny. A co, niech wie jaką ma wspaniałą synową 😀
Ten dzbanek w głowie mi cały czas wiruje
Gdy go wygram- u teściowej zaplusuję.
Musicie wierzyć mi na słowo
Teściową co prawda mam wzorową
Jednak nowinki techniczne nie idą z nią w parze
Bo wodę do picia przygotowuje nam w garze!
I gdy u niej jestem to kurczę od rana
Czeka na mnie woda nieprzefiltrowana!
Więc Provence od Aquaphor podaruję jej zatem
Niech w końcu zrobi mi pyszną herbatę>
Proste:
budzisz się
taxi i na lotnisko
lot na Sri Lankę
podwózka jakąś taczką na plantacje herbaty
zrywasz kilka listków
powrót na lotnisko
telefon do domu żeby wstawili wodę
lot do domu
taxi
listki do kubeczka i zalewamy.
Banalne, smaczne, naturalne i zdrowe
Akceptuję regulamin
Chciałabym otrzymać konkursowy dzbanek, ponieważ herbata to najważniejsza część całego mojego dnia. Po wstaniu, po powrocie z uczelni, każdego dnia umila mi ona niezliczone godziny.
Mój przepis na pyszną herbatkę jest prosty.
Do czarnej, zaparzonej herbaty dodaję łyżkę konfitury lub soku z pigwy. Przetwory robię samodzielnie 🙂
Pigwa ma o wiele więcej witaminy C niż tradycyjna cytryna więc świetnie wspomaga układ odpornościowy.
czarna lub zielona herbata
imbir
pomarańcza
miód
jest do bardzo pyszna herbata
czarna lub zielona herbata
imbir
pomarańcza
miód
polecam wszystkim bardzo pyszna herbatka
Nagroda powinna trafić do mnie, bo kocham https://www.slodkieokruszki.pl nieprzytomnie.
Zimowa herbata powinna świetnie rozgrzewać, ale przede wszystkim też działać na zmysły!
Ja stawiam na dużo przypraw! Parzę silną czarną herbatę, do której dodaję 3 plastry pomarańczy, 3 plastry cytryny, kawałek pigwy, pół łyżeczki cynamonu, kardamonu i kilka goździków. Herbatę słodzę syropem z mniszka lekarskiego, a czasem dodaję nawet pół kieliszka nalewki pigwowej. Taka zimowa herbatka idealnie rozgrzewa, pięknie pachnie pierniczkami i cytrusami a dodatkowo szybko znika z imbryczka! 🙂
Akceptuję regulamin!
Moja ulubiona jesienna herbatka:
Składniki:
– Czarna herbata (mocna)
– cukier trzcinowy
– imbir (korzeń)
– whisky 🙂
– limonka do smaku
W imbryku przygotować 3-4 torebki herbaty. Dodać do nich drobny świeżo starty imbir. Zalać bardzo gorącą wodą (ale nie wrzątkiem).
Następnie oczywiście przykryć i parzyć 5 minut.
Wyjmij torebki herbaty i wycisnąć.
Dosypać cukru i dolać whisky. Wymieszać.
Do smaku można dodać parę kropel soku z limonki.
1 łyżka suszonych malin,0,5 łyżeczki suszonych kwiatów lipy i 1 łyżeczkę świeżo utartego imbiru dać do szklanki i zalać wrzątkiem parzyć pod przykryciem 10 min ,przecedzić. Przestudzone posłodzić miodem i dać plaster cytryny.
Taki dzbanek od dawna mi chodzi po głowie pije głównie wodę i herbatki ziołowe a że marzenia się spełniają to ja też wierzę w tę magię .Będzie on moim magicznym imbryczkiem na jesienną słote i samotne wieczory.Razem rażniej :)) Kto wodę filtruje to ładny promienny uśmiech zyskuję 🙂
Pogoda coraz gorsza, zimno i deszcz, a gdzieniegdzie już zaczyna padać śnieg. Brrr… Jak ja nie lubię zimna. A Wy? Na rozgrzewkę proponuję prosty przepis na pyszną herbatkę, która przy okazji wspomoże naszą odporność, więc o tej porze roku jak znalazł ?
Zaparzam ulubioną czarną herbatę dodając imbir pokrojony w plasterki (ok. 1cm), laskę cynamonu i kilka goździków. To na rozgrzewkę ? Dla wzmocnienia właściwości zdrowotnych dodajemy plasterek cytryny i pół plasterka pomarańczy. Wszystko dosładzy syropem malinowym. Ja daję dwie łyżki, ale można dodać więcej lub mniej, jak kto lubi ? Smacznego ??
Zdecydowanie herbata z sokiem z czarnego bzu (najlepiej domowym) +2 łyżeczki miodu ?
Taki czajniczek przydal by sie w domu bo herbatka z niego.smakuje wysmienicie i chętnie ja sie pije od razu czuc smak takiej herbatki niz gotowanej ze zwykłego czajnika. Woda z takiego dzbanka Aguaphor przenosi nas w inny wymiar człowiek czuje sie lepiej zdrowiej i radosniej. Najbardziej lubię herbatkę Earl Grey z miodzikiem a z takiego dzbanuszka ja pic to sama przyjemność
Akceptuję regulamin konkursu.
Chciałabym wygrać dzbanek, ponieważ mam problem z suchością skóry i problem z polubieniem picia wody… butelkowej nie lubię… a ta z kranu nie jest za zdrowa… Myslę, że razem z dzbankiem osiągnęłabym poziom nawodnienia organizmu jaki potrzebuję, poprzez filtrację wody. To byłby wspaniały prezent dla mnie i mojego zdrowia!
☕️czarna herbata lipton
☕️Łyżeczka miodu
☕️2 plastry imbiru
☕️10 goździków
☕️2 laski cynamonu☕️
☕️Sok z pożeczki
☕️ Cytryna
☕️Łyżeczka cyrku
☕️Skórka pomarańczy
Herbata doskonała na przeziębienie lub na rozgrzanie w chłodne jesienne dni
Herbata na jesień z odrobiną lata
Składniki:
1. Łyżeczka czarnej herbaty liściastej Cejlon
2. 30 ml syropu malinowego
3. Kilka mrożonych lub suszonych malin
4. 2 ponacinane plastry świeżego imbiru
5. Plaster pomarańczy ponadziewany goździkami (ok. 8 szt.)
6. 2 plastry cytryny
Wspaniała na jesienne spacery:)
Akceptuje regulamin
czarna herbata
miód lipowy,plaster pomarańczy
dla dorosłych trochę rumu,dla dzieci sok malinowy
myslę że nagroda powinna trafić do mojej rodziny, ponieważ fakt ciągle przefiltrowanej wody pozwoliłby na większe ilosci jej wypijania, bez koniecznosci przegotowywania jej w czajniku i czekania aż się ostudzi. myslę ze to cos idealnego dla mojej rodzinki
Herbata z rumem
Składniki:
2 łyżeczki suchej, czarnej herbaty
3 łyżeczki cukru trzcinowego
100 ml rumu
Sposób przygotowania:
Zagotować dwie szklanki wody i zalać nią herbatę. Parzyć przez 5 minut pod przykryciem, przecedzić. Na koniec dodać rum, cukier i dokładnie wymieszać.
Czy wiesz, że… rum, dzięki wysokiej zawartości alkoholu, bardzo mocno rozgrzewa organizm i działa napotnie. Poza tym nada herbacie wyjątkowy smak i zapach.