Konkurs! Wygraj 1 z 3 książek – Zielone koktajle Siostry Marii

 konkurs z MARTEL 1 

Moi drodzy,

lato, to najlepszy czas na odpoczynek (najlepiej z książką w ręku) i moje ukochane… zielone koktajle. Dlatego dziś wraz z Wydawnictwem MARTEL chciałabym Was zaprosić na konkurs, w którym do wygrania będą aż 3 książki – „Zielone koktajle dla zdrowia i urody” Siostry Marii. Osobiście uwielbiam książki Siostry Marii, więc zachęcam Was tym bardziej do udziału w konkursie 🙂 Zadanie jest naprawdę proste:

Książka, wakacyjny odpoczynek i… – podaj przepis na swój ulubiony letni napój”

Odpowiedzi udziel w formie przepisu / opisu dania. Mile widziane zdjęcia, ale nie jest to warunek konieczny. Można zgłaszać przepisy zarówno na lemoniady, koktajle, smoothie, shaki i inne typowo letnie napoje.

Regulamin konkursu:

  1. Zadanie konkursowe: Książka, wakacyjny odpoczynek i… – podaj przepis na swój ulubiony letni napój” Odpowiedzi udziel w formie przepisu / opisu dania. Mile widziane zdjęcia, ale nie jest to warunek konieczny. Można zgłaszać przepisy zarówno na lemoniady, koktajle, smoothie, shaki i inne typowo letnie napoje.
  2. Odpowiedzi należy umieszczać pod tym wpisem lub pod wpisem konkursowym na Facebook. Każda odpowiedź musi być podpisana imieniem lub nickiem i mailem (podanie maila kontaktowego jest obowiązkowe w celu późniejszego kontaktu).
  3. Zdjęcie  można zamieścić pod postem konkursowym na Facebook lub przesłać na mail: matleen@gazeta.pl. Zdjęcia zostaną umieszczone w specjalnej galerii konkursowej utworzonej na fanpag’u na Facebook. Pamiętajcie! Zdjęcia muszą być autorskie (Wasze) – nie liczy się jakość zdjęcia, ale pomysł na letni napój 🙂
  4. Każda osoba może udzielić maksymalnie 3 odpowiedzi. Każdą należy umieścić w osobnym komentarzu.
  5. Nagroda: 3 x książkaZielone koktajle dla zdrowia i urody” Siostry Marii Wyd. MARTEL Wygrywają 3 osoby (jedna osoba może wygrać jedną nagrodę)
  6. Sponsorem nagród jest Wydawnictwo MARTEL Biorąc udział miło będzie jak polubisz fanpag sposora
  7. Konkurs trwa od 07.07.2017 r. do 15.07.2017 r. (włącznie).
  8. Rozstrzygnięcie konkursu nastąpi 16.07.2017 r. Uwaga! Ze względu na wyjazd rozstrzygnięcie konkursu nastąpi 17.07 do godziny 19:00 Zwycięzcy zostaną ogłoszeni w osobnym poście na blogu (informacja pojawi się również na fanpag’u na Facebook). Wyboru zwycięzców dokonam osobiście. Wybór jest ostateczny i nie podlega dyskusji.  
  9. Po ogłoszeniu wyników zwycięzcy proszeni są o podanie w ciągu 3 dni swoich danych niezbędnych do wysyłki nagrody  (imię, nazwisko, adres i telefon dla kuriera) na adres matleen@gazeta.pl. Jeśli wyłonione w konkursie osoby nie podadzą w terminie swoich danych do wysyłki, nagrodzona zostanie kolejna osoba.
    Dane te zostaną przekazane sponsorowi nagród w celu dokonania wysyłki. Nagrody będą wysyłane wyłącznie na terenie Polski.

Zachęcam do udziału w konkursie

Print Friendly, PDF & Email

16 comments

  1. Kasia S says:

    Pierwsza moja propozycja to
    Shake z rabarbarem

    Składniki

    4 łodygi rabarbaru
    30 dag truskawek
    200 ml wody
    cukier do smaku
    200 ml jogurtu naturalnego
    3 gałki lodów waniliowych

    Sposób przygotowania

    Rabarbar opłukać i odciąć końcówki. Pokroić na mniejsze kawałki i przełożyć do garnka. Wlać wodę i wsypać cukier do smaku. Gotować około 20 minut na średnim ogniu. Ostudzić. Truskawki opłukać i oczyścić. Do ugotowanego rabarbaru dodać truskawki. Dobrze zmiksować. Następnie miksując dodać jogurt. Na samym końcu dodać lody i ponownie wszystko razem wymieszać. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.

  2. Kasia S says:

    Druga moja propozycja to
    Koktajl jagodowy z płatkami owsianymi

    Składniki

    200 ml jagód
    180 gram jogurtu naturalnego
    3/4 szklanki maślanki naturalnej
    1 łyżka miodu
    0,5 szklanki płatków owsianych

    Sposób przygotowania

    Jagody opłukać i odcedzić. Przełożyć do miski i razem z miodem zmiksować. Dodać jogurt naturalny i maślankę i wymieszać. Na samym końcu wsypać płatki owsiane i dokładnie razem zmiksować. Przed podaniem schłodzić. W razie potrzeby można dodać więcej miodu.

  3. Efka says:

    W to letnie popołudnie Ewa usiadła na tarasie, podziwiając kolory zachodzącego słońca i łapiąc oddech od codziennych obowiązków.
    A tymczasem w dzbanku we wrzątku zaparzyła się garść świeżej mięty. Kiedy wystygła ochoczo wskoczyła do niej pachnąca cytryna, zgrabnie pokrojona w równiutkie plasterki. Świeży ogórek też dał się poćwiartować, by zanurkować w dzbanku.
    – Ja też dodam kroplę orzeźwienia na ten upał! – wrzasnęła limonka i wcisnęła się do reszty.
    – A ja kroplę słodyczy – bulknął syrop z agawy.
    – Hmmm, pyszne – szepnęła Ewa delektując się się kolejnym łykiem lemoniady.

  4. Joanna Seta-Pryjomska says:

    Smoothie truskawkowo-arbuzowe
    Przyjemne orzeźwienie dla organizmu podczas słonecznego lata – tiaaaa, tylko gdzie to słońce w tym roku…

    Składniki na 2-3 szklanki:
    1/4 arbuza – małego
    3 garście truskawek – mrożonych
    2 łyżki soku z cytryny
    1 szkl. wody niegazowanej – lub więcej, w zależności jak rozwodniony napój chcemy mieć
    1-2 łyżeczki miodu – można zastąpić syropem z agawy, lub w ogóle pominąć

    Wypestkować arbuza i pokroić go na mniejsze kawałki.

    Truskawki wyjąć zmrożone z zamrażalnika na chwile przed robieniem napoju. Można też użyć świeżych truskawek – wtedy dodać trochę kruszonego lodu dla chłodnego efektu.

    Do dzbanka blendera wrzucić arbuza, truskawki. Dolać sok z cytryny i miód. Zmiksować. Uzupełnić preferowaną ilością wody mineralnej – u mnie akurat niegazowana, ale tu też dowolność, w zależności jak kto lubi – i jeszcze chwilę pomiksować.

    Podawać od razu schłodzone od mrożonych truskawek – dzięki temu nie potrzeba dodawać kostek lodu. Na zdrowie! 🙂

    ———————————–
    Joanna Seta-Pryjomska / Grunt to przepis! / grunttoprzepis@gmail.com

  5. Joanna Seta-Pryjomska says:

    Domowy sok marchwiowy z buraczkiem
    Płynne, pyszne pokrzepienie 🙂

    Podczas ostatnich, większych porządków odkopałam spod zalegających w pawlaczu kartonów moją przedpotopową sokowirówkę, w spadku od Rodzicielki dawno temu otrzymaną, a ostatnio jakoś zapomnianą i mało używaną.

    Maszyna bardziej mini-traktor wyglądem i dźwiękiem przypomina, a tym bardziej gabarytami i dizajnem. Ale soczek nadal oddaje bardzo ładny 🙂

    Sprzęt w te pędy odkurzyłam i w kąpieli wodnej – do wanny się akurat moloch zmieścił – odświeżyłam, do prądu wpięłam i przystąpiłam do produkcji. Przy okazji nahałasowałam okropnie, tak że pół bloku mnie chyba słyszało, ale co tam, ważny efekt a nie droga przez decybele do sukcesu!

    Maszyna soczek wyprodukowała przesmaczny! Solidnej porcji marchewki potowarzyszyło tu jabłko i pomarańcza do smaku. A kolorytu dodał buraczek.

    Miło było się pokrzepić taką szklanicą pełną zdrowia. Akurat siły dodała na zmaganie się z kolejną warstwą kurzu na szafkach pokojowych, pejzażem plam kafelkowych w łazience i przywęglonym piekarnikiem w kuchni 🙂
    ———————————–
    Joanna Seta-Pryjomska / Grunt to przepis! / grunttoprzepis@gmail.com

  6. Joanna Seta-Pryjomska says:

    Koktajl owocowy na maślance ze spiruliną
    Szklanka pełna zdrowia i nietypowego koloru 🙂

    – Co Ty pijesz? – podejrzliwie spojrzał w kierunku mojego napoju Pan Mąż.

    – Koktajl zdrowia popijam, Kochanie! – rzuciłam od niechcenia.

    – Coś ten kolorek na zdrowy nie wygląda… – zaczął zgryźliwie krytykować małżonek – Jakby Ludwik do mycia naczyń z mlekiem… – uskuteczniał niestrudzenie swoje wywody Pan Mąż.

    – Ja mam zielono-niebieskie złoto w szklance, a nie żaden Ludwik! – oburzyłam się na mojego zakontraktowanego ślubem, osobistego złośliwca i zdeczko obrażona zeszłam mu z oczu, aby w błogim spokoju delektować się napitkiem.

    A to wspomniane złoto to właśnie spirulina się nazywa, czyli po prostu algi morskie 🙂

    Składniki na 1 szklankę:
    200ml maślanki
    połówka banana
    1 kiwi
    1 łyżka otrębów pszennych
    1 łyżeczka spiruliny w proszku
    1 łyżeczka miodu płynnego – można pominąć; mnie wystarczyło osłodzenie koktajlu bananem

    Do wysokiego naczynia wrzucić umyte i obrane owoce. Dodać miód – albo i nie, wszystko zależy od smaku. Dolać maślankę. Wsypać spirulinę. Zmiksować blenderem na gładki i jednolity płyn. Przelać do szklanki. Wierzch można lekko polać maślanką. Popijać od razu po przyrządzeniu.

    Nie byłabym sobą, gdyby tego zdrowotnego koktajlu nie popchnęła kawałkiem słodkości – czyli ciasteczkiem do towarzystwa 😛

    ———————————–
    Joanna Seta-Pryjomska / Grunt to przepis! / grunttoprzepis@gmail.com

  7. Monika says:

    Moja propozycja to jabłkowe orzeźwienie
    Składniki:
    · 300 ml soku jabłkowego
    · garść malin świeżych lub mrożonych
    · 1 szt. kory cynamonu
    · łyżka soku z cytryny
    · pomarańcza
    · 4 szt. goździków
    · 2 łyżki miodu

    Sok jabłkowy wlać do rondelka dodać korę cynamonu, wsypać garść malin i zagotować,
    Następnie dodać goździki, sok z cytryny, pomarańczę wyszorować i sparzyć wrzącą wodą pokroić na grube plastry i dodać . Wsypać cukier i wymieszać.
    Wszytko razem gotować na wolniutkim ogniu około 3 minuty. Wstawić do lodówki lub wystudzić i podawać z kostkami lodu.

  8. Monika says:

    Mrożona herbata z sokiem z kwiatu czarnego bzu i cytryną
    Składniki:
    1,5 l mocnej, zielonej herbaty
    1/2 szklanki soku z kwiatów czarnego bzu
    1 cytryna
    kostki lodu
    miód lub cukier do osłodzenia herbaty
    po 1 listku mięty do szklanki
    Zaparzyć mocną herbatę. Wystudzić i wstawić na kilka godzin do lodówki. Do zimnej herbaty dodać sok z czarnego bzu i sok z jednej cytryny. Napój przecedzić i wlać do wysokich szklanek. Do każdej porcji dodać kostki lodu.

  9. Gabriela Małgorzata says:

    Smoothie Green

    -szpinak 1 garść
    -kiwi 1 szt
    -banan 1 szt
    -mięta kilka listków
    -limonka 1 szt
    -zielony jęczmień 1 łyżeczka
    -colon c 1 łyżeczka
    -kokos świeży kilka płatków
    Pół szklanki wody
    czerwona koniczyna do dekoracji
    Wszystkie składniki blendujemy .
    Wlewamy do szklanki i dekorujemy.

  10. marlena says:

    Moja pierwsza propozycja to koktajl pomidorowy: 4 pomidory, 1 szklanka niegazowanej wody mineralnej, 1 łyżeczka oliwy z oliwek, 1 łyżka posiekanej natki pietruszki, sól, czarny pieprz, chili. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki zmiksować z ziołami i oliwą na gładki krem. Dodać wodę oraz przyprawy, miksowac aż do połączenia składników. Koktajl przelać do szklanki dodać kostki lodu udekorować listkami Bazyli lub rubli oraz kawałkiem ogórka zielonego lub selera naci owego. Kolejna propozycja to:śmiecie z mango i limonki. 1 mango 3 limonki 3/4 szklanki wody 1 łyżka miodu. Z limonki wycisnąć sok. Mango obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Miąższ wrzucić do blender, dodać sok z limonki, wodę, miód, kostki lodu i miksowania do połączenia składników. Napój przelać do szklanek i udekorować listkami mięty. Trzecia propozycja:Jogurtów koktajl jabłkowo-bananowy z migdałami: 4 jabłka, 2 banany, 3/4 szklanki jogurtu naturalnego, 3 łyżki migdałów, 1 łyżka cukru 1 łyżeczka cynamonu. Jabłka obrać oczyścić z gniazd nasiennych.Banany obrać i pokroić w kawałki. MIGDAŁY sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. Owoce wrzucić do blender, wlać jogurt, dodać migdały cukier oraz kostki lodu i miksowac do połączenia składników . Napój przelać do szklanek I udekorować sprostowanie cynamonem.

  11. Magdalena says:

    Moją pierwszą propozycją będzie Mleczny koktajl z cukinii i natki pietruszki, który uwielbiają moje dzieci jak i zarówno cała rodzinka 🙂

    Oto składniki do przygotowania koktajlu :
    1. 1 cukinia
    2. 1 pęczek natki pietruszki
    3. 1/2 szklanki mleka
    4. 1/2 szklanki wody
    5 5 kostek lodu

    Przyrządzenie :

    Cukinię umyć osuszyć i obrać wzdłuż ze skórki, w taki sposób, aby powstały z niej długie, cienkie paski, miąższ pokroić w kostkę . Natkę pietruszki umyć,osączyć, kilka gałązek można odłożyć do dekoracji.
    Cukinię i natkę pietruszki wrzucić do blendera, dodać mleko, wodę oraz kostki lodu i miksować do połączenia składników.

    Napój przelać do szklanek i udekorować Skórką cukinii oraz natką ,najlepiej podawać zaraz po przyrządzeniu.

    Moją drugą propozycją będzie przepyszny czerwony koktajl warzywny ,który kocha moja siostra pije go prawie co dziennie

    Do przyrządzenia będziemy potrzebować

    1. 20 dag buraka
    2. 20 jabłka
    3. 15 dag marchewki
    4. 2 łyżeczki soku z cytryny
    5. 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

    Przygotowanie:

    Buraka, jabłko i marchewkę obrać, wycisnąć z nich sok w sokowirówce, wymieszać je z sokiem z cytryny. Napój przelać do szklanek , posypać natką pietruszki.

    Trzecią propozycją będzie koktajl egzotyczny

    1.1 dojrzałe mango
    2. 30 dag truskawek
    3. 2 kiwi
    4. 40 dag jogurtu naturalnego
    5. 2 łyżeczki cukru pudru

    Przygotowanie :

    Mango i kiwi obrać, pokroić w kostkę. truskawki umyć osączyć , oczyścić z szypułek , pokroić na połowy . Owoce jogurt i cukier puder wskakują do blendera ,i miksujemy je na gęsty napój
    Koktajl przelać do szklanek .

  12. Marlena says:

    Witam , pracując jako szef kuchni , moi goście chwalą oto przedstawione niżej koktajle

    1. Koktajl pomidorowy

    4 pomidory
    1 szklanka nie gazowanej wody mineralnej
    1 łyżeczka oliwy z oliwek
    1 łyżka posiekanej natki pietruszki
    sól, czarny pieprz, chili

    pomidory sparzyć, obrać ze skórki, zmiksować z oliwą i ziołami na gładki krem. Dodać wodę oraz przyprawy, miksować aż do połączenia składników
    Koktajl podawać najlepiej z kostkami lodu , dekoruję go również kostkami bazylii lub rukoli oraz kawałkiem zielonego ogórka bądź selera naciowego

    Koktajl nr 2

    Jogurtowy koktajl jabłkowo-bananowy z migdałami

    4 jabłka
    2 banany
    3/4 szklanki jogurtu naturalnego
    3 łyżki migdałów
    1 łyżka cukru
    1 łyżeczka cynamonu
    5 kostek lodu

    Jabłka obrać ,oczyścić z gniazd nasiennych, miąższ pokroić na cząstki. Banany obrać i pokroić w kawałki. Migdały sparzyć i obrać ze skórki.
    Owoce wrzucić do blendera ,wlać jogurt naturalny ,dodać migdały,cukier oraz kostki lodu i miksować aż składniki się połączą
    Napój posypać cynamonem.

    Propozycja 3-cia to Smoothie z mango i limonek

    1 mango
    3 limonki
    3/4 szklanki wody
    1 łyżka miodu
    5 kostek lodu
    Listki mięty do dekoracji

    Z limonek wycisnąć sok. Mango obrać ze skóry, przekroić na połowy , usunąć pestkę, pokroić w kostkę. Miąższ wrzucić do blendera , dodać sok z limonek wodę ,miód oraz kostki lodu miksować do połączenia składników
    Dekorować listkami mięty.

Skomentuj Kasia S Anuluj pisanie odpowiedzi