Kolorowa surówka obiadowa Dziś mam dla Was przepis na prostą surówkę. Idealna do drugiego dania, szybka w przygotowaniu, kolorowa i naprawdę pyszna. Wystarczy obrać kilka prostych składników, zetrzeć na tarce, wymieszać, doprawić i gotowe. Nam taka kolorowa surówka najlepiej smakuje w towarzystwie prostych pulpecików z sosem pomidorowym 😉 Spróbujcie.
Składniki:
- 2 marchewki
- 1 pęczek rzodkiewki
- około 7 cm pora (biała część)
- 1 większe jabłko
- 1 ogórek konserwowy
- 1 lekko czubata łyżka jogurtu naturalnego
- 1 łyżka majonezu
- pieprz i sól do smaku
Przygotowanie:
Marchewki i jabłko obieramy. Następnie trzemy na tarce na grubych oczkach. Dodajemy starte na tych samych oczkach rzodkiewki i ogórek. Por kroimy w półplasterki lub drobniej, dodajemy do reszty składników. Na koniec dodajemy jogurt, majonez i całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy składniki, próbujemy i opcjonalnie doprawiamy.
Rada: Surówkę najlepiej przygotować kilka minut wcześniej i odstawić w chłodne miejsce, aby smaki lepiej się przegryzły.
Smacznego