Kolorowa surówka na grilla lub do obiadu (z kapusty pekińskiej). Dziś zapraszam Was na prostą, szybką i co najważniejsze pyszną surówkę. Sprawdzi się ona zarówno jako dodatek do dań z grilla (np. grillowanych skrzydełek w ostrej marynacie), jak i zwykłego obiadu. Przygotowując surówkę pamiętajcie, że przyprawy to podstawa. Spróbujcie.
Składniki:
- 1/4 kapusty pekińskiej
- 1/4 czerwonej papryki
- 2 pełne łyżki kukurydzy z puszki
- 1 mały gruntowy ogórek
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 -2 łyżeczki cukru
- około 4-5 łyżek oleju rzepakowego tłoczonego na zimno Woj-len
- sól i pieprz do smaku (używam kolorowy i czarny pieprz)
- 1 pełna łyżka posiekanej zielonej pietruszki
Przygotowanie:
Kapustę szatkujemy i przekładamy do miski. Dodajemy pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę, obranego i pokrojonego w półplasterki ogórka, kukurydzę i posiekaną zieloną pietruszkę. Następnie dodajemy świeżo wyciśnięty sok z cytryny (najpierw mniej), olej i cukier (najpierw mniej). Całość doprawiamy pieprzem – używam świeżo mielonego kolorowego (w młynku) i czarnego oraz solą. Składniki dokładnie mieszamy, najlepiej ręką. Próbujemy, opcjonalnie doprawiamy / dodajemy cukru lub cytryny. Surówka najlepiej smakuje jak wstawicie ją na trochę do lodówki, aby smaki się przegryzły.
Smacznego
Takie surówki to ja lubię 🙂 Pysznie wygląda 🙂
Dziękuję i polecam 😀