Kolorowa surówka do obiadu – surówka z białej kapusty

Kolorowa surówka do obiadu – surówka z białej kapusty

Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam surówki. Nie wyobrażam sobie wręcz drugiego dania, bez kolorowego, warzywnego dodatku. Dziś mam dla Was przepis na pyszną i prostą w przygotowaniu surówkę z białej kapusty z dodatkiem ogórków korniszonych, marchewki, jabłka i pietruszki. Kilka prostych składników, a jaki smaczny efekt. Taka kolorowa surówka to doskonały dodatek do obiadu. Można ją też jeść samodzielnie.

Do czego podać surówkę z białej kapusty?

Kolorowa surówka z białej kapusty sprawdza się najlepiej w towarzystwie gulaszu, kotletów, kluseczek, schabowych itd. Ja najczęściej podaję ją do schabu w sosie własnym, kopytek z sosem pieczeniowym, placka po węgiersku, tradycyjnych mielonych lub pysznych pulpecików w sosie pomidorowym. Ten dodatek zawsze cieszy się u mnie popularnością. Jest kolorowy i prosty w przygotowaniu. Jednak u mnie na stole nigdy nie kończy się na jednej surówce czy sałatce do obiadu. My lubimy warzywa. Dlatego w porze obiadowej wiecznie coś siekam i kroję. 

Co przyda się w kuchni, gdy przygotowujemy duże ilości surówek?

U mnie nigdy nie brakuje warzywnych dodatków do obiadu. Uwielbiam kolorowe surówki i najróżniejsze sałatki. Postaram się, by w tym roku pokazywać Wam na blogu więcej takich przepisów, bo widzę, że je często wyszukujecie. Do przygotowania surówki potrzeba zaledwie kilku minut czasu, świeżych składników i dobrych akcesoriów, jak nóż, szatkownica czy tarka do warzyw. Dodatkowo przyda się zestaw deser do krojenia. U mnie wiecznie ich brakuje, bo i mój mąż lubi czasem poszaleć w kuchni. Z tego powodu ostatnio moja kuchnia wzbogaciła się o 3 kolorowe deski do krojenia Joseph Joseph. Deski można spiąć, przez to są wygodne w przechowywaniu. Uwielbiam produkty angielska marki Joseph Joseph, bo są praktyczne, uniwersalne, estetycznie wykonane i ułatwiają organizację kuchni. Poza deskami w ofercie możecie też znaleźć różne przybory kuchenne Joseph Joseph, pojemniki na żywność, suszarki do naczyń lub najróżniejsze organizery kuchenne Joseph Joseph.

Jak przygotować kolorową surówkę do obiadu?

Składniki:

  • 0,5 małej białej kapusty
  • 2 marchewki
  • 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
  • 1 duże słodkie, soczyste jabłko
  • 6 małych korniszonków (ogórki)
  • 2 plastry dymki lub cebuli (ilość widać na poniższych zdjęciach)
  • 2 łyżki naturalnego jogurtu
  • 2 łyżki majonezu
  • sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku
  • kilka kropli soku z cytryny

Przygotowanie:

Szykujemy sobie składniki.

Kapustę drobno kroimy lub szatkujemy na szatkownicy. Ja często część szatkuję grubiej, a część cieniej, bo tak lubimy. Kapustę przekładamy do miski.

Ogóreczki kroimy na plasterki. Pietruszkę siekamy. Plasterki dymki drobno kroimy. Składniki przekładamy do miski.

Marchewki obieramy i ścieramy na dużych oczkach, dodajemy do reszty składników w misce.

Jabłko obieramy i również ścieramy na dużych oczkach.

Wszystko skrapiamy kilkoma kroplami soku z cytryny (na początku mniej, później można dodać więcej), dodajemy jogurt, majonez i doprawiamy wszystko do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem.

Składniki dokładnie mieszamy i próbujemy. W razie potrzeby dodajemy przypraw lub soku z cytryny.

Surówkę można podać od razu lub odstawić na chwilę w chłodne miejsce, aby smaki się lepiej przegryzły.

Smacznego

Wpis powstał we współpracy z Garneczki.pl

 

 

Print Friendly, PDF & Email

7 comments

  1. Patrycja says:

    Uwielbiam surówki, ponieważ są nie tylko smaczne, ale i również bardzo zdrowe. Chyba wykorzystam Pani przepis do dzisiejszego obiadu. Oprócz tego zamierzam upiec w nowym piekarniku łososia. Będzie pysznie i niskokalorycznie.

Skomentuj Asia Anuluj pisanie odpowiedzi