Kolorowa surówka do obiadu – surówka z białej kapusty
Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam surówki. Nie wyobrażam sobie wręcz drugiego dania, bez kolorowego, warzywnego dodatku. Dziś mam dla Was przepis na pyszną i prostą w przygotowaniu surówkę z białej kapusty z dodatkiem ogórków korniszonych, marchewki, jabłka i pietruszki. Kilka prostych składników, a jaki smaczny efekt. Taka kolorowa surówka to doskonały dodatek do obiadu. Można ją też jeść samodzielnie.
Do czego podać surówkę z białej kapusty?
Kolorowa surówka z białej kapusty sprawdza się najlepiej w towarzystwie gulaszu, kotletów, kluseczek, schabowych itd. Ja najczęściej podaję ją do schabu w sosie własnym, kopytek z sosem pieczeniowym, placka po węgiersku, tradycyjnych mielonych lub pysznych pulpecików w sosie pomidorowym. Ten dodatek zawsze cieszy się u mnie popularnością. Jest kolorowy i prosty w przygotowaniu. Jednak u mnie na stole nigdy nie kończy się na jednej surówce czy sałatce do obiadu. My lubimy warzywa. Dlatego w porze obiadowej wiecznie coś siekam i kroję.
Co przyda się w kuchni, gdy przygotowujemy duże ilości surówek?
U mnie nigdy nie brakuje warzywnych dodatków do obiadu. Uwielbiam kolorowe surówki i najróżniejsze sałatki. Postaram się, by w tym roku pokazywać Wam na blogu więcej takich przepisów, bo widzę, że je często wyszukujecie. Do przygotowania surówki potrzeba zaledwie kilku minut czasu, świeżych składników i dobrych akcesoriów, jak nóż, szatkownica czy tarka do warzyw. Dodatkowo przyda się zestaw deser do krojenia. U mnie wiecznie ich brakuje, bo i mój mąż lubi czasem poszaleć w kuchni. Z tego powodu ostatnio moja kuchnia wzbogaciła się o 3 kolorowe deski do krojenia Joseph Joseph. Deski można spiąć, przez to są wygodne w przechowywaniu. Uwielbiam produkty angielska marki Joseph Joseph, bo są praktyczne, uniwersalne, estetycznie wykonane i ułatwiają organizację kuchni. Poza deskami w ofercie możecie też znaleźć różne przybory kuchenne Joseph Joseph, pojemniki na żywność, suszarki do naczyń lub najróżniejsze organizery kuchenne Joseph Joseph.
Jak przygotować kolorową surówkę do obiadu?
Składniki:
- 0,5 małej białej kapusty
- 2 marchewki
- 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
- 1 duże słodkie, soczyste jabłko
- 6 małych korniszonków (ogórki)
- 2 plastry dymki lub cebuli (ilość widać na poniższych zdjęciach)
- 2 łyżki naturalnego jogurtu
- 2 łyżki majonezu
- sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku
- kilka kropli soku z cytryny
Przygotowanie:
Szykujemy sobie składniki.
Kapustę drobno kroimy lub szatkujemy na szatkownicy. Ja często część szatkuję grubiej, a część cieniej, bo tak lubimy. Kapustę przekładamy do miski.
Ogóreczki kroimy na plasterki. Pietruszkę siekamy. Plasterki dymki drobno kroimy. Składniki przekładamy do miski.
Marchewki obieramy i ścieramy na dużych oczkach, dodajemy do reszty składników w misce.
Jabłko obieramy i również ścieramy na dużych oczkach.
Wszystko skrapiamy kilkoma kroplami soku z cytryny (na początku mniej, później można dodać więcej), dodajemy jogurt, majonez i doprawiamy wszystko do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem.
Składniki dokładnie mieszamy i próbujemy. W razie potrzeby dodajemy przypraw lub soku z cytryny.
Surówkę można podać od razu lub odstawić na chwilę w chłodne miejsce, aby smaki się lepiej przegryzły.
Smacznego
Wpis powstał we współpracy z Garneczki.pl
Uwielbiam surówki, ponieważ są nie tylko smaczne, ale i również bardzo zdrowe. Chyba wykorzystam Pani przepis do dzisiejszego obiadu. Oprócz tego zamierzam upiec w nowym piekarniku łososia. Będzie pysznie i niskokalorycznie.
Ja podałam ją do sznycli. Dobra surówka.
Cieszę się, że smakowała 🙂
Wypróbowana i mogę polecić. Fajny, szybki przepis.
Cieszę się, że mój przepis się spodobał 🙂
Bardzo lubię surówki obiadowe z białej kapusty pod każdą postacią 🙂
🙂