Kolorowa sałatka śledziowa Prosta pyszna propozycja na świąteczny stół. Taka kolorowa sałatka śledziowa gości u nas często również na co dzień. Przygotowanie (nie licząc czasu moczenia śledzi) zajmuje dosłownie kilka minut. A składniki doskonale się uzupełniają. Jeśli znudziły się Wam tradycyjne śledzie w oleju lub śmietanie, spróbujcie takiej pysznej sałatki. Polecam.
Składniki:
- 6 śledzi a’la matjas (solonych)
- 3 jajka
- 1 puszka mieszanki groszku, kukurydzy i papryki
- około 2 łyżek majonezu
- 0,5 małej cebuli
- sól i świeżo mielony pieprz do smaku
- opcjonalnie: por, drobno posiekana biała część (0,5-1 cm, w zależności od grubości)
Przygotowanie:
Śledzie moczymy w wodzie przez około 2 godziny. Następie suszymy je na papierowym ręczniku i kroimy na kawałki.
Jajka gotujemy na twardo. Studzimy, obieramy i kroimy w kosteczkę.
Cebulę drobno kroimy i szklimy na niewielkiej ilości oleju.
Do miski przekładamy pokrojone jajka, cebulę oraz mieszankę groszku, kukurydzy i papryki (odsączoną), można też dodać por do smaku. Wstępnie mieszamy składniki łyżką. Następie dodajemy nasze pokrojone śledzie, majonez i doprawiamy całość do smaku. Mieszamy, próbujemy i opcjonalnie doprawiamy lub/i dodajemy majonezu.
Taka sałatka najlepiej smakuje, gdy chwile postoi w chłodnym miejscu/lodówce (smaki lepiej przejdą).
Smacznego
Przepis bierze udział w konkursie. Trzymajcie kciuki i… zachęcam do zajrzenia na stronę http://ambition.pl