Kokosowy ryż z musli i ananasem Dziś zapraszam Was na pyszny kokosowy ryż z musli i ananasem. Uwielbiam takie proste zestawienia. Taka ryżowa miseczka syci, dodaje energii na resztę dnia i co najważniejsze smakuje 🙂 Mleczko kokosowe, ryż i ananasy. Dla mnie zestawienie idealne. Do tego ulubiona owocowa herbata – polecam Wam herbatę Dzika Róża z maliną SIR ROGER. Uwielbiam jej smak zwłaszcza w zimowe dni. Czy u Was też znów pada śnieg?
Tą i inne pyszne herbaty możecie nabyć w sklepie internetowym mayotea.eu
Składniki:
- 100 g ryżu (najlepiej wybrać ryż jaśminowy, ja dziś nie miałam)
- około 200 ml mleka kokosowego
- około 200 ml wody
- 1 łyżka cukru kokosowego
- 2 plasterki ananasa
- mała garść tropikalnego musli z chia
- opcjonalnie miód do smaku
Przygotowanie:
Ryż przelewamy wodą na sitku. Przekładamy do garnka, zalewamy wodą i mleczkiem kokosowym. Dodajemy 1 łyżkę cukru kokosowego i gotujemy na małym ogniu aż ryż wchłonie płyn (w razie potrzeby można dolać mleczna/wody). Mieszamy co jakiś czas. Uważajcie, by ryż Wam się nie przypalił. Mój ryż nie rozpadł się tak ładnie, polecam Wam wybrać np. ryż jaśminowy.
Z podanego przepisu wychodzą 2 mniejsze porcje lub 1 duża. Ryż przekładamy do miski/miseczek. Na wierzch układamy kawałki ananasa i posypujemy całość tropikalnym musli. Jeśli lubicie całość można dodatkowo polać np. miodem.
Smacznego
Pysznie ? Do takich śniadań herbata obowiązkowo