Dziś polecam Wam przepis na zdrowe słodkości. Kokosowo-kakaowe kuleczki daktylowe. Wspaniałe by zaspokoić chęć na coś słodkiego i o wiele zdrowsze od tradycyjnych ciasteczek 😉 Z podanej ilości wychodzi 6 sztuk kuleczek, oczywiście ilość składników możecie zwiększyć w zależności od potrzeb. Dla nas jest to wystarczająca porcja. Dwie lub trzy kokosowo-kakaowe kuleczki daktylowe zaspokajają chęć na słodkości 😉 Spróbujcie.
Składniki:
- 16 suszonych daktyli bez pestek – do kupienia w e-Dana
- 2 płaskie łyżki manny kokosowej
- 2 łyżki przegotowanej wody (u mnie lekko ciepła)
- 1 lekko czubata łyżka ciemnego kakao
- opcjonalnie odrobina karobu, słodkiego kakao lub wiórków do obtoczenia
Przygotowanie:
Do misy blendera z nożami wrzucamy daktyle. Dodajemy kokosową manne, chwilę miksujemy w blenderze. Następnie dodajemy 2 łyżki wody, znów chwilę miksujemy. Kolejno dodajemy 1 lekko czubatą łyżkę ciemnego kakao, miksujemy do uzyskania w miarę gładkiej masy z której będzie można w rękach uformować kuleczki. Warto miksować stopniowo.
Bierzemy niewielką ilość masy i w rękach formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę można później obtoczyć np. w odrobinie słodkiego kakao, karobie lub wiórkach kokosowych.
Smacznego
Na takie słodkości miałabym ochotę 🙂 Pyszność wielka 🙂