Dziś zapraszam Was na pyszne ciasteczka kokosowe gwiazdeczki. Idealne na święta, do popołudniowej kawy czy herbaty oraz dla najmłodszych łasuchów. Moje dzieci je uwielbiają zarówno jeść jak i wycinać 😉 Spróbujcie i Wy. Polecam.
Składniki: (na około 2 blaszki – ilość zależy od wielkości foremek i grubości ciasteczek)
- 300 g mąki pszennej (u mnie tortowa)
- 2 żółtka jajek
- 200 g masła lub margaryny
- 100 g cukru pudru + do oprószenia ciasteczek
- 5-6 łyżek wiórek kokosowych Emix
Przygotowanie:
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy masło (siekam je nożem), dwa żółtka, cukier puder i wiórki kokosowe. Całość szybko zagniatamy ręką. Z ciasta tworzymy, wkładamy ją do schłodzenia do lodówki (na minimum 30 minut). Po tym czasie stolnicę lub matę silikonową oprószamy mąką pszenną, wyciągamy część ciasta np. połowę (resztę zostawiamy w lodówce) i rozwałkowujemy na odpowiednią grubość – u mnie na około 3mm (grubość zależy od indywidualnych upodobań) i wycinamy ciasteczka. Ciasteczka układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.
Kokosowe gwiazdeczki (ciasteczka) wycinaliśmy foremkami do ciastek i pierników marki Stella. Polecamy – idealne do wycinania świątecznych kształtów. Polecam również inne produkty Stella jak papier do pieczenia w arkuszach.
Blaszkę z ciasteczkami wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (na środkowy poziom, grzanie dół) i pieczemy ciasteczka do zarumienienia spodu około 12-15 minut (czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika i wielkości / grubości ciasteczek).
Po przestudzeniu ciasteczka można oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego
Wydają się pyszne, a co najważniejsze dla mnie – łatwe do przygotowania. Na pewno spróbuję zrobić.
Są naprawdę proste w przygotowaniu 🙂 Polecam spróbować 🙂
Ślicznie gwiazdeczki, a ja uwielbiam kokos 😉
Polecam 🙂
Jakie pyszne i urocze ciasteczka!
Dziękuję 🙂
Cudne 🙂
😀
Niesamowicie apetyczne gwiazdeczki 🙂
Dziękuję 🙂