Uwielbiam wszystkie kluski, kluseczki. Szybkie, tanie i proste w wykonaniu. A cała rodzina jest zadowolona z takiego obiadu. Dziś zapraszam Was na kluski ziemniaczane w sosie (kluski z dziurką). W większości domów nazwane po prostu kluskami śląskimi. Dlaczego nie dałam takiej nazwy? Otóż, zdania są podzielone 😉 Jedno dodają do klusek śląskich jajko, inni je pomijają. Dlatego pozostańmy po prostu na kluskach ziemniaczanych 😉 Bez względu na nazwę są pyszne i naprawdę sycące. Dodatkowo podałam je z sosem do pieczeni jasnym i posypałam zieloną pietruszką. Nie zabrakło też zestawu surówek. Syty, prosty obiad, który polecam 🙂
Składniki:
- około 1-1,2 kg ziemniaków*
- mąka ziemniaczana
- sól
- woda do gotowania
- 1 jajko
- sos do pieczeni jasny Cykoria
- zielona pietruszka
*ilość orientacyjna, stosujemy zasadę podziału na cztery (w przepisie wyjaśnione)
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Przekładamy do miski i ugniatamy jeszcze ciepłe tłuczkiem do ziemniaków.
Następnie wyrównujemy powierzchnię, dzielimy ją na cztery części. Jedną część wybieramy (odkładamy wybrane ziemniaki np. do innej miski). W puste miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Następnie wbijamy jedno całe jajko. Całość można również jeszcze doprawić solą (ja pomijam). Wyjęte wcześniej ziemniaki wkładamy z powrotem do miski. Całość wyrabiamy ręką do uzyskania jednolitej masy.
Z ziemniaczanego ciasta odrywamy kawałki i formujemy w dłoniach kulki, lekko je spłaszczając i robiąc w każdej wgłębienie w środku palcem.
Kluski wrzucamy ostrożnie do gotującej się wody (nie powinna mocno buzować, żeby się nie rozpadały). Po wypłynięciu na wierzch kluski wyciągamy na talerz za pomocą łyżki cedzakowej. Polewamy wcześniej przygotowanym szybkim sosem do pieczeni jasnym (1 szklanka wody + sos, gotujemy do zgęstnienia) i posypujemy zieloną pietruszką. Podajemy.
Smacznego
Któż ich nie zna? Super są. Taki przepis – klasyk. Dobry na obiadek.
Pozdrowionka 🙂
Oj tak 🙂 U mnie często taki obiad gości, bo wszyscy domownicy uwielbiają te kluski 🙂