Kluski z sosem na bazie mleczka kokosowego. Dziś polecam Wam pomysł na pyszny obiad. Kluseczki polane sosem na bazie mleczka kokosowego. Sos jest delikatny w smaku i sycący. Znajdziecie w nim pieczarki, kiełbasę krakowską i odrobinę koperku. Całość wyszła naprawdę pysznie i szczerze Wam polecam. Spróbujcie.
Taki sos możecie też podać z kopytkami, makaronem, a nawet plackami ziemniaczanymi. Wszystko zależy już od Waszej wyobraźni i smaku 😉
Składniki:
Na sos:
- około 400 g pieczarek
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 3 cm kiełbasy krakowskiej Henryk Kania
- 1 łyżka masła
- pół cebuli
- świeżo mielony pieprz do smaku
- sól ziołowa do smaku
- pół szklanki mleka kokosowego
Na kluski:
- 1 kg ziemniaków
- 1 jajko
- mąka ziemniaczana
- sól
Przygotowanie:
Jak przygotować kluski?
Ziemniaki gotujemy, a następnie przepuszczamy przez praskę. Wkładamy do miski, uciskamy wyrównując i odbieramy 1/4 ziemniaków. Odkładamy tą część na bok, a w to miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Dokładamy teraz odłożone ziemniaki, wbijamy 1 jajko i solimy (około 1 łyżeczkę). Wyrabiamy ciasto rękami. W razie potrzeby można dodać niewielką ilość mąki. Formujemy kulę. Odrywać po kawałku ciasta wielkości większego orzecha włoskiego i formujemy w dłoniach kluski (kuleczki). Końcem drewnianej łyżki robimy małe wgłębienie w środku. Kluski wrzucamy do wrzącej, osolonej wody. Mieszamy ostrożnie, aby nie przykleiły się do dna. Gdy kluski wypłyną na wierzch gotujemy je około 2 minut.
Jak przygotować sos?
Drobno pokrojoną cebulę podsmażamy na maśle, dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę i jeszcze chwile smażymy. Następnie dodajemy obrane i pokrojone w półplasterki pieczarki (same kapelusze). Smażymy co jakiś czas mieszając, pod koniec doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i solą. Następnie dolewamy mleko kokosowe i dodajemy posiekany koperek. Zostawiamy na mniejszym płomieniu co jakiś czas mieszając, aż do zgęstnienia sosu. Próbujemy i opcjonalnie doprawiamy do smaku.
Tak przygotowany sos podajemy z kluseczkami.
Smacznego
Jakoś mi w tym mleko kokosowe nie pasuje 🙂
Zawsze można zamienić je na śmietanę ?
Zrobiłam i wyszło pycha
Cieszę się 🙂
A jakie mleko Pani użyła bo są różne
Dzień dobry, użyłam takiego http://www.sklep.panegara.pl/koala-mleko-kokosowe-400-ml.html