Kluseczki z ricottą – prosty przepis
Dziś mam dla Was przepis na pyszne kluseczki z ricottą. Idealne na lekki letni obiad. Możecie je podać z ulubionymi dodatkami, np. porcja świeżych owoców ? Takie kluseczki smakują i małym i dużym. Polecam ?
- około 50-60 g mąki pszennej + do podsypania
- 1 jajko M
- 250 g serka ricotta
- ulubione dodatki do podania: u mnie puree z truskawek, wiśnie i odrobina cukru
Przygotowanie:
Do miski przekładamy serek ricotta. Jeśli widoczny jest płyn, to należy go odlać.
Do serka dodajemy jajko i wsypujemy na początek 50 g mąki.
Składniki mieszamy, w razie potrzeby dosypujemy więcej mąki. Nie należy jej dodawać za dużo, bo kluseczki wyjdą twarde. Masa nadal będzie lepka, tak ma być.
Masę wykładamy na podsypany mąką blat/matę. Ręce lekko posypujemy mąką i formujemy wałek.
Kroimy go na kluseczki.
Nasze kluski wrzucamy do gotującej się wody. Woda nie powinna mocno bulgotać. Gdy kluski wypłyną na powierzchnię odczekuję jeszcze chwilę i wyciągamy je łyżką cedzakową.
Podajemy od razu z ulubionymi dodatkami.
Smacznego