Kluseczki z ricottą

Kluseczki z ricottą – prosty przepis

Dziś mam dla Was przepis na pyszne kluseczki z ricottą. Idealne na lekki letni obiad. Możecie je podać z ulubionymi dodatkami, np. porcja świeżych owoców ? Takie kluseczki smakują i małym i dużym. Polecam ?

 


Składniki:
  • około 50-60 g mąki pszennej + do podsypania
  • 1 jajko M
  • 250 g serka ricotta
  • ulubione dodatki do podania: u mnie puree z truskawek, wiśnie i odrobina cukru

Przygotowanie:

Do miski przekładamy serek ricotta. Jeśli widoczny jest płyn, to należy go odlać.

Do serka dodajemy jajko i wsypujemy na początek 50 g mąki.

Składniki mieszamy, w razie potrzeby dosypujemy więcej mąki. Nie należy jej dodawać za dużo, bo kluseczki wyjdą twarde. Masa nadal będzie lepka, tak ma być.

Masę wykładamy na podsypany mąką blat/matę. Ręce lekko posypujemy mąką i formujemy wałek.

Kroimy go na kluseczki.

Nasze kluski wrzucamy do gotującej się wody. Woda nie powinna mocno bulgotać. Gdy kluski wypłyną na powierzchnię odczekuję jeszcze chwilę i wyciągamy je łyżką cedzakową.

Podajemy od razu z ulubionymi dodatkami.

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz