Kluseczki z koziego twarogu – przepis
Dziś mam dla Was przepis na proste i szybkie w przygotowaniu kluseczki z koziego twarogu. Mi w ich robieniu pomagała córeczka 😉 Kluseczki wychodzą naprawdę pyszne. Można je podać z ulubionymi dodatkami. U nas jogurt, trochę cukru i borówki 🙂 To takie moje wspomnienie dziecinnych lat. Takie kluski, zwane też leniwymi kluskami, jadłam w dzieciństwie. Uwielbiałam je. Teraz przygotowuję je dzieciom. Czasem na zwykłym twarogu, a czasem właśnie na kozim. W obu przypadkach kluski leniwe wychodzą przepyszne 🙂
- 250 g koziego twarogu
- 1 jajko M
- 50 g mąki pszennej
- odrobina soli
Propozycja podania:
- kozi jogurt, drobny cukier i borówki
Przygotowanie:
Do miski przekładamy twaróg, dodajemy mąkę, jajko i sól. Całość wstępnie rozdrabniamy widelcem, a następnie wyrabiamy ręką.
Matę/stolnicę posypujemy mąką. Wykładamy nasze ciasto i rolujemy dłońmi wałek (u mnie robiła to córeczka ;)).
Nożykiem kroimy kluski.
Nasze kluski wrzucamy do gotującej się wody. Woda nie powinna mocno bulgotać. Gdy kluski wypłyną na powierzchnię odczekuję jeszcze chwilę i wyciągamy je łyżką cedzakową.
Podajemy od razu.
U mnie z jogurtem, cukrem i borówkami.
Z podanych składników wyjdzie 1 porcja kluseczek (jak na zdjęciu). Jeśli potrzebujecie ich więcej podwójcie składniki.
Smacznego
Cudo