Klasyczne zapiekanki. Ostatnio przypomniał mi się hit moich dziecinnych lat i przygotowałam w domu pyszne klasyczne zapiekanki dla siebie i męża. Wystarczy półbagietka i kilka prostych składników. Dla podkreślenia smaku dodałam pikantne kabanosy chill mini pepperoni. A dla chrupkości i koloru – małe papryczki. Całość wyszła naprawdę pysznie. Dlatego polecam i Wam takie proste, domowe zapiekanki. Ten przepis można śmiało wykorzystać, gdy napadnie Was głód. To też dobry pomysł na domówkę. Klasyczne zapiekanki zawsze znajdą swoich zwolenników.
Składniki:
- 2 półbagietki
- około 400-450 g pieczarek
- 1 mała cebula lub 2 łyżki płatków suszonej cebuli
- 1 mała czerwona papryczka
- 2 małe żółte papryczki
- Kabanos chill mini pepperoni Olewnik (3-4 sztuki)
- Kabanosy wieprzowe kruche i pieczone Olewnik (pół jednego kabanosa, można dać więcej)
- 150 g sera mozzarella wiórki
- gruby kawałek sera gouda (można pominąć i zastąpić większą ilością sera mozzarella)*
- pieprz i sól do smaku
- 1 czubata łyżka masła
*my lubimy łączyć rożne smaki sera
Przygotowanie:
Pieczarki obieramy i trzemy na tarce na grubych oczkach. Cebulę drobno kroimy, a następnie podsmażamy na niewielkiej ilości masła. Dodajemy resztę masła i nasze starte pieczarki. Doprawiamy całość solą i pieprzem (u mnie dwie szczypty pieprzu, pieczarki mają mieć wyrazisty smak). Smażmy przez chwilę.
Półbagietki kroimy wzdłuż tworząc spody czterech zapiekanek. Na każdą nakładamy pieczarkowy farsz. Na farsz układamy pokrojone w plasterki kabanosy i pokrojone papryczki.
Następnie posypujemy wszystko serem mozzarella i wkładamy zapiekanki do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (środkowy poziom, grzanie góra-dół, bez termoobiegu).
Po około 3-4 minutach zapiekanki można jeszcze posypać z wierzchu drugim rodzajem sera startego na drobnych oczkach (można pominąć tą czynność).
Zapiekanki pieczemy do rozpuszczenia sera i uzyskania chrupkości bułki. Czas będzie różny w zależności od piekarnika.
Smacznego